Wethouder Sheila Schuijffel over kleinere containers: ´Even wennen´

WAALWIJK - Het is inmiddels bekend dat de gemeente Waalwijk groen licht heeft gegeven voor het plaatsen van kleinere restcontainers. De standaard containers worden een stuk kleiner, ze gaan namelijk in formaat van 240 naar 140 liter. Er is al in het verleden geëxperimenteerd met deze kleinere container, zo ook in de wijk Besoyen. De buurtbewoners waren overwegend positief over deze ontwikkeling. Onze redactie heeft recent ook een buurtonderzoek gedaan , binnen dit onderzoek waren de reacties minder positief. Zo klagen mensen over het formaat van de container en de leging van deze container (die nu één keer per maand wordt geleegd), voor de meeste huishoudens is dat niet genoeg. Dit zorgt voor problemen. Ook vertelde een buurtbewoner: "Wij vinden ook dat de container meer dan één keer per maand geleegd moet worden, op een gegeven moment gaat het ook stinken als het lang aan de straat staat. Ook heb ik naar de gemeente een brief gestuurd, waarin ik mijn zorgen uitte over deze kleinere container, maar heb helaas geen reactie gekregen, dat frustreert mij wel ja."

Over deze ontwikkelingen was wethouder Sheila Schuijffel aan het woord in Langstraat Languit. Schuijffel heeft het onderwerp 'afvalbeheer en -uitvoering' in haar portefeuille.

Schuijffel vertelt: "Wij als gemeente vinden het belangrijk dat mensen beter hun afval gaan scheiden, want wij merken in de praktijk dat dit niet altijd op de juiste manier wordt gedaan. Uit een eerdere analyse, is gebleken dat er gemiddeld in een restcontainer 40 kilogram aan gft afval aanwezig is. Dit is niet nodig en wij willen dit oplossen. Wij snappen dat dit niet voor iedereen fijn is, deze containers. In het begin is het even wennen, maar na een aantal maanden went het wel. Mensen worden zich vaak meer bewust van het scheiden van afval, en dat vinden wij positief."

Deze omwisselactie gaat veel tijd in beslag nemen volgens de wethouder: "De eerste containers zijn al besteld, we zijn met veel energie begonnen. Het is nog een lang proces, we verwachten dat we eind 2025 of begin 2026 klaar zijn met het omwisselen van de containers. We hebben nu 17- a 18.000 containers."

Voor grote gezinnen is er ook aan een oplossing gedacht: "Er kan een extra 140 liter container aangevraagd worden, dit brengt wel extra kosten met zich mee. Voor het legen van de groencontainer hoef je straks niks meer extra te betalen. Met twee containers van 140 liter kunnen gezinnen weer vooruit."

Ook gaat de gemeente kijken naar het schoonmaken van de containers. In de zomer kunnen er namelijk insecten aanwezig zijn rondom de containers. Schuijffel geeft ook een tip zodat mensen zelf dit probleem kunnen oplossen. "Mijn man kwam met het idee dat als je een rek met gaas over je de bovenkant van de container doet, met de klep een beetje open, dat je daarmee ook al veel insecten verwijderd."