Welke vuurwerkmaatregelen nemen de gemeentes in de Langstraat?

DE LANGSTRAAT - Om twaalf uur ’s avonds een pot siervuurwerk de lucht in steken, in de gemeentes Waalwijk, Dongen, Loon op Zand en Heusden mag dit tijdens de jaarwisseling. Geen vuurwerkverbod en geen vuurwerkvrije zones. Wat zijn de overwegingen voor die keuze? En wat gaan de gemeentes doen om vuurwerkoverlast tegen te gaan?

Negentien Nederlandse gemeenten hanteren dit jaar een vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling. Dit zijn er drie meer dan vorig jaar, blijkt uit een rondgang van het ANP. Daarnaast hebben zo’n honderd andere gemeenten vuurwerkvrije zones. Dit zijn gebieden waarbinnen het afsteken van vuurwerk verboden is.

De gemeente Loon op Zand heeft wel nagedacht over een vuurwerkverbod, maar het bleek niet haalbaar geeft burgemeester Erik Ronnes aan. “Punt is, dat als je een verbod instelt, je het ook moet kunnen handhaven. Dat lukt ons simpelweg niet, dat weten we van tevoren; we hebben te weinig toezichthouders om de pakkans bij overtreding groot genoeg te maken. Daarbij stemmen we ons beleid ook af met omliggende gemeenten zodat we elkaar niet verrassen.’’

Ook in Heusden, Dongen en Waalwijk zijn er geen vuurwerkvrije zones of een verbod. In Heusden is het op 31 december van 00.00 uur tot 18.00 uur wel verboden om carbid te schieten. “De afgelopen jaren is gebleken dat voor een vuurwerkverbod onvoldoende maatschappelijk en politiek draagvlak is in de gemeente. Er zijn op dit moment dan ook géén plannen om dit lokaal te regelen. We wachten eventuele landelijke ontwikkelingen af. Als het Rijk besluit om een landelijk verbod in te stellen dan voeren we dit uit.” De andere gemeentes geven ook aan dat ze het landelijk beleid zullen volgen.

Vuurwerkoverlast tegengaan
Ronnes: “We proberen zo goed mogelijk in de gaten te houden dat inwoners elkaar niet overmatig treiteren met vuurwerk. Politie en onze boa’s zijn daar alert op. We houden het in de gaten, maar we kunnen helaas niet beloven alle overlast te voorkomen. We rekenen op het gezonde verstand en de burgerzin van onze inwoners.”

Ook wordt in de gemeente Loon op Zand in het najaar op verschillende momenten en manieren gecontroleerd op vuurwerkoverlast. Daarbij proberen de gemeente te reageren op meldingen van inwoners. “En we voeren in samenwerking met de politie met speurhonden preventief controles uit om na te gaan of mensen toch ergens illegaal vuurwerk opgeslagen hebben. Dat is levensgevaarlijk’’, meldt Ronnes.

De gemeenteraad Waalwijk heeft vorig jaar een motie aangenomen waarin 67.000 euro werd vrij gemaakt om maatschappelijke debat over vuurwerk te voeren. “Dat betekent dat dit jaar niet zo groots wordt uitgepakt met het voeren van dit maatschappelijke debat, maar dat we bekijken wat de mogelijkheden zijn, binnen de bestaande middelen, om de gepaste aandacht te geven aan dit onderwerp.''

“Optreden tegen vuurwerkoverlast is ook bijzonder lastig vanwege beperkte 'pakkans'. Handhaving van vuurwerkverboden hebben afgelopen jaren weinig tot geen effect gehad. Vandaar dat we gekozen hebben voor een andere aanpak. Het doel van dit maatschappelijke debat was bewustwording te realiseren over het thema van vuurwerk en vuurwerkoverlast en het gesprek tussen inwoners over vuurwerk op gang brengen. Er is niet direct te meten wat dit precies heeft opgeleverd.  De gemeente heeft naar aanleiding hiervan geen ander beeld van/op vuurwerkoverlast’’, geeft Arina Rengelink – van Droffelaar, woordvoerder van de gemeente Waalwijk aan.