Waalwijkse Aimée krijgt eigen tentoonstelling: “Kijkje in de keuken”

WAALWIJK - De Waalwijkse graphic novel auteur en animator Aimée de Jongh (35) krijgt haar eigen expositie in de Kunsthal Rotterdam. Ze staat bekend om haar strips, animaties en illustraties. "Mijn omgeving in Waalwijk was altijd heel positief, dat vond ik heel fijn."

De curatoren van Kunsthal Rotterdam kenden De Jonghs werk en hebben haar benaderd. "Ik dacht eerst dat ze het over een klein stukje van een grotere tentoonstelling hadden. Uiteindelijk bleek dat ze bedoelden dat het helemaal mijn tentoonstelling zou worden. Daar was ik door verrast. Ik dacht 'heb ik wel genoeg werk?' en 'ben ik hier wel belangrijk genoeg voor?'. Want ja, ik maak gewoon stripboeken. Ik was blij om te horen dat de Kunsthal er alle vertrouwen in had. Ik kreeg opzetjes te zien van de expositie en dit kan nog heel mooi worden. De strip wordt op een voetstuk gezet."

Aimée's werk
De strips die De Jongh maakt gaan over onderwerpen die haar aanspreken. "Wat meer serieuze onderwerpen, zoals maatschappelijke kwesties. Mijn strips zijn meer voor volwassenen. Meestal werk ik aan stripboeken die in winkels verkocht worden. Dat zijn echt dikke 'pillen' van 300 pagina's. Maar ik maak bijvoorbeeld ook animatiefilmpjes voor op tv en strips voor verschillende media."

Expositie in de Kunsthal
De expositie wordt een grote tentoonstelling en is te bezoeken vanaf 5 oktober. Het bestaat uit strips en animatiefilms van De Jongh. Er komen veel vitrines te staan met schetsboeken. De Jongh maakt namelijk heel veel schetsen met waterverf en inkt voordat ze echt gaat tekenen. "Die schetsen zijn allemaal heel ruw en kunnen alle kanten op, een beetje slordig. Het is niet perfect. Er komen ook originele tekeningen en ik denk dat het contrast tussen ruwe schetsen en netjes ingekleurde tekening leuk en interessant is. Vooral van 'Lord of the Flies', mijn nieuwste boek. Dat is gebaseerd op het oorspronkelijk boek uit de jaren '50. Daar zijn veel originele tekeningen van. Het is mijn bedoeling om een soort kijkje in de keuken te geven. Hoe komt zo'n boek nou tot stand?" De Jongh denkt regelmatig aanwezig te zijn in de Kunsthal zodra de expositie is begonnen. Zo kan ze bijvoorbeeld uitleg geven.

Getekende reportages
De Kunsthal wordt verder nog gevuld met reportages die De Jongh voor NRC heeft gemaakt. Ze werd door het bedrijf naar plekken gestuurd om verslag te doen. In plaats van een artikel schrijven, maakte ze tekeningen. "Ik ben in vluchtelingenkampen geweest in Griekenland en bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel. Daar stond ik met mijn schetsboeken. Ik interviewde mensen en tekende. Daar ben ik het meest trots op. Tekenen is een mooie manier om contact te maken met mensen. Vluchtelingen die een andere taal spreken, bijvoorbeeld Arabisch, daar kan ik niet per se een gesprek mee voeren. Maar als ik ga tekenen, dan kunnen ze meekijken. Ik heb portretjes getekend van mensen die ik als cadeautje kon geven. Boeken maak ik in mijn eentje op mijn kamer, maar het naar buiten gaan en daadwerkelijk iets betekenen voor mensen vind ik bijzonder."

Begonnen in Brabant
De carrière van De Jongh begon in Brabant. Ze maakte wekelijks een stripje voor de krant. Daardoor leerde ze te werken met deadlines, aanleveren en facturen maken. Zo is het balletje gaan rollen. "Ik heb de kunstacademie gedaan en was superblij met die keuze. Mijn omgeving in Waalwijk was altijd heel positief, dat vond ik heel fijn."

Nieuw boek
Naast de expositie is De Jongh bezig met het maken van een nieuw stripboek. "Dat gaat over een vluchtelingenkamp waar bijvoorbeeld mensen uit Irak en Syrië terechtkomen. Zij wachten tot hun asiel is goedgekeurd, maar ondertussen zijn de omstandigheden in de kampen heel slecht." Het boek is gebaseerd op wat De Jongh zelf heeft gezien tijdens de reportages die zie eerder heeft gemaakt. Dit boek zal niet bij de tentoonstelling te zien zijn, maar er is genoeg werk waarmee De Jongh Waalwijk op de kaart zet.

Foto: Bob Bruyn