DE LANGSTRAAT - Voor velen een schitterende en knallende avond, voor vele mensen en dieren is het bibberen en beven: oud en nieuw. Al jarenlang is er discussie gaande of er in Nederland een vuurwerkverbod ingevoerd moet worden. De eerdere kabinetten-Rutte verbanden al zogeheten rotjes en vuurpijlen, maar sierpotten waren gewoon toegestaan. Dat gaat veranderen, want coalitiepartijen VVD en NSC zijn om: dat vuurwerkverbod moet er komen.
En zo geschiedde, op dinsdag 8 april vloog de langverwachte kogel door de kerk: er komt een vuurwerkverbod in Nederland. De Tweede Kamer stemde in met een meerderheid om siervuurwerk voor consumenten te verbannen. Voor de vuurwerkliefhebber een hard gelag, voor de tegenstander van vuurwerk een euforische dag. Echter, de liefhebber heeft in ieder geval nog één oud en nieuw om te knallen. Een verbod was volgens de verantwoordelijke minister niet haalbaar. ''Teveel haken en ogen'', zo luidde de argumentatie. Er wordt gemikt om een verbod in te voeren, tijdens de jaarwisseling van 2026 op 2027.
Dat het onderwerp leeft onder het volk, bleek wel. Op de sociale media-kanalen van bijvoorbeeld de NOS was al duidelijk dat de discussie twee uiterste kampen kent. De ene vindt het een schitterende traditie en vindt het de grootste onzin dat het verbod er nu gaat komen. De ander is maar wat blij en heeft het liefst dat er zo snel mogelijk de klap op gegeven wordt. Ook in De Langstraat gaat het besluit impact hebben. In geen enkele van de Langstraatgemeenten was er namelijk een vuurwerkverbod van kracht.
Blije gemeenten
Desondanks is de gemeente Waalwijk in haar nopjes met het genomen besluit: ''Als gemeenten steunen we een landelijk vuurwerkverbod, want dat draagt bij aan de veiligheid van onze inwoners en hulpdiensten en is beter voor het milieu'', vindt de gemeente Waalwijk. Echter sluit het haar ogen niet voor het feit dat het afsteken van vuurwerk voor velen een traditie is. ''Aan de andere kant weten we dat veel van onze inwoners vuurwerk zien als een traditie en daar niet zomaar afscheid van willen nemen. Daar moeten we voldoende aandacht voor hebben.''
Waalwijk vreest wel voor het handhaven van het verbod: ''Het handhaven van het vuurwerkverbod zal niet eenvoudig zijn, maar is zeker niet onmogelijk. Het hangt af van verschillende factoren, denk aan de inzet van handhavingsinstanties (zoals politie en gemeente), de beschikbaarheid van middelen en hoe we samenwerken met de gemeenschap. De eerste jaren zal dat een grote inzet vragen, maar we verwachten dat door het verkoopverbod uiteindelijk minder vuurwerk in omloop zal zijn.''
De gemeente Dongen constateert dat in de eigen gemeente weinig overlast is. ''Helaas moeten we ook constateren dat er landelijk veel mis gaat. Hulpverleners zoals politie en artsen geven duidelijke signalen af'', is de gemeente ook realistisch. ''Het besluit van de Tweede Kamer om te komen tot een algeheel vuurwerkverbod voor consumenten, dat begrijpen we als gemeente Dongen'', concludeert de gemeente. Op de vraag of zo'n verbod niet lastig te handhaven wordt, mede door de verkoop van vuurwerk in de buurlanden, kan de gemeente nog niet veel zeggen. ''Het is te vroeg om als gemeente Dongen daar nu al concrete uitspraken over te kunnen doen.'' Die conclusie trok de gemeente Loon op Zand ook, zo lieten zij weten in een reactie aan Langstraat Media.
Inwoners ontevreden
Voor de inwoners gaat er dus vanzelfsprekend een hoop veranderen tijdens de jaarwisseling. Zij uiten, na navraag op de Facebookpagina van Langstraat Nieuws, hun onvrede: ''Het is schandalig'', zo opent een Facebookgebruiker boos. ''Het vuurwerk wat problemen veroorzaakt was al verboden. Nu tref je de gewone burger en help je een mooie traditie om zeep, omdat je te laf bent om de oorzaak te benoemen en aan te pakken'', zo richt de Facebookgebruiker zijn boosheid op de besluitmakers in Den Haag. Een andere tegenstander vult aan: ''De grote groep wordt weer gestraft voor de kleine groep die zich niet kan gedragen. Het trieste is dat de kleine groep nog steeds door zal gaan dus het probleem niet opgelost wordt'', voorspelt hij.
Voor twee Facebookgebruikers is het verbod om een andere reden een slecht idee: ''Is niet te handhaven.'' Als argumentatie geeft hij aan dat in België (en ook Duitsland) nog altijd vuurwerk verkocht kan worden aan consumenten. Een laatste gebruiker vreest voor de gevolgen van een verbod op Nederlands vuurwerk: ''Het illegale vuurwerk vanuit het buitenland zal nog veel zwaarder gaan worden en daardoor de problemen mogelijk nog groter'', zo vreest hij.