Vertrekkend wethouder Odabasi: ‘Heel mooie mensen leren kennen’

LANGSTRAAT FM - Het is de dag van de Europese Verkiezingen. Na een vraag aan vertrekkend wethouder Dilek Odabasi-Seker, over haar favoriete nummer, volgt gelach. ''Op een dag als vandaag kan dat alleen maar Europapa zijn.'' Ze schuift aan bij Langstraat Languit op Langstraat FM om te vertellen over haar tijd als wethouder en wat haar in de toekomst te wachten staat.

Geen speciale reden
Dilek Odabasi-Seker is niet de eerste wethouder die besluit zijn of haar taken neer te leggen. Eerder vertrokken John van den Hoven en Ronald Bakker bijvoorbeeld ook al. Zij hebben allemaal hun redenen om te stoppen als wethouder. Op de vraag of er een speciale reden ten grondslag ligt aan haar vertrek, antwoordt ze stellig: ''Nee, dat heeft geen speciale reden. Mijn reden is dat je moet stoppen als het goed gaat en je moet niet te lang blijven zitten, vind ik.'' Ze is uiteindelijk zes jaar lang wethouder geweest, namens de partij GroenLinksaf. In die periode waren de laatste twee jaar, qua portefeuille, haar 'op het lijf geschreven'. De wethouder was namelijk de afgelopen tijd verantwoordelijk voor een aantal zaken binnen de gemeente. Zo had onder andere  jeugdbeleid, jeugdzorg, gezondheidszorg, onderwijs en kinderopvang in haar portefeuille. Voor die tijd was ze ook al acht jaar raadslid.

Tegenslagen
Met de functie van wethouder krijgt iemand vaak te maken met zaken die minder leuk zijn, zo ook Dilek. Zo vertelde ze over een plan dat door de raad naar de prullenbak werd verwezen, vlak na haar beëdiging. ''Mijn voorganger had zeven jaar hard gewerkt aan een windmolenplan, en toen heeft de raad op het allerlaatste moment besloten om het niet door te laten gaan. Dat vond ik heel vervelend. Nu zijn we zes jaar verder en staan er nog steeds geen windmolens.'' De door de wol geverfde Waalwijkse vertelt ook over een recenter voorbeeld, dat een redelijke klap in het gezicht was, namelijk de Skaeve Huse. Bij dit plan zouden er zes mensen worden geplaatst in de kleine huisjes, zodat zij ook onderdak hebben. Er kwam echter bezwaar vanuit inwoners en zodoende heeft de raad besloten om een streep door het plan te zetten. ''Die mensen zijn nu of dakloos of zitten op een plek waar ze niet thuis horen'', aldus Dilek.

Voldoening
Als er dan een plan wel doorheen komt, geeft dat volgens Dilek veel voldoening. Zo is ze heel trots op het echtscheidingsloket. Dit loket moet ervoor zorgen dat scheidingen op een fatsoenlijke manier worden opgelost. ''Dat is beter dan dat ouders in een rechtbank tegen elkaar aan het kibbelen zijn, terwijl er onschuldige kinderen in het spel zijn.'' Ze is tevens trots op de algehele aanpak op sociaal gebied en noemt daarin de voormalige brandweerkazerne. ''Ik ben er super trots op dat mensen daarheen kunnen gaan om aan hun herstel te werken.''

Toekomst
Voorlopig sluit ze de deur van de politiek volledig. Ze zal wel lid blijven van haar partij, maar ze zal er niet meer zo bij betrokken zijn als voorgaande jaren. Ze geeft aan meer jongeren de politiek in te willen krijgen. Een opmerking over dat de jongeren van tegenwoordig de politiek al snel saai vinden, verwijst ze voor een deel naar de prullenbak. ''Als je het hebt over de vergaderingen hebt, die zijn saai. Maar als je kijkt wat je allemaal voor invloed kunt leveren en kunt bereiken, is het echt super leuk.'' Over haar volgende baan weet ze nog niks zeker. Wel is ze geïnteresseerd in het sociale domein. ''Zorg kan, welzijn kan, onderwijs kan. Alles wat mensen raakt vind ik leuk.'' De interviewer van dienst, Eric Dankers, geeft vervolgens gehoor en sluit af met de Songfestival-knaller van Joost.