Steeds minder jongeren hebben een rijbewijs: ‘Dat komt later wel’

WAALWIJK - Steeds minder jongeren (tussen zeventien en twintig jaar) zijn in het bezit van een rijbewijs, zo blijkt uit een recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Er is zelfs een daling geconstateerd van 9,8 procent sinds het begin van 2019. Waar komt die daling precies vandaan? Langstraat Media vraagt het aan Robert Rampersad en Els Rampersad-Maaijen, van autorijschool Meneer Robert uit Waalwijk.

In eerste instantie geven zij aan nog niets te merken van de verandering, omdat het bij hun rijschool nog altijd hartstikke druk is met jongeren die op weg willen naar hun rijbewijs. “Bij onze rijschool merken we gelukkig geen verminderde vraag, er is een aardige wachttijd”, aldus Els. “Dat is al jaren zo, dus daar zijn we onze kandidaten en hun ouders erg dankbaar voor.”

Ook de suggestie dat jongeren wellicht steeds later beginnen met rijlessen, kan niet bevestigd worden door de Waalwijkse rijschool. “Je mag rijlessen volgen vanaf het moment dat je 16,5 jaar bent. Dan mag je, totdat je achttien jaar bent, onder begeleiding autorijden. Wij ontvangen flink wat zestienjarigen in de auto”, vertelt Els. De achttienjarige Jelle uit Waalwijk bevestigt die suggestie juist wel. “Ik moet eerst mijn examens halen”, zegt hij. “Dat rijbewijs komt later wel.”

Een exacte oorzaak lijkt daarom lastig aan te wijzen. “Het is mogelijk dat de jongeren van nu het belangrijk vinden om later dichter bij huis of thuis te werken. En dat dat ervoor zorgt dat het behalen van een rijbewijs minder prioriteit heeft”, aldus Els. Dat laatste is in Waalwijk bij Meneer Robert nog nauwelijks te merken.

Wel ziet Els de prijzen van de rijscholen in Nederland stijgen. Iets waar weinig aan te doen valt, maar het halen van een rijbewijs wel duurder maakt voor jongeren. “Rijscholen hebben te maken met oplopende kosten voor bijvoorbeeld brandstof, verzekeringen, onderhoud aan lesauto’s en ook de kosten voor de inkopen bij het CBR.” Uit recent onderzoek van het CBR blijkt dat het halen van een rijbewijs tegenwoordig gemiddeld ruim 3200 euro kost. Voor jongeren uit gezinnen met minder financiële ruimte kan dat een serieuze drempel vormen.

Tegenwoordig duurt het ook vaak langer voordat iemand zijn rijbewijs gehaald heeft, wat er dus toe kan leiden dat specifiek de jongeren (zeventien tot en met twintig jaar) minder vaak in het bezit zijn van een rijbewijs. Niet alleen door het langer lessen, maar ook door de lange wachttijden bij het CBR, die sinds de coronapandemie hevig zijn toegenomen. “Daardoor gaan er soms maanden overheen voordat je weer een nieuw examen kunt volgen.” Hoewel de cijfers een daling laten zien, blijft het rijbewijs volgens Els voor veel jongeren een belangrijke sleutel tot zelfstandigheid en vrijheid, ook in tijden van verandering. “Het biedt eenieder de onafhankelijkheid om te kunnen gaan en staan waar men wil.”