DE LANGSTRAAT - Als Sinterklaas de komende weken cadeaus moet kopen, dan kan hij beter niet naar de gemeente Waalwijk gaan. Volgens gegevens van de Kamer van Koophandel (KVK), die onze redactie heeft opgevraagd, blijkt dat er in de gemeente Waalwijk 79 winkels aanwezig zijn, dat is beduidend minder dan in 2013 (toen er 106 winkels waren). Dat is een afname van 27 winkels.
Ook bij de andere gemeenten in de Langstraat is het aantal fysieke winkels afgenomen. Zo waren er in de gemeente Heusden in 2013 nog 44 winkels, nu zijn dat er 38. Dat is een afname van zes winkels. In Loon op Zand is er een afname te merken van 3 winkels, ten opzichte van 2013. Nu zijn er namelijk 19 winkels en in 2013 waren dat er 22. De gemeente Dongen wordt niet vermeld in dit overzicht. Deze gemeente heeft volgens de cijfers minder dan vijf winkels. Hierin worden alle winkelvestigingen meegerekend, behalve supermarkten, slagers, visboeren, groentewinkels, apotheken en marktkramen.
"De afname van het aantal winkels is een landelijke trend"
De gemeente Waalwijk ziet dat dit een landelijke trend is, dat ook gevolgen heeft voor het winkelaanbod: "De afname van het aantal winkels is een landelijke trend. Dit zie je niet alleen in Waalwijk: inkrimping van winkelcentra en afname van solitaire winkels. Dit komt onder andere door de opkomst van het internet winkelen. Online shoppen is ook enorm versterkt door de coronacrisis. Daarnaast verdwijnen winkels door faillissementen zoals nu ook met de Blokker is gebeurd."
Meer geconcentreerd detailhandelsaanbod
"Het gaat niet om het terugbrengen van het aantal winkels en het vullen van leegstaande panden naar het oude niveau. Het gaat juist om een meer geconcentreerd detailhandelsaanbod in de gemeente, waarbij een goede spreiding van voorzieningen het uitgangspunt is. In 2017 hebben we in onze detailhandelsvisie keuzes gemaakt om de detailhandelsstructuur in stand te houden en met name geen nieuwe solitaire winkels toe te staan. Er moet in 2025 nieuw beleid worden opgesteld voor detailhandel, maar dit uitgangspunt zal daarin naar verwachting niet veranderen."
Centrumvisie
"In de geactualiseerde centrumvisie uit 2024 is voor het centrum van Waalwijk het standpunt ingenomen dat het winkelrondje inkrimpt. Het aantal vierkante meters aan winkeloppervlakte moet dus kleiner worden. Wel moet er een gevarieerder aanbod voorzieningen in het centrum komen. Van place to buy naar place to be. Waar mogelijk worden winkelpanden teruggegeven aan de woningmarkt."
Faillissementen en lichtpuntje
Volgens economen van de ING gaat de leegloop onder winkels nog even door. Sinterklaas en de kerstman zijn inmiddels al geteisterd door faillissementen van ketens als Scotch & Soda, de Body Shop, Blokker en Esprit. De pieten moeten dus creatief zijn dit jaar met de inkoop van de cadeaus. Toch is er ook een positieve ontwikkeling voor De Goedheiligman. Het aantal speelgoedwinkels stabiliseert namelijk, nadat er jaren schommelingen waren.
Winkeliers met handen in het haar
De toekomst van de winkelketens blijft een probleem. Veel winkels kampen met personeelsproblemen, hoge kosten (inflatie), duurder personeel, energiekosten, etc. De toekomst moet uitwijzen of deze afname door blijft gaan of juist niet.