Samenloop voor hoop: De Medische fase

LANGSTRAAT - Als je met kanker wordt geconfronteerd, dan ben je helemaal gericht op het leven. In het eerste artikel van Samenloop voor Hoop hebben we al vastgesteld dat de centrale vraag van lotgenoten is: “Hoe nu verder”?  Na de medische fase wordt een moeilijke tijd doorlopen, want vaak krijg je maar geen antwoord op die centrale vraag en belanden velen in dat “zwarte gat”.

Je zit, vaak nog meer dan in die medische fase, met vragen, met ongemakken, met pijntjes, met paniek, met onzekerheden. “Dat rotstemmetje in je hoofd”. Je lijf slaat die gevoelens en emoties op en de impact daarvan is groot, wellicht groter dan je zelf wilt/kunt toegeven.

Erover kunnen praten, dat is een uitlaatklep waar een sterke behoefte aan is. Een rots in de branding, want wat kanker met je doet wordt ontzettend onderschat. Het is makkelijk gezegd dat je moet praten en blijven praten. Dat is lastiger dan je denkt. Vaak vind je zelf dat je jouw dierbaren daar niet mee kunt of wilt belasten. Bovendien durf je niet alle zorgen bij dierbaren te stallen. Maar sommige dingen kun je ook niet of moeilijk uitleggen, ook niet aan mensen die zo dicht bij je staan en die de allerbeste bedoelingen hebben.

Tijdens de medische periode en nadat je ervaart dat er vanuit de ziekenhuizen te weinig tijd en ruimte is voor nazorg, ben je vaak al gaan lezen. “Leve het digitale tijdperk”! Er ligt zoveel informatie via Google, geschreven door verenigingen, platforms, belangengroepen, symposia. Onderzoeken laten zien dat hier veel gebruik van wordt gemaakt en dat de lezers veel meer informatie tot zich krijgen dan wat ze tot dusverre allemaal wisten.

Maar wat doe je met die informatie? Heeft die informatie voldoende impact voor je om je leven weer op de rit te krijgen? Want je zult deze stortvloed aan informatie zelf moeten opslaan, zelf een plaats moeten geven, ook die specifieke informatie die je liever niet had gelezen.

Die behoefte aan nazorg, de drang om hoofd en lijf weer te verbinden, dat vind je waarschijnlijk in persoonlijke gesprekken. Veel mensen doen dat graag met lotgenoten, terwijl anderen liever met deskundigen praten in een wat meer anonimiteit. En dat kan, die mogelijkheden zijn er. Inloophuizen, deskundige (na-) zorgorganisaties, bij je thuis in de vertrouwde omgeving of juist op een locatie waar je lotgenoten treft. Deze organisaties zijn er voor jou persoonlijk, maar ook om hulp te bieden aan naasten dan wel jou te helpen met adviezen hoe je wel beter in staat kunt zijn om gesprekken te voeren met partner, kinderen, naasten.

Samenloop voor Hoop

De Samenloop voor Hoop gaat verder dan alleen maar een evenement zijn voor het inzamelen van geld via de 24-uurs wandelestafette, de kinderloop, de lotgenoten-dag, het 24-uurs amusement, muziek en lezingen. Als organisatie vinden wij het ook onze taak informatie te verstrekken en dus de mogelijkheid informatie te zoeken. Daarom nodigen wij diverse organisaties uit die zich voor een belangrijk deel richten op de nazorg. Op vele vragen en adviezen voor het leven met en na kanker.

Voor alle aanwezigen, deelnemers, lotgenoten, bezoekers bieden we mogelijkheden voor het verkrijgen van informatie. Niet specifiek over de medische kant, maar juist over die nazorg. Wat kunnen organisaties doen om jou meer mogelijkheden te bieden tot het verwerken, tot het beantwoorden van vragen waar jij maar mee blijft rondlopen, om je te helpen uit dat “zwarte gat” te geraken.

Veel meer dan bij het vinden van digitale informatie blijkt dat bij deze meer persoonlijke en flexibele nazorg, passende antwoorden biedt die jou kunnen helpen. Of je nu lotgenoot bent, partner, kind van ouders of ouders van kinderen die lotgenoot zijn, etc.

Samenwerking 

Er is een nauwe samenwerking met de twee Inloophuis Toon in Waalwijk en Inloophuis Midden Brabant in Tilburg. Beide Inloophuizen zijn er specifiek op ingericht om mensen, en ze noemen deze bij voorkeur gasten i.p.v. lotgenoten, te ontvangen in een warme omgeving om te zoeken naar de nazorg die het beste past. Dat kan zijn door gesprekken te voeren met andere gasten of individueel met professionele specialisten waaraan je jouw eigen verhaal kwijt kunt en je vragen kunt neerleggen. Maar het Inloophuis biedt meer.

Veel gasten vinden het fijn om in dat zelfde warme huis ook bezig te kunnen zijn met activiteiten waarbij je niet hoeft te praten over de fysieke en mentale problemen. Maar juist actief te kunnen zijn met dingen waardoor je mogelijk ook een nieuwe en/of therapeutische hobby ontdekt. Kijk eens naar de website van beide Inloophuizen om te zien welke terugkerende workshops te volgen zijn.

Voor iedereen die de stap naar een Inloophuis nog niet durft nemen en/of ervan overtuigd zijn meer baat te hebben bij een vorm van nazorg aan eigen huis, is een organisatie zoals Care for Cancer een optie. De Care for Cancer-consulenten van Allerzorg zijn ervaren oncologie verpleegkundigen. Professionals met alle kennis in huis om jou goed te ondersteunen. Zij bezoeken je thuis, beantwoorden vragen over de diagnose en behandeling en geven praktische tips over thuis- en/of werksituatie en over aanvullende zorgmogelijkheden, van gespecialiseerde fysiotherapie tot patiëntenverenigingen.

Care for Cancer

Care for Cancer biedt individuele ondersteuning als aanvulling op de zorg van het ziekenhuis, op een manier die past bij de individuele situatie. De Care for Cancer-consulenten kijken naar wat jij nodig hebt. Ze ondersteunen, zonder dat jij de regie kwijtraakt. Samen zoeken jullie naar de juiste weg.

Een derde mogelijkheid is het leggen van contacten voor een specifieke doelgroep. Elke groep lotgenoten kent andere behoeftes en zoeken hun weg, naast algemene bronnen, naar organisaties die zich meer richten op jeugd, of 50-plussers, of zoals de organisatie AYA voor de jongvolwassenen. In Nederland krijgen jaarlijks 2.700 jongvolwassenen tussen de 18 en 35 jaar de diagnose.

Sinds 2016 bieden de AYA’s unieke zorgbehoeften voor hun levensfase. AYA zorg heeft oog voor alle aspecten die spelen in het leven van deze jonge mensen. Hiermee helpt AYA-zorg jou om in je kracht te staan en regie over eigen leven te hebben en te behouden. AYA komt niet aan huis, maar biedt haar diensten vanuit ziekenhuizen die zijn aangesloten bij het AYA netwerk. Organisaties zoals beschreven zullen duidelijk herkenbaar aanwezig zijn op onze Samenloop voor Hoop Gemeente Loon op Zand in 2022.

Door: Frank Tabbers

Voorzitter Samenloop voor Hoop Gemeente Loon op Zand