Prijzen alcohol weer gestegen: wat betaalt men voor een biertje?

DE LANGSTRAAT - De inflatie is in juni wederom gestegen. Deze stijging heeft ook invloed op de prijzen van onder andere alcohol, zo laten de cijfers van het CBS zien. Wat kost nou een biertje op het terras? En schelen de prijzen van terrassen en supermarkten nog steeds zo veel?

Berekening cijfers
Allereerst, de CBS cijfers. De productgroep waar alcohol onder valt - voedingsmiddelen, drank en tabak - is met 4,4 procent gestegen. In mei lag dit percentage op 3,1 procent. Dat percentage wordt berekend door middel van jaarmutatie. Een voorbeeld: de prijs van voedingsmiddelen, alcohol en tabak lag in juni 2023 op een x bedrag. In juni 2024 is die prijs met 4,4 procent gestegen, ten opzichte dus van dezelfde maand, maar dan een jaar eerder.

Waalwijk
De stijging van de bierprijzen, zowel op het terras als in de supermarkt, is niks nieuws. De afgelopen maanden en jaren zijn de prijzen alleen maar gestegen. Hoewel de inflatiecijfers nog niet doorgerekend zullen zijn, zijn de prijzen volgens sommigen nu al te hoog. Om een vergelijking te maken, vergelijken we de prijzen van kleine biertjes. Op een terras in de gemeente Waalwijk betaalt een gast gemiddeld 3,46 euro voor een klein biertje. De prijzen op de terrassen lopen wat uiteen. Dit heeft te maken met verschillende factoren, zoals: ligging terras, inhoud biertje, soort bier enzovoorts.

Niet veel prijzen bekend
In Loon op Zand is de gast/klant - gemiddeld - minder geld kwijt aan een biertje van kleiner formaat. Daar is de prijs op een terras gemiddeld 3,31 euro. Wat verder opvalt, is de prijs van een blikje bier in de Efteling. Waar je in de supermarkt 1,15 euro betaalt voor een blik bier (Hertog Jan), betaal je in het attractiepark voor hetzelfde blikje 3,40 euro. Wie verder een blik op de online menukaarten werpt, als ze er al zijn, ziet dat er in Heusden weinig bekend is van de bierprijzen. Ditzelfde geldt voor de gemeente Dongen. Bij Het Lokaal Drunen is de bierprijs echter vergelijkbaar met de prijzen van andere terrassen: 3,20 euro.

Supermarkten 
Blikken bier zijn populair onder de jongvolwassenen. Zeker met feesten als Carnaval en Koningsdag vliegen de blikken over toonbank en zijn ze bijna niet meer aan te slepen. Een diepere duik in de prijzen van die blikken, leert dat het volkomen logisch is dat de feestgangers kiezen voor blik uit de supermarkt. Waar de prijs op de terrassen dus structureel boven de drie en soms zelfs bijna vier euro uitkomt, liggen de prijzen in de supermarkt veel lager. Langstraat Media heeft de blikprijzen van drie supermarktketens vergeleken: Albert Heijn, Jumbo en Plus. Deze informatie is afgeleid uit de online webshops van de supermarkten. Om de vergelijking in balans te houden, hebben we vier A-merken vergeleken, omdat deze over het algemeen het meest gedronken worden: Hertog Jan, Grolsch, Amstel en Heineken. De prijzen zijn zonder acties inbegrepen, dus de volle pond.

Bij de Albert Heijn kost één blikje bier gemiddeld iets meer dan een euro: 1,05 euro. Voor dezelfde blikken bij de Jumbo ben je gemiddeld gezien bijna precies een euro kwijt: 0,99 euro. De blikken van de merken apart zijn bij de Albert Heijn vijf of zes eurocent duurder. Jumbo is daarmee het goedkoopst, want ook bij de Plus ben je meer kwijt. De prijzen bij die supermarkt, die gekenmerkt wordt door de groene kleuren, zijn gemiddeld 1,06 euro en daarmee het duurst van de drie supermarkten. Het duurste bier is bij uitstek Hertog Jan. Dat merk is op zijn duurst 1,15 euro per blik. De goedkoopste van de vier is Amstel, waar de prijs van één blikje de grens van 0,90 cent geen enkele keer passeert.

Conclusie is echter wel dat de prijzen van biertjes op een terras en in de supermarkt nog steeds veel verschillen. Wie dus goedkoper wil drinken moet nog altijd in de supermarkt zijn.