Poppy’s organiseert beweeguur in Dongen voor mensen met of na kanker

DONGEN - Een leven met of na kanker kan erg moeilijk zijn. Centrum Poppy’s biedt een plek waar je samen kunt zijn met mensen die weten wat je doormaakt. Ook worden er individuele en gezamenlijke activiteiten georganiseerd. Sinds 1,5 jaar is Poppy's actief in Dongen. Binnenkort start een wekelijks beweeguur in de sportschool CK Active. Ook zijn er plannen voor een yoga-uur in Dongen.

Poppy's bestaat dit jaar 10 jaar en komt voort uit de jaarlijkse wandelactie 'Samenloop voor hoop', een initiatief van KWF. “In ons centrum hebben we niet alleen oog voor mensen die kanker hebben of hebben gehad, maar ook voor hun naasten en nabestaanden. Poppy's draagt bij aan de kwaliteit van leven," vertelt Susan van der Gouw, coördinator bij Poppy's. “We kijken vooral naar wat wel kan. Gezondheid is meer dan je ziekte.”

Vertrouwen krijgen in het lichaam
Het centrum organiseert verschillende activiteiten waar lotgenoten elkaar kunnen ontmoeten en samen activiteiten kunnen doen. Door ontspanning via bijvoorbeeld yoga en beweging door bijvoorbeeld het beweeguur krijgen mensen weer "vertrouwen in hun lichaam," zoals Van der Gouw zegt. Na de activiteiten wordt er vaak nog een kopje koffie of thee gedronken. Tijdens deze momenten kunnen de lotgenoten met elkaar in gesprek om hun verhalen te delen. Bij Poppy's vinden ook één op één gesprekken plaats. "Soms vinden mensen het te veel om ook nog verhalen van andere mensen aan te horen, meestal verandert dat wel na een tijdje, als ze aan het idee gewend zijn.''

Van der Gouw werkt nu drieënhalf jaar bij Centrum Poppy's. Veel mensen krijgen te maken met kanker, in Nederland krijgen één op de twee mensen in hun leven de diagnose. Zelf verloor Van der Gouw haar moeder aan de ziekte. "Dit heeft zeker bijgedragen aan het feit dat ik nu doe wat ik doe. Voor naasten en nabestaanden is het fijn dat iemand begrijpt waar zij doorheen gaan, dat stukje herkenning doet veel.''

Anderhalf jaar geleden ontstond het idee voor een beweeguur. Van der Gouw ervaart dat een normale sportschool soms niet werkt voor mensen met kanker of die van de ziekte herstellende zijn. ''Het kan zo zijn dat mensen een aantal weken moeten herstellen van één keer naar de sportschool gaan of dat ze net een behandeling hebben gehad en vermoeid zijn.” Bij het beweeguur van Poppy's wordt er per les die gevolgd wordt betaald, dus niet per maand. De lessen zijn specifiek gericht op het weer sterker maken van hun lichaam om zo weer vertrouwen te krijgen in wat zij allemaal kunnen. Het beweeg-uur wordt gegeven door een ervaringsdeskundige, zij weet waar de deelnemers doorheen gaan.

Poppy's in Dongen
Twee enthousiaste vrijwilligers uit Dongen die zelf ook geraakt zijn door de ziekte misten iets in hun gemeente. Ruim twee jaar geleden kwamen zij bij Poppy's met de vraag of ze konden samenwerken om in Dongen iets te ontwikkelen. Inmiddels zijn er al verschillende activiteiten in Dongen georganiseerd zoals een wandeling, museumbezoek en avonden waarbij nabestaanden van mensen met kanker samen koken en eten. Sommige deelnemers kunnen niet koken omdat hun partner dat altijd deed. Tijdens deze kookcursussen doen zij inspiratie op, maar het is ook een kans om even geen eenzaamheid te voelen. Naasten en nabestaanden hebben weer andere behoeftes dan mensen met of na kanker. Sommige mensen vinden het moeilijk om te accepteren dat zij alleen achter zullen blijven, daarom kan het fijn zijn om hier met lotgenoten over te praten. Het motto van Poppy's is dan ook: 'Je hoeft het niet alleen te doen'.”

“In Dongen kijken we nu met de vrijwilligers hoe we meer structurele activiteiten aan kunnen bieden, zodat de gasten elkaar wekelijks kunnen ontmoeten.” Vanaf vrijdag 1 november gaan de wekelijkse beweeg-uren van start in een Dongense sportschool. Ook zullen er vanaf 2025 yogalessen in Dongen zijn.