QATAR - Het Nederlands Elftal heeft te vroeg het vliegtuig terug naar Nederland moeten pakken. Zoals bekend werden ze uitgeschakeld na penalty's door Argentinië, nadat Oranje eerst miraculeus terugkwam tot 2-2. Nu iedereen tot bedaren is gekomen kunnen we terugkijken op het WK. Wie blonken er uit en wie zakten er door het ijs?
Verrassing onder de lat
De eerste grote verrassing die Van Gaal uit zijn hoge hoed toverde, was gelijk eentje die te maken had met één van de grootste discussiepunten voorafgaand aan het toernooi: de keeper. Waar er alom werd verwacht dat Justin Bijlow de honneurs onder de lat mocht waarnemen, koos de bondscoach voor de boomlange Andries Noppert. Hij was daarmee direct de langste speler die gespeeld heeft op het WK. De Friese doelman moest in vijf wedstrijden vier keer vissen. In de penaltyserie tegen de Argentijnen gingen er vier penalty's in. De debutant deed het allerminst onverdienstelijk, en haalde er tegen onder andere Senegal en met name de Verenigde Staten een aantal ballen goed uit. Bij de goal van Ecuador had hij wellicht de bal met zijn voeten beter kunnen verwerken. Noppert staat niet bekend om zijn voetballende kwaliteiten, maar stond ook daarin zijn mannetje. Een ruime voldoende voor de doelman, die in de penaltyserie helaas voor Nederland geen vuist kon maken.
Kanonskogel en pure degelijkheid
Waar er over het algemeen niet veel spelers opvallend door het ijs zakten en een solide voldoende scoorden, waren er twee die wel boven de rest uitstaken: Nathan Aké en Cody Gakpo. Eerstgenoemde speelde een oerdegelijk toernooi. Op geen fout te betrappen, rustig aan de bal, en kon ingrijpen op het moment dat het moest. Tegen Argentinië had hij de allermoeilijkste taak van allemaal: het afstoppen van Lionel Messi. Dat ging bij vlagen prima. Pep Guardiola, trainer van Manchester City (de club waar Aké actief is) heeft stof tot nadenken gekregen. Cody Gakpo nam de ploeg vooral in de groepsfase bij de hand. Hij tekende tegen Senegal in de slotfase voor de 0-1, bracht Oranje met een kanonskogel van jewelste de enige treffer tegen Ecuador en zorgde met een klassieke Gakpo goal voor de 1-0 tegen gastland Qatar. De vergelijking met Arjen Robben is al gemaakt, naar binnen komen en zuiver uithalen. Tegen de Verenigde Staten kon hij niet bijdragen met een doelpunt, maar was hij belangrijk in duelkracht en spelversnellingen. Tegen Argentinië was de Eindhovenaar minder zichtbaar. Ook Jurriën Timber verdient een benoeming. Buiten de fout tegen Ecuador waar een goal uit ontstond, speelde de nog jonge Ajax-verdediger een goed toernooi. Hij lijkt dan ook de strijd tegen concurrenten De Ligt en De Vrij gewonnen te hebben.
Hopeloos uit vorm
Waar er tijdens de wedstrijden een aantal zwakke plekken te zien waren, was er één speler in het bijzonder die in geen enkele wedstrijd indruk maakte: Steven Bergwijn. De Ajax-aanvaller was bij zijn club al zoekende naar zijn vorm en kreeg hem bij het Nederlands elftal ook niet gevonden. Ook Memphis, Blind en Dumfries speelden over het algemeen een ongelukkig WK, met de wedstrijd tegen de VS uitgezonderd. Daarin kwamen ze alle drie tot scoren en assisteerde Dumfries bij de goals van Memphis en Blind. De Barcelona-aanvaller begon al op achterstand met zijn blessure, maar kon eenmaal fit zijn stempel niet drukken. Hij kwam één keer tot scoren. De wingbacks konden zich tevens de twee tegengoals tegen Argentinië aanrekenen. Blind, met al zijn ervaring, liet Molina zo aan zijn binnenkant ontsnappen waardoor hij één tegen één stond met Andries Noppert en scoorde. Dumfries veroorzaakte de penalty, waardoor het 0-2 werd.
Hoe nu verder?
De carrière van Louis van Gaal is voorlopig ten einde, en zijn taken zullen worden overgenomen door oude bekende Ronald Koeman. Aan de trainer, wiens laatste klus in Barcelona was, om een frisse wind te laten waaien in de selectie. Er zijn een aantal voetballers die niet de jongste meer zijn, die we wellicht onder Koeman niet meer terug gaan zien. Aan de andere kant zijn er jonge honden zoals Xavi Simons, Jeremie Frimpong, Tyrell Malacia en Brian Brobbey die nadrukkelijk op de deur kloppen om hun plek definitief te veroveren. Ook de wat minder jongere spelers zoals Mark Flekken en Joey Veerman zullen er alles aan doen om een plekje in de selectie te bemachtigen. Voor Koeman dus genoeg huiswerk te doen de komende tijd. De eerstvolgende interland staat gepland op 24 maart 2023, als de EK-kwalificatie voor 2024 van start gaat. Dan gaat Nederland op bezoek in Frankrijk.
Eindrapport WK 2022:
Andries Noppert: 6.5; Denzel Dumfries: 6; Jurriën Timber: 6.5; Virgil van Dijk: 6; Nathan Aké: 7.5; Daley Blind: 5.5; Frenkie de Jong: 6.5; Marten de Roon: 6; Cody Gakpo: 7.5; Memphis Depay: 5.5; Steven Bergwijn: 4.5.
Spelers die ook genoeg gespeeld hebben om in aanmerking te komen voor een beoordeling, maar niet in de basis startten tegen Argentinië: Teun Koopmeiners: 5.5, Davy Klaassen: 6.
Remko Pasveer, Justin Bijlow, Tyrell Malacia, Jeremie Frimpong, Stefan de Vrij, Kenneth Taylor, Noa Lang, Vincent Janssen, Wout Weghorst, Luuk de Jong, Matthijs de Ligt en Xavi Simons speelden allen niet genoeg minuten voor een beoordeling. Wel nog met een bijzonder vermelding voor Weghorst, die er voor Nederland met twee goals tegen Argentinië een verlenging uitsleepte.