Opnieuw weken geen zwemles door lockdown; zwemveiligheid kinderen en toekomst zwemscholen staan onder druk

LANGSTRAAT - Veel zwembaden en zwemscholen kunnen door de gedwongen sluitingen nauwelijks hun hoofd boven water houden. En dat heeft volgens de Nederlandse Stichting Water- en Zwemveiligheid (NSWZ) gevolgen voor de veiligheid van kinderen. Om de zwembaden te redden, is volgens de stichting meer steun vanuit de overheid nodig en moet zwemles erkend worden als onderwijs zodat de lessen weer hervat kunnen worden als de basisscholen open gaan.

Ook zwemscholen in de Langstraat maken zich zorgen om de kinderen. "Nederland is een waterrijkland en de kans dat een kind met buitenspelen in het water komt is aanwezig", zegt Alfons van der Pluijm van De Vennen in Dongen. "Een kind moet dan zelfredzaam zijn om eruit te komen." Om zwemveilig te worden is volgens Van der Pluijm structuur en herhaling nodig, maar juist dat ontbreekt in coronatijd.

"Stilstaan is achteruitgang. Als je niet lest, dan doe je geen ervaring op en als je geen ervaring opdoet, dan duurt het langer voordat je leert zwemmen", laat SaunaFit in Waalwijk weten. Volgens SaunaFit zijn de kinderen de eerste zwemles na een sluiting enorm druk en kost het bijna een maand om ze weer in het ritme te krijgen. "Iedere keer maar stoppen en weer beginnen en weer stoppen en weer beginnen. Vrolijk word je er gewoon niet van."

Van der Pluijm verwacht dat het stilleggen van de zwemlessen ook gevolgen heeft voor de zomervakantie: "Dan hoor je regelmatig dat kinderen in de problemen komen of verdrinken omdat ze niet zwemveilig zijn."

Opnieuw beginnen
Ook zal een deel van de kinderen volgens Van der Pluijm alles opnieuw moeten aanleren. Zoals kinderen die net zijn begonnen met zwemles of kinderen die angstig zijn. "Sommige kinderen zijn eindelijk zo ver dat ze met hun hoofdje onder water durven en lekker zwemmen. Daar kun je nu weer opnieuw mee beginnen."

Extra geld nodig
Commercieel gezien is de sluiting van de zwemscholen volgens SaunaFit een groot drama. "Als ik kijk wat we het afgelopen jaar verdiend hebben, dan kunnen we daar gewoon een nulletje onder zetten en misschien nog wel een min. De steun weegt niet op tegen de enorme verliezen die je hebt en de kosten die nagenoeg doordraaien. Een zwembad stilleggen, dat gaat niet en zeker niet voor een paar weken."

Ook de banken zijn niet bereid om een lening aan te gaan. Daarom heeft SaunaFit noodgedwongen moeten lenen bij mensen in de privé-sfeer om het bedrijf overeind te houden. "Godzijdank hebben we privépersonen die wel zicht hebben op wat wij doen en ons steunen in de vorm van een lening. Daardoor kunnen we nu nog bestaan, maar dat moet geen blijvende kwestie zijn, want dan wordt het wel heel erg moeilijk."

Oplossing
Volgens SaunaFit ligt de enige oplossing in het heropenen van de zwembaden. De Vennen ziet zwemles, net als de NSWZ, als een verlengstuk van het onderwijs. "Zwemles is geen vrijzwemmen. Leren zwemmen is net als leren rekenen of taal." Daarom zouden de zwemlessen  volgens Van der Pluijm weer hervat moeten worden als de basisscholen openen. "Zo krijgen de kinderen hun structuur terug en kunnen ze hun energie kwijt."