WAALWIJK - RKC Waalwijk en jongerencentrum Tavenu slaan de handen ineen om meer jongeren te bereiken en te betrekken bij de maatschappij. Dit doen ze met het Maatschappelijke Diensttijd Traject (MDT) voor jongeren. Het project zal in het teken staan van sport en zelfontwikkeling. Projectleidster van Samen RKC, Ellen Maas, en jongerenwerker Roberto de Graaff van Tavenu lichten het project toe.
"Door het MDT-project kunnen jongeren ambassadeur worden van de club RKC. Ook krijgen deelnemers de kans om iets terug te doen voor hun wijk of buurt", vertelt projectleidster Maas enthousiast over het project.
RKC Waalwijk zal het project uitvoeren met zeven andere voetbalclubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie. Daarvan heeft Feyenoord al ervaring met zo’n traject. "Elke club draait hetzelfde programma, maar kan het programma eigen invulling geven. In Rotterdam willen jongeren misschien andere dingen leren dan hier in Waalwijk. Elke club geeft dus zijn eigen draai aan het project", vertelt Maas.
Inspraak
Alle jongeren tussen de vijftien en twintig jaar kunnen zich opgeven voor de maatschappelijke diensttijd. Op 7 maart gaat het project van start. Dit zal zestien weken duren en het gaat om vijf uur per week.
De invulling van het programma bepalen jongeren mede zelf. "Als ze bijvoorbeeld een voetbalworkshop van een proefvoetballer willen of een weerbaarheidstraining, dan kan dat. Jongeren hebben dus veel inspraak", vertelt Maas. "Ja, het gaat om de ontwikkeling van jongeren en zij bepalen zelf wat ze graag willen doen of leren", vult De Graaff haar aan.
De samenwerking tussen Tavenu en Samen RKC zien de partijen zelf als een logische stap. "Toen we het project aan het opzetten waren, hoorde we vanuit Feyenoord dat het belangrijk is om te werken met jongerenwerkers. Voor ons was het een logische keuze om met de jongerenwerkers van Tavenu te werken", legt Maas uit. "We vinden niet dat wij het wiel opnieuw moeten uitvinden terwijl er een organisatie is die dat al jaren doet en het ook goed doet."
"Tavenu wil meewerken omdat wij veel jongeren kennen en zien dat jongeren het belangrijk vinden dat zij iets aan hun persoonlijke ontwikkeling doen. Ook zijn veel jongeren geïnteresseerd in RKC, we denken dat het project echt bij hen past", vertelt De Graaff.
Drempel
De Graaff geeft aan: "De drempel naar RKC wordt voor jongeren lager. Veel jongeren vinden RKC interessant, het is leuk voor hen om een inkijkje te krijgen binnen de club."
Het voornaamste doel is volgens Maas en De Graaff om door middel van sport jongeren te laten werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. Ook willen ze binding creëren met de buurt en jongeren iets voor de buurt laten doen. Vier weken van het project zullen in het teken van ‘de wijk’ staan, dit om meer binding te creëren tussen de wijk en jongeren. "Het is ook belangrijk om jongeren in een goed daglicht te zetten en ze maatschappelijk betrokken te maken met de wijk", vertelt De Graaff.
‘Algemene skills’
Tijdens het project wordt goed gedrag beloond met een puntensysteem. "De deelnemers krijgen punten voor sportief gedrag, op tijd komen en hun inzet tijdens de buurtbijdrage, maar ook voor het winnen van toernooitjes", vertelt Maas.
"Uiteindelijk kunnen ze met die punten een prijs uitzoeken. Hoe hoger de punten, hoe spectaculairder de prijs. De deelnemers mogen zelf met ideeën komen voor de prijzen", legt Maas uit. "We willen vooral dat jongeren nadenken over algemene skills. Hoe gedraag je je op het veld, hoe zet je jezelf in, hoe ga je om met tegenslagen, dat soort dingen", aldus De Graaff.