Langstraatse Kristel heeft hoogbegaafden platform: “Het is iets moois”

DE LANGSTRAAT - Kristel van Eijk (41) heeft een platform voor hoogbegaafden, genaamd 'Hoogbegaafd de Gids'. Hier maakt ze onder andere podcasts voor. "Ik wil een voorbeeld zijn voor mijn kinderen en andere vrouwen."

Van Eijk is drie jaar geleden gestart met het maken van Hoogbegaafd de Podcast. De aanleiding was dat ze wist dat haar oudste zoon hoogbegaafd is. Daar wilde ze graag een podcast over luisteren, maar die kon ze niet vinden. "Ik was benieuwd naar ervaringsverhalen van andere ouders die een hoogbegaafd kind hebben. Ik heb een achtergrond in de media, radio en televisie. Ik werk als voice-over en heb mijn eigen studio. Dus ik dacht, misschien moet ik het gewoon zelf gaan doen. Dan heb ik twee vliegen in één klap, want als ik mensen mag interviewen over hoogbegaafdheid, dan leer ik daar zelf ook veel van en kan ik andere ouders helpen die in hetzelfde schuitje zitten."

Zeventig afleveringen
De podcast gaat consistent door, er zijn namelijk al meer dan zeventig afleveringen gemaakt. Van Eijk maakt bijna iedere twee weken een nieuwe aflevering. "De podcast gaat over hoogbegaafdheid in de breedste zin. Eerst interviewde ik ouders met hoogbegaafde kinderen en nu volwassenen die zelf hoogbegaafd zijn. Ik heb ook experts geïnterviewd op het gebied van hoogbegaafdheid en tieners die zelf hoogbegaafd zijn." Het begon volgens Van Eijk klein, maar is uiteindelijk groot geworden. Want het blijft niet bij een podcast, Van Eijk heeft namelijk nog genoeg plannen: "Ik heb allerlei ideeën en mensen die ik wil spreken. Het gaat lekker en er zijn ook allerlei andere dingen uit ontstaan. Ik wil een voorbeeld zijn voor mijn kinderen en andere vrouwen. Om ze te laten weten dat het iets moois is. Je hoeft je er niet voor te schamen. Dit is gewoon wie je bent en wat bij jou hoort."

Biografie
Van Eijk is zelf ook hoogbegaafd. "Ik dacht dat het niet in de familie zat, maar toen kwamen we erachter dat Teun, onze oudste zoon, hoogbegaafd is. Ik ging er veel over lezen en herkende mezelf in alles wat ik las. Ik heb een test gedaan en bleek ook hoogbegaafd. Ik wilde het graag op papier hebben om mezelf te kunnen omarmen. Onze jongste zoon is ook hoogbegaafd, het is namelijk erfelijk." Maar hoogbegaafd zijn is niet alleen sneller denken en een hoog IQ hebben. Er is ook een 'zijnsluik'. Hoogbegaafden zijn over het algemeen heel gevoelig, perfectionistisch en kunnen heel slecht tegen onrecht. Het beleven is intens. Veel hoogbegaafde mensen hebben daarom ook moeite met aansluiting vinden of mensen te vinden die hetzelfde zijn. Je kan het namelijk niet aan iemand aflezen. Veel luisteraars van de podcast van Van Eijk vroegen hoe het met haar zit. Daarom heeft ze besloten om haar verhaal in een biografie te gieten. "Dat was heel leuk om te maken. In de bio kunnen mensen lezen hoe het voor mij is geweest. Mijn hoofd staat bijvoorbeeld nooit stil, leren gaat vrij gemakkelijk en ik werk oplossingsgericht. Ik wil af van het stereotype beeld. Ik ben allesbehalve dat."

Hoogbegaafd de Gids
Van Eijk begon ook met een Instagramkanaal genaamd 'Hoogbegaafd de Gids'. Het heet 'gids' omdat ze mensen de weg wil wijzen, zodat niemand het helemaal zelf hoeft uit te zoeken. Inmiddels heeft ze op Instagram bijna 6000 volgers. "Daar deel ik over de podcast, het leven van mij en mijn gezin en over allerlei andere dingen die ik inmiddels doe, zoals Hoogbegaafd de Retreat. Dat doe ik ongeveer drie of vier keer per jaar. De retreat is voor hoogbegaafde vrouwen en voor vrouwen die vermoedelijk hoogbegaafd zijn. Zestien vrouwen komen dan een weekend lang bij elkaar. Er zijn dan sprekers en een kok die voor ons kookt. Dan zijn we in een soort van kleine bubbel. Iedereen kan helemaal zichzelf zijn, dat is heel bijzonder." Daarnaast heeft Van Eijk online cursussen over hoe IQ testen werken. Over de testen hebben mensen volgens haar veel vragen. Verder is er een magazine op komst. Daarin praat Van Eijk bij met mensen die ze in de eerste podcasts gesproken heeft en zijn er artikelen over zaken die gerelateerd zijn aan hoogbegaafdheid.

Verhuisd voor de kinderen
In De Langstraat zit een school speciaal voor hoogbegaafden. Kristel en haar verloofde Jaap zijn daarom met hun kinderen naar deze regio verhuisd. Daar is Kristel heel blij mee. "Dit is echt de beste beslissing die we ooit hadden kunnen nemen. We voelen ons hier zo thuis. We zijn door zoveel mensen geholpen in deze omgeving. Ik hoefde niet lang te wennen, het voelde meteen als thuis."

Op gevoel
Van Eijk zou graag een evenement willen organiseren. Om mensen te kunnen verbinden. Daarnaast zou ze nog meer in de media over hoogbegaafdheid willen delen. Bijvoorbeeld op TV of in landelijke magazines. "Voor de rest ga ik het op gevoel doen. Dat vind ik fijn, zo is de rest ook ontstaan. Dat borrelt al heel lang in mijn hoofd en komt er uiteindelijk uit."

Foto: Laura Grotentraast