DE LANGSTRAAT - Op 14 november is het Equal Pay Day in Nederland. Dit is een dag waar er wordt stilgestaan bij het streven naar een gelijke beloning voor hetzelfde werk tussen mannen en vrouwen. In Nederland is er nog steeds een financiële kloof tussen mannen en vrouwen, die hetzelfde werk doen. Daarom heeft het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) cijfers bekendgemaakt in de zogenoemde 'emancipatie-monitor' om deze kloof weer te geven. Ook hebben ze gekeken naar het aantal economische zelfstandigen over alle gemeenten in Nederland. Hoe zit dat binnen De Langstraat?
Jaarsalaris voor een doorsnee man per jaar
Eerst wordt er gekeken naar hoeveel een doorsnee man verdient in de gemeente. In Waalwijk gaat dat om 39.600 euro per jaar, in Loon op Zand 41.400 euro per jaar, in Dongen 42.500 euro per jaar en in Heusden 42.700 euro per jaar.
Vergelijking met jaarsalaris van een doorsnee vrouw
Dit is vergeleken met wat een doorsnee vrouw verdient per jaar. In Waalwijk gaat dat om 24.000 euro per jaar, dat is 61 procent van een 'mannenloon'. In Loon op Zand gaat dat om 24.300 euro per jaar, dat is 59 procent van een 'mannenloon'. In Dongen is dat 25.200 euro per jaar, dat is 59 procent van een 'mannenloon'. In Heusden is dat 24.500 euro per jaar, dat is 57 procent van een 'mannenloon'.
Economisch zelfstandige mannen in de Langstraat
Ook is er gekeken naar het aantal procent economisch zelfstandige mannen. Economisch zelfstandig betekent dat iemand meer verdient dan een bijstandsinkomen. In Waalwijk is 85 procent van alle mannen economisch zelfstandig. In Loon op Zand is dat 87,1 procent van alle mannen. In Heusden 86 procent van alle mannen en in Dongen is dat 86,9 procent.
Vergelijking met economische zelfstandige vrouwen in de Langstraat
Er wordt een vergelijking gemaakt tussen de mannen en vrouwen op het gebied van economisch zelfstandige vrouwen. In Waalwijk is 70 procent van de vrouwen economisch zelfstandig, dat is een verschil van 15 procent met de mannen. In Loon op Zand gaat dat om 71,7 procent, een verschil van 15,4 procent (het hoogste verschil in de Langstraat). In Heusden is dat 71 procent van de vrouwen, een verschil van 15 procent. In Dongen gaat het om 72,8 procent van de vrouwen, dat is een verschil van 14,1 procent.
Reden voor kloof tussen mannen en vrouwen volgens CBS
Het CBS denkt dat de bijstandsuitkering hier een rol in speelt. Dat is een maatstaf die geldt voor de economische zelfstandigheid. Dit heeft afgelopen jaar een inflatiecorrectie ondergaan, dat is harder gestegen dan menig salaris.
Het CBS schetst ook nog een andere oorzaak van deze kloof tussen mannen en vrouwen. Zo zouden vrouwen vaker buiten de arbeidsmarkt vallen. Hierbij speelt ook de zorg van kinderen een rol. Het blijkt dat vrouwen eerder op zoek gaan naar een baan als ze een baan kunnen vinden met passende uren en ook dat de werkplek binnen korte afstand te bereiken is.