WAALWIJK - Volgens landelijke media, zet minister Klever de eerste stap richting de aangekondigde bezuinigingen op ontwikkelingshulp. Niet-gouvernementele (ngo's) moeten het gaan doen met flink minder geld. Zo verlaagt minister Klever de totale subsidiepot voor organisaties op het gebied van ontwikkelingshulp. Over de hele periode van het jaar 2026 - 2030, moet er 200 miljoen per jaar bezuinigd worden.
De Wereldwinkel, die onder andere in de Langstraat in Waalwijk gevestigd is, heeft daar in het verleden via andere media ook al op gereageerd. Toen werd net duidelijk dat de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking eraan zouden te komen. Er is te lezen: "De forse bezuiniging treft de meest kwetsbare mensen in hun bestaan. Dit betekent bijvoorbeeld minder geld voor humanitaire hulp voor mensen in nood, maar ook voor het stimuleren van vrouwenrechten, de voedsel- en waterzekerheid, onderwijs en de bestrijding van hiv, aids en kinderarbeid. Dit ondermijnt de bestaanszekerheid op allerlei gebieden, wat kan leiden tot conflicten en geweld. De kans bestaat dat meer mensen zich genoodzaakt voelen op weg te gaan naar gebieden waar het leven beter is."
Hoe denkt de Wereldwinkel over de eerste stap van de minister, om te gaan bezuinigen op het geld dat de ngo's van de overheid krijgen?
Een oud-medewerker van de Wereldwinkel vertelt: "Allereerst wil ik vertellen dat wij veel producten verkopen die uit het buitenland komen, zoals Indonesië, Mexico en Nepal. In Nepal hebben we ook een initiatief dat heet 'Sjaal met een verhaal'. Die sjalen worden daar lokaal gemaakt in Nepal door vrouwen. Die verdienen daar geld mee en daarmee worden zij echt geholpen."
"Er zijn dadelijk een heleboel ngo's die veel nu veel minder geld gaan krijgen. Het grootse deel krijgen ze subsidie van de overheid, nu moeten ze zelf proberen om rond te komen. Ik weet niet of dat verstandig is in een tijd waarin kinderen honger hebben en gehuisvest moeten worden."
"Ik zou tegen het kabinet willen zeggen dat ze rustig aan moeten doen met de bezuinigingen en dat ze goede overwegingen moeten maken, voordat ze verdere stappen zetten."
Reacties van niet-gouvernementele organisaties op landelijke media
In het artikel van het RTL nieuws is lezen dat veel grote Ngo's zich zorgen maken over deze bezuinigingen. Liana Hoornweg, directeur van Ngo-brancheorganisatie Partos vertelt: "Juist nu, in tijden van geopolitieke spanningen en mondiale uitdagingen als klimaatverandering en afnemende mensenrechten, hebben we internationale samenwerking hard nodig."
Cordaid-directeur Heleen van den Berg vertelt: "Dit is een fundamentele bedreiging voor democratie en mensenrechten wereldwijd en Nederland."