WAALWIJK – Volgens de lijst van de Maag Lever Darm Stichting scoort Waalwijk erg goed op gebied van toilet vriendelijkste gemeente. Ze staan op de achtste plek. De gemeente Loon op Zand doet het een stuk minder. Zij staan tweehonderd plekken lager, namelijk op plek 208.
Alle gemeenten in Nederland worden meegenomen op de lijst. De lijst werkt met een puntenlijst, en het maximaal aantal punten is wat te verdienen valt is 1.000. Voor de lijst spelen een aantal factoren een rol.
In de grafiek hiernaast kun je zien hoeveel punten de plaatsen Waalwijk, Dongen en Loon op Zand scoren op de lijst. Waalwijk staat bovenaan met 714 punten. Dongen heeft 560 punten. En Loon op Zand heeft 421 punten op de lijst.
Deze cirkeldiagram geeft aan hoe zwaar de indicatoren meetellen voor het ranken op de lijst. Een hoger percentage betekent dat de indicator zwaarder meetelt voor de lijst. Zo wordt er gekeken of de gemeente een partner is van stichting Hogenood. Wanneer dat het geval is krijgt de gemeente punten. Bij de 500 meter norm wordt er gekeken of het ene toilet in de nabijheid staat van een ander toilet. Het beleid vanuit de gemeente speelt ook een belangrijke rol. Er wordt gekeken of er een actief beleid is, een motie ingediend is en of er vragen zijn er vragen gesteld.
Gemeente Loon op Zand
De gemeente Loon op Zand staat overduidelijk lager dan Waalwijk. De gemeente geeft aan dat ze het jammer vinden en dat ze liever dichter bij Waalwijk staan. “Het heeft denkelijk te maken met de hoeveelheid horecagelegenheden en de opbouw/inrichting van de gemeente”, zegt de gemeente.
Ze geven aan dat in de kernen van Loon op Zand en de Moer er niet veel horecagelegenheden of openbare plekken zijn waar mensen gebruik kunnen maken van het toilet. “In Kaatsheuvel daarentegen hebben we het Anton Pieckplein waar mensen in het Klavier terechtkunnen.” Daarnaast geeft de gemeente aan dat het tijdelijk plaatsen van meer openbare toiletten weer kan leiden tot een tamelijk omslachtige en daarmee begrotelijke oplossing.
Maag Lever Darm Stichting
De stichting ziet de openbare toiletten afgelopen jaren toenemen. Echter steekt de coronacrisis daar een stokje voor. "Door de coronacrisis zijn de horecagelegenheden ook dicht, dit speelt ook een rol in het aanbod van de openbare toiletten", zegt een woordvoerder van de stichting. Volgens de stichting is het vooral belangrijk dat gemeenten aandacht besteden aan dit onderwerp omdat het problemen kan opleveren voor mensen met blaasklachten en maag- darmklachten.