Huisartsen in de Langstraat stromen vol: ‘We moeten gaan selecteren’

LANGSTRAAT -  De versoepelingen in tijden van de coronacrisis zouden een indicatie moeten zijn voor minder ernstig zieken, maar juist huisartsenpraktijken hebben te kampen met enorme drukte. Door vaccinatie ervaren coronapatiënten mildere klachten dan voorheen en wordt er aangeklopt bij de huisarts in plaats van het ziekenhuis. Dat levert bij huisartsen en assistenten in de Langstraat stress op.

Waalwijk
Langstraat Media heeft meerdere huisartsen uit Waalwijk benaderd en daaruit blijkt dat ook dat bij hen het aantal patiënten flink toeneemt. Huisartsenpraktijk Baardwijk: "Het is veel drukker dan eerst. Wij durven niet te zeggen met hoeveel procent het aantal bezoekers is toegenomen, maar het is flink. We moeten nu gaan selecteren, anders redden we het gewoon niet." Ook huisartsenpraktijk Aan de Zeine bevestigt de drukte. "Gelukkig bellen mensen steeds vaker, in plaats van direct langs te komen. Dat is wel prettig, want op sommige momenten was het erg stressvol", laat de praktijk weten.

Ook huisartsenpraktijken Verwielstraat, Kloosterwerg en Van de Kerkhof bevestigen de toenemende drukte. Zij hebben geen tijd om ons uitgebreid te woord te staan, maar bevestigen de zo nu en dan stressvolle situaties. Alle huisartsen uit Waalwijk benadrukken wel dat de stroomloop gepaard gaat met de versoepelingen.

Loon op Zand
Ook in Loon op Zand is het niet anders. "Het is een stressvolle periode. Wij als assistenten worden continu gebeld met vragen over corona. We hebben nauwelijks tijd voor onze pauze. Nu is die situatie niet iedere dag zo, maar we hebben twee, drie dagen per week waarop dit het geval is. Zeker nu met de vakantieperiode komen mensen naar ons toe", geeft huisartsenpraktijk Verheijen aan.

Dongen
Net als in de andere twee gemeenten neemt ook de drukte in Dongen toe. In het keuzemenu van de telefoonlijn van Dongense huisartsenpraktijken werd duidelijk aangegeven dat het vanwege drukte alleen mogelijk is om te bellen met relevante, medische vragen.

Vaccins
Uit een artikel van de Volkskrant blijkt ook dat huisartsen nog te veel vaccins hebben liggen en overhebben. Het gevolg is dat overgebleven vaccins zomaar weg worden gegooid, terwijl er in andere landen op de wereld juist een tekort aan is. De situatie in de Langstraat is in ieder geval niet zo ernstig.

Zo laat huisartsenpraktijk Aan de Zeine weten niks meer over te hebben. "Onlangs hebben wij onze tweede ronde vaccinatie gedaan en niks meer overgehouden. Het is zonde om weg te gooien", laat de praktijk weten. Collega's uit Loon op Zand pakken het anders aan. "Wij vaccineren op basis van oproepen. Als mensen een vaccin willen, moeten ze dat bij ons aangeven. Wij bestellen die vervolgens, waardoor er nooit vaccins overblijven", vertelt praktijk Verheijen. Ook bij Huisartspraktijk Kloosterweg blijven geen vaccins over.