Hoe Casade via Dakenstroom verwarring zaait met nep-energielabels

WAALWIJK – Wooncorporatie Casade heeft onjuist gehandeld met de energielevering aan de huizen die lid zijn van Dakenstroom. Door een trucje met een tweede elektriciteitsmeter en neppe energlielabels worden huurders flink benadeelt. "De energie wordt gewoon gejat. Zo wil ik niet wonen.’’

Wooncorporatie Casade, onder andere actief in Waalwijk, Loon op Zand, Kaatsheuvel en Dongen, is in 2021 begonnen met Dakenstroom: een duurzaamheidsprogramma waarin woningen verduurzaamd worden door middel van zonnepanelen en een nieuw dak. In samenwerking met het ingenieursbedrijf INNAX werd het bedrijf INNAX Dakenstroom BV opgericht. In totaal gaat het om ongeveer 544 woningen die ieder gebruik maken van zes zonnepanelen. Onder andere Patrick Grootswagers uit Waalwijk kwam in aanmerking voor een nieuw dak van dakenstroom.

Tweede meter en verkeerde energielabels
Met de opgewekte energie door de zonnepanelen van Dakenstroom is echter iets opmerkelijks aan de hand. De stroom die de zonnepanelen op het dak van Patrick opwekken, gaat bijna niet naar Patrick zijn woning. Uit een onderzoek van de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) blijkt dat drie procent van de opgeleverde stroom naar het huis van Patrick gaat. De overige 97 procent stuurt Dakenstroom naar het net en wordt verkocht. Volgens Casade gaat dit geld naar een duurzaamheidsfonds dat wordt besteed aan alle huurders van Casade.

Dit komt allemaal door een trucje met een tweede elektriciteitsmeter. Voor de aansluiting van de zonnepanelen is in alle Dakenstroom huizen een tweede elektriciteitsmeter gemonteerd. Deze is door middel van een bypass gelinkt aan de andere elektriciteitsmeter. De RVO ontdekte dat er in die tweede elektriciteitsmeter een klok zit die om de 28 dagen de energie doorlinkt naar de andere meter. Hierdoor krijgen Patrick en de andere gedupeerden slechts twaalf dagen in het jaar stroom van de zonnepanelen. Patrick is alleszins niet te spreken over deze regeling. "Mijn dak ligt vol met zonnepanelen, maar mijn energierekening is niet omlaaggegaan. Ik heb een jaren 70 woning, dus mijn huis is helemaal niet goed geïsoleerd. Ik krijg alleen een korting op de energiebelasting. Ik had natuurlijk gehoopt dat ik een lagere energierekening zou hebben.’’

Bernard Gerard begeleidt namens de SP-fractie van de Provinciale Staten de huurders. Volgens Bernard klopt er ook niks van de energielabels die Casade op de ‘duurzame’ woningen plakt. "Nu wordt er gedaan alsof honderd procent van de geproduceerde stroom ten goede komt aan de woningen. Een woning staat te boek met het energielabel A++, maar door een gekwalificeerd bureau krijgt dit huis energielabel A. Dit is ten nadele van de bewoners, die nu worden geremd op toekomstige energieontwikkelingen.’’ De energielabels zijn gemaakt door INNAX en zijn daarnaast ook gekeurd door controleurs van INNAX zelf.

Daarnaast blijkt dat Dakenstroom met een verhoogd energielabel een flinke korting heeft gehad op de verhuurdersheffing. Dit zou neerkomen op ongeveer een paar duizend euro per woning.

Moeilijke communicatie
De wooncorporatie doet in de ogen van de huurders te weinig met vragen en opmerkingen. Dit merkt Niels Aussems ook, die ook een woning bij Casade huurt. "Berichten worden door Casade aan alle kanten genegeerd. Het is een organisatie van grote woorden, maar weinig daden.'' Al drie en een half jaar maken Patrick en Niels zich hard voor de huurders van Dakenstroom. Toch komen zij maar niet tot de gewenste uitkomsten. ''Het lijkt erop alsof niemand zich hieraan wil branden'', ligt Patrick toe.

Niels en Patrick gaven hun strijd niet op, maar ze kregen veel voor hun kiezen. Als ze de algemene ledenvergadering van Dakenstroom attenderen, wordt er tijdens de presentatie gezegd: Deze twee leden hebben ons door kritieken en kritische vragen aan autoriteiten 23.000 euro gekost. ''Dat zijn dan dure mailtjes geweest'', zegt Niels.

Het loopt zelfs zo erg uit de hand dat Patrick tijdens een ledenvergadering van Dakenstroom, waar hij als gedupeerde bij was, werd bedreigd door een van de leden van Dakenstroom. "Daar heb ik twee nachten niet van geslapen. Nadat dat gebeurde, heb ik ook gewoon eerlijk tegen Niels gezegd: ‘ik stop ermee. Het is gewoon niet te doen.’’’

Hoe nu verder?
Inmiddels zijn er een aantal dingen rechtgezet voor de huurders van Dakenstroom. Zo telt de tweede meter niet meer mee in het energielabel. De energielabels worden ook aangepakt: ruim 186 woningen van Dakenstroom krijgen vanaf 3 november een nieuw energielabel. Dit verandert echter niks voor de huurders.

De gedupeerden willen ook graag weten wat er nu voor hen gaat gebeuren. "Ik zou willen dat er iets van sancties opgelegd worden of dat de huurders op een manier gecompenseerd worden’’, vertelt Patrick. "We krijgen gewoon geen antwoorden op wat er gaat komen. Ik vind dat ze eerlijk met de huurders moeten omgaan.’’

Reactie Casade
"Ons valt niks te verwijten. De aanpak van Dakenstroom is vernieuwend en anders dan hoe het doorgaans bij zonnepanelen gaat. Belangrijk om te weten is dat Dakenstroom zorgt voor een duurzame energie opwek, op een manier dat niet alleen de bewoner onder het dak van de zonnepanelen, maar ook andere huurders daarvan profiteren. Alle huurders is aan de start een voordeel beloofd van 140 euro per jaar. Alle met huurders en leden gemaakte afspraken zijn nagekomen’’, zegt Ruud van Oudhuizen van Casade.