WAALWIJK - Ruim 75 jaar geleden is het dat de provincie Noord-Brabant bevrijd werd. Ook in Kaatsheuvel, ‘s Gravenmoer en Waalwijk had deze historische gebeurtenis grote impact op de bevolking. Speciaal voor Langstraat Media vertelt historicus Jack Didden over hoe de Bevrijding er in die dorpen aan toeging.
Jack Didden is al van jongs af aan geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog. De gepensioneerd docent Engels schreef zestien boeken over die zo donkere periode in de geschiedenis. Hij geldt daarmee als autoriteit op dit gebied.
In drie korte filmpjes neemt Didden de kijker mee naar diverse plekken, die een prominente rol hebben gespeeld tijdens de Bevrijding van Brabant in 1944. De Hoge Brug bij Waspik, de kapel van Waalwijk en de Gasthuisstraat van Kaatsheuvel, waar Schotse soldaten de Duitse bezetters verdreven.
“Elk dorp in Nederland heeft zo zijn eigen verhaal”, vertelt Didden, die tevens zes kinderboeken schreef. “Het is goed dat we nu nog altijd stilstaan bij die verhalen. Al was het maar als eerbetoon aan de vele slachtoffers die in die periode zijn gevallen.”
Zoals overal in Nederland staan Waalwijk, Kaatsheuvel en ’s Gravenmoer vandaag, tijdens Dodenherdenking, stil bij de slachtoffers die in het laatste oorlogsjaar zijn gesneuveld.
Het volledige programma, inclusief de toespraken van de burgemeesters van Loon op Zand, Waalwijk en Dongen is maandagavond te zien op Langstraat TV. Ook in dit bericht volgt hieronder de volledige uitzending.