DONGEN - Sinds 2018 is in het hart van de gemeente Dongen de nieuwe Cammeleur te vinden. Deze multifunctionele ontmoetingsruimte biedt onderdak aan onder andere de bibliotheek en een theaterzaal. Deze theaterzaal, geëxploiteerd door stichting Donckhuys en eigendom van de gemeente Dongen, is het middelpunt van een conflict tussen de twee betrokken partijen. Wat is er precies aan de hand?
Er is momenteel een conflict gaande over de licht- en geluidsinstallatie van de Cammeleur. De huidige lichtinstallatie (afkomstig van de oude Cammeleur en zalencentrum 't Schouw) is verouderd, technisch afgeschreven en onderdelen zijn moeilijk verkrijgbaar. Bovendien bleek uit een verplichte energiecontrole door de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB) dat de verlichting vervangen moet worden door LED-varianten. Daarnaast is de geluidsinstallatie geschikt voor lezingen en kleine theatervoorstellingen, maar niet voor grotere evenementen zoals concerten en optredens. Organiserende verenigingen en stichtingen huren hiervoor extern een geluidsinstallatie in, wat extra kosten met zich meebrengt.
Voor beide partijen staat één ding als een paal boven water: de lichtinstallatie moet vernieuwd worden en de geluidsinstallatie moet uitgebreid worden. Op deze manier wordt het lichtgebruik duurzamer en verdwijnen voor verenigingen de huurkosten van externe geluidsinstallaties. De discussie draait echter om de vraag wie de investeringskosten moet betalen voor het nieuwe licht en geluid van de Cammeleur.
Voor de directeur van Stichting Donckhuys, Jurgen Jansen, is het terugbetalen van de geluidsinstallatie geen enkel probleem: "Uitbreiding van de geluidsinstallatie bespaart kosten voor de verenigingen en stichtingen die gebruik maken van de theaterzaal en nu elke keer extern apparatuur moeten huren tegen commerciële prijzen. Bovendien maakt het de theaterzaal aantrekkelijker voor grotere organisaties en grootschaligere voorstellingen." Wethouder Jansen beaamt deze visie: "Investeren in een nieuwe geluidsinstallatie maakt de zaal aantrekkelijker voor frequenter gebruik. Momenteel moeten bij grotere (muzikale) evenementen externe geluidsinstallaties worden ingehuurd, wat naast huurkosten vaak ook extra zaalhuur met zich meebrengt vanwege de benodigde op- en afbouwtijd. Met een vaste installatie ontstaat een ‘plug and play’ situatie, wat de zaal een kwaliteitsimpuls geeft en een totaalpakket kan bieden voor diverse evenementen."
Over de vernieuwing van de lichtinstallatie is echter geen consensus. Hoewel de gemeente erkent dat zij eigenaar is van het gebouw en de aanwezige installaties, is zij van mening dat stichting Donckhuys de kosten voor het nieuwe licht ook moet betalen, omdat zij er gebruik van gaat maken op dagelijkse basis en de inkomsten verkrijgt die er uit voortvloeien. De stichting is echter van mening dat de lampen behoren tot de basisvoorziening van het gebouw en dus onder de verantwoordelijkheid van de gemeente valt.
Directeur Jansen vertelt over de gevolgen, indien zijn stichting beide installaties moet betalen: "Als de gemeenteraad dit plan doorzet, zullen wij de extra kosten doorbelasten naar de organiserende verenigingen en stichtingen. Dit zou erg jammer zijn en is niet in het belang van de Cammeleur en haar gebruikers." Wethouder Jansen geeft aan het geen probleem te vinden dat kosten moeten worden doorberekend aan de organiserende partijen: "Zolang deze kosten maar lager zijn en blijven als de kosten die momenteel worden betaald aan externe commerciële partijen voor installaties."
Beide partijen geven in ieder geval aan positief in het verhaal te staan en samen tot een geschikte oplossing voor iedere partij te willen komen. Na de zomervakantie zullen de gemeente en de stichting dan ook opnieuw het gesprek met elkaar aangaan.