Geen 80 en nieuwe burgemeesters: Het Langstraat jaaroverzicht 2024

DE LANGSTRAAT - Voordat de oliebollen in het vet gaan en de champagne wordt ontkurkt, is het tijd om terug te blikken op 2024. Een jaar met hoogte- en dieptepunten op nationaal en internationaal niveau. Ook in de Langstraat gebeurde genoeg: de 80 van de Langstraat ging niet door, er traden burgemeesters af en er traden nieuwe burgemeesters in hun schoenen. Bij Langstraat Media schreven we talloze artikelen, maakten urenlang radio en filmden legio video’s. Dit is het Langstraat Media nieuwsoverzicht van 2024.

80 jaar vrijheid in de Langstraat
2024 was het jaar dat Brabant 80 jaar geleden bevrijd werd. In alle gemeentes van de Langstraat stonden oktober en november in het teken van herdenken en het vieren van vrijheid. Daarvoor werden verschillende initiatieven georganiseerd. Zo werd de bevrijding van Heusden herdacht bij het pijlmonument bij de Steegerf in Drunen. In november 1944 staken de Schotse troepen het Drongelens kanaal over, hiermee werd de bevrijding van de gemeente Heusden in gang gezet. In Waalwijk vond de herdenking plaats bij de Mariakapel aan de Kloosterweg, met onder andere een speech van historicus Jack Didden. Op het terrein van 'Het Witte Kasteel' werd een programma georganiseerd met lezingen, optredens en een expositie. Ook schreven we over munitiedepot de MAST, waar sporen van de Tweede Wereldoorlog vandaag de dag nog zichtbaar zijn. Op Bevrijdingsdag, 5 mei 2025, zal de vrijheid nog eens landelijk gevierd worden.

Een jaar zonder ‘de 80’
Dit jaar moest men de 80 van de Langstraat missen. De Stichting De 80 Van de Langstraat nam een moeilijk besluit om het evenement niet door te laten gaan. Dit besluit werd onder andere genomen vanwege stijgende kosten, strengere regelgeving en een tekort aan vrijwilligers. In maart vertelde voorzitter Tijs van Beurden aan Langstraat Media: ''Heel teleurstellend, maar we gaan niet bij de pakken neerzitten en gaan ervoor zorgen dat er volgend jaar zeker een 80 is.'' In een uitgebreid video interview blikte hij terug op voorgaande edities van de 80 van de Langstraat. In 2025 keert de 80 terug met een vernieuwde versie.

Opening Danse Macabre
De Efteling werd dit jaar een attractie rijker. Op 31 oktober werden de deuren van griezelattractie Danse Macabre officieel geopend. Er werd al lang naar uitgekeken door Eftelingfans en dat bleek ook uit de enorme wachtrijen. Op het hoogtepunt bedroeg de rij een wachttijd van zo’n vier uur. Langstraat Media was op de openingsdag aanwezig om de stemming te peilen onder de uitzinnige fans, waaronder de twee geluksvogels die als eerste in de attractie mochten.

Parkeervergunninggedoe
De omwonenden van de Efteling waren dit jaar minder blij vanwege de plannen voor betaalde parkeervergunningen. Inwoners van de omgeving van de Efteling en de Lievekenshoek kregen eind november een brief op de mat. De bewoners zouden vijftig euro per jaar moeten gaan betalen voor een parkeervergunning. Jarenlang kregen ze de parkeervergunningen gratis, om te voorkomen dat bezoekers van het pretpark de auto voor hun huis zetten. Vanaf januari zullen bewoners hiervoor moeten betalen. Het plan riep veel weerstand op bij de bewoners. Uiteindelijk ging het omstreden plan definitief van tafel.

Noodopvang Dongen
Qua politieke kwesties in de Langstraat stond de noodopvang De Nestel in Dongen dit jaar centraal. Gaat hij dicht, blijft hij open of gaat hij toch dicht? De gemeenteraad was in eerste instantie duidelijk: ''Regels zijn regels, de opvang gaat dicht.'' Een golf van commotie ging over Dongen heen. Bewoners startten zelfs een petitie tegen het sluiten van de opvang, die meer dan 2000 keer werd ondertekend. Uiteindelijk draaide de gemeenteraad bij en werd besloten dat de opvang openblijft tot 2026.

Explosie in Nieuwkuijk
Helaas gebeurde er ook veel schokkends in de Langstraat. In november verloor een vrouw haar onderbeen nadat er een explosie was aan haar voordeur aan de Onsenoorstestraat. De politie deed er alles aan om de daders op te sporen. Uiteindelijk werd eind november een eerste verdachte opgepakt en in december werden nog twee verdachten opgepakt.

Aftreden en komst burgemeesters
In juli nam burgemeester Hanne van Aart afscheid met een uitzwaaimoment. Toen ontving ze ook  een gemeentelijke erepenning in goud. Vanaf 1 september legde ze haar werk als burgemeester in Loon op Zand neer. Na zeven jaar burgemeesterschap koos ze voor een nieuwe stap. Ze werd CEO van het bedrijf KaFra Housing en droeg het stokje over aan waarnemend burgemeester Erik Ronnes. Ook in Dongen vond een wisseling van de wacht plaats onder burgemeesters. Daar begon Hans Slagboom als nieuwe burgemeester. Hij volgde waarnemend burgemeester Marnix Bakermans op, die op zijn beurt Marina Starmans had opgevolgd.