LOON OP ZAND - De gas- en energieprijzen rijzen de laatste jaren de pan uit en zullen naar verwachting voorlopig hoog blijven. Voor veel mensen een aanleiding om hun huis te verduurzamen. Bij het energieloket in Loon op Zand (ECloZ) staan energiecoaches Wim Eijken, Jos de Nijs en Ben den Teuling klaar om inwoners te helpen met het verduurzamen van hun woning. “Kleine gedragsaanpassingen kunnen al veel verschil maken’, vertelt Den Teuling.
Het is vrijdagmiddag 14.00 uur en de inloop bij het energieloket is begonnen. “Vandaag schijnt de zon, dus het zal waarschijnlijk rustig zijn’’, vertelt vrijwilliger Wim Eijken. “Het wordt hier pas weer druk wanneer mensen koude voeten krijgen. Zoals twee weken geleden, toen was het erg fris en stonden er om 14.00 uur al mensen te wachten’’, vervolgt hij.
Samen met veertien andere gecertificeerde vrijwilligers is Eijken getraind om inwoners van de gemeente Loon op Zand te ondersteunen bij energiebesparingen. Hij noemt een aantal vragen die tijdens het loket voorbijkomen: "Is het slim om een warmtepomp te installeren?", "Mijn energierekening is zo hoog, wat kan ik doen?" en "Ik heb last van tocht en krijg mijn huis niet goed warm.’’ “Aan de energieprijzen kunnen wij niks veranderen, maar we kunnen wel inzicht geven in het energieverbruik en kijken hoe daarop te besparen valt’’, legt Eijken uit.
Zijn collega-vrijwilliger Jos de Nijs vertelt dat de grootste reden voor mensen om langs te komen financiële besparing is. “Duurzaamheid speelt soms ook een rol, maar de financiële prikkel is het grootst. Mensen willen dat hun energierekening omlaag gaat’’, vertelt hij.
Huisbezoek
Hoe doe je dat dan, besparen? Bijvoorbeeld door beter te isoleren, zodat er minder warmte verloren gaat. Wanneer de coaches op huisbezoek gaan, beginnen ze met het aanmaken van een dossier. Hierin wordt een inventarisatie gedaan van de isolatiestaat en de bouwkundige staat van het huis. Een woning uit 1960 heeft immers een andere isolatiewaarde dan eentje uit 1980 of 2000. Vervolgens vragen de coaches naar het energieverbruik en welke energiebesparende maatregelen mogelijk al zijn genomen. Daarna begint het meten, met een warmtebeeldcamera, een elektriciteitsverbruikmeter en een luchtkwaliteitsmeter.
“In de meeste woningen lekt veel warmte (en dus energie) weg door slechte isolatie. Met een warmtebeeldcamera kun je precies zien waar in een woning warmte ontsnapt’’, vertelt De Nijs. Hij pakt de warmtebeeldcamera erbij en richt deze op een gevulde mok koffie. Het camerascherm kleurt onmiddellijk rood, omdat de koffie warm is. Richt hij de camera op een stoel, dan kleurt het scherm blauw. Donkere kleuren tonen koude plekken en warme kleur zoals oranje en rood tonen warmere plekken.
Hij laat een eerder genomen foto zien. Hierop zie je dat er een radiator achter de gordijnen staat. De warmte blijft dan vastzitten achter de gordijnen, wat duidelijk zichtbaar is op de foto. "Simpelweg de gordijnen openen, bespaart in dit geval al warmte; de warmte kan zo beter verspreiden."
Isolatie is iets wat je maar één keer hoeft te doen, en daarna kun je er jarenlang van profiteren. Denk hierbij aan het dak, de muren, de vloer en de ramen. Goede isolatie helpt om te bepalen hoeveel warmte je verliest. Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe minder energie je nodig hebt om het te verwarmen. Ramen zijn vaak een zwak punt, vooral de kieren langs de kozijnen, wat zeker bij oude huizen een probleem kan zijn. Ook een tochtige voordeur of een kromgetrokken deur kan zorgen voor warmteverlies. Het is wel belangrijk om bewust te ventileren, want zonder goede ventilatie is het ook niet gezond.
Energieverbruik
Daarnaast gebruiken de coaches een meter om het energieverbruik van apparaten te meten. Apparaten die continu aanstaan, zoals een modem, zijn vaak de boosdoener. “Denk ook aan een hottub, heaters, een elektrische auto, aquarium en vijverpomp. Dit zijn apparaten die ontzettend veel stroom verbruiken, maar mensen hebben dat vaak niet door’’, vertelt De Nijs. “Ja of toen met die vloerverwarming’’, herinnert Eijken hem aan een huisbezoek.
Hij vertelt: “Ik kwam bij een stel thuis dat aangaf dat hun energieverbruik veel te hoog was. Ik snapte er eerst niks van, want ik zag geen grote verbruikers in huis. Totdat ze vertelden dat ze twee elektrische vloerverwarmingen in de serre hadden, waar ze niet zo vaak kwamen. Eén was kapot en de andere kon niet meer uit; die stond dus 365 dagen per jaar aan. Ze konden letterlijk een ei bakken op de vloer, zo warm was het daar. Een week later kwam die vrouw een taart brengen als bedankje.’’
Gewoontedieren
Den Teuling: "We gaan niet voor mensen bepalen wat ze moeten doen en hoe ze hun energie moeten verbruiken. Het draait vooral om het creëren van bewustwording. Vaak kunnen kleine gedragsaanpassingen al een groot verschil maken. De deuren goed dicht doen, een dikke trui dragen of bijvoorbeeld tochtstrips en radiatorfolie plaatsen – dat zijn geen grote kostenposten, maar ze maken wel degelijk verschil."
"Een dame had altijd de radio aan via haar tv. Omdat er beeld bij zit, verbruik je veel meer kilowatt dan met een gewone radio. Mensen zijn gewoontedieren en hebben vaak niet door hoeveel energie iets daadwerkelijk kost. Het kopen van een gewone radio zou deze vrouw enorm veel stroom besparen."