Dag ter Voorkoming van Verdrinking: hoe veilig zijn zwembaden Waalwijk

WAALWIJK - De zomer van 2024 gaat tot op heden niet in de boeken als een zonovergoten of warme zomer. De regen en koele temperaturen vierden hoogtij in juni en juli. Wanneer de zon wel schijnt vol overtuiging en het kwik opvoert richting dertig graden, dan duiken Nederlanders massaal het water in voor verkoeling.

Een van de grootste risico's in het water is verdrinking. Op 25 juli wordt jaarlijks aandacht gevraagd voor dit gevaar, met de Internationale Dag ter Voorkoming van Verdrinking. Wereldwijd komen elk jaar namelijk 236.000 mensen om wegens verdrinking volgens de Verenigde Naties. Langstraat Media vroeg aan Waalwijkse gemeentezwembaden Olympia en Zidewinde hoe zij omgaan met dit reële gevaar.

De gemeente geeft aan dat veiligheid voorop staat in het zwembad en dat medewerkers zijn voorbereid op eventuele noodsituaties, zoals verdrinking. Echter, volgens de gemeente is voorkomen beter dan genezen. Zo mag er in Zwembad Olympia en Zidewinde zonder A-diploma alleen gezwommen worden met zwemvleugeltjes en onder begeleiding van een volwassenen. Om in het diepe bad te mogen zwemmen is het zelfs verplicht om een zwemdiploma te hebben. Hier mag je dus ook niet met zwemvleugeltjes zwemmen. "Onze medewerkers letten daar ook op. Bezoekers die niet voldoende zwemvaardig zijn, worden naar het ondiepe bad verwezen of moeten zwemvleugeltjes dragen", aldus de gemeente.

Wanneer iemand toch dreigt te verdrinken ondanks alle voorzorgsmaatregelen, volgen de medewerkers een protocol om snel en efficiënt te handelen. De badmeesters beoordelen snel de ernst van de situatie zodra ze een potentieel risico opmerken. Bij een dreigende verdrinking wordt onmiddellijk alarm geslagen via de portofoon naar collega’s. Indien nodig wordt er direct eerste hulp verleend aan de kant door het aanwezige personeel, dat is getraind in reanimatie en in het bezit is van een EHBO-diploma. Zodra de situatie onder controle is, wordt de betrokkene verzorgd en indien nodig overgedragen aan medische hulpdiensten voor verdere nazorg en communicatie.

Om kordaat te kunnen handelen in dergelijke noodsituaties, volgen de medewerkers trainingen. Zo hebben zij een certificering in reddingszwemmen en krijgen ze EHBO- en reanimatietraining.