WAALWIJK - Inmiddels is het bekend dat het kabinet in totaal 361 miljoen euro wil bezuinigen op het hele departement van onderwijs, cultuur en wetenschap. In het basisonderwijs wordt er acht miljoen bezuinigd op een stimuleringsregeling voor bewegingsonderwijs. Specifiek gaat het om een bezuiniging op de Impuls Bewegingsonderwijs. Deze subsidieregeling was bedoeld om scholen in het primair onderwijs te ondersteunen bij het zorgen voor twee keer 45 minuten bewegingsonderwijs.
Buurtsportcoach
Het BeweegBuro is een partner van gemeenten op het gebied van bewegen, sport en gezondheid. Zij zijn onder andere partner van de gemeenten Waalwijk, Loon op Zand en Dongen. Bij het BeweegBuro zitten buurtsportcoaches die gymles geven op basisscholen. Hoe denken zij over deze voorgenomen bezuinigingen? Kim Heerkens, aanvoerder van de buurtsportcoaches en in dienst van het BeweegBuro, vertelt wat een buurtsportcoach precies doet. "Wij hebben verschillende taken als buurtsportcoach, zo ook het geven van gymles op basisscholen. Daarnaast zorgen we voor sportmomenten na school. Wij zijn aangesloten bij de organisatie van verschillende projecten van GO Waalwijk. Ook de kleuterbeweegdiploma is één van de projecten, maar ook 'sport naar school' evenementen of het grote festival van GO Waalwijk. Wij hebben een eigen beweegmethode ontwikkeld, deze blijven we door ontwikkelen. We herschrijven de lessen en kijken naar veranderingen. De bewegingsthema's rouleren vaak. We hebben genoeg aanbod voor de groepen één tot en met acht." Eigenaar en algemeen directeur, Jan Posthumus, voegt daar aan toe dat de buurtsportcoaches vaak nog meer taken hebben: "Er zijn een aantal collega's die sportclubs begeleiden, Kim werkt bijvoorbeeld met het sporten voor ouderen in het zwembad. Het is dus echt een combibaan. We geven sportlessen aan alle doelgroepen, van jong tot oud."
Groep één en twee
Volgens een recent onderzoek van het onderzoeksbureau Mulier Instituut blijkt dat een derde van de basisscholen niet voldoet aan de wettelijke normen voor gymles. Het is namelijk een norm dat basisscholen minimaal negentig minuten bewegingsonderwijs twee per week moeten bieden. Vooral in groepen één en twee blijkt dit een lastige opgave. Scholen wijten dit tekort aan de accommodaties en volle lesroosters. Kim Heerkens vertelt over waarom zij denkt dat de groepen één en twee vaak niet aan het aantal uur gymles komen: "Bij groep één en twee wordt er vaak door voor een eigen groepsleerkracht gekozen. Zij kiezen soms voor alleen buitenspelen, maar het moet én én zijn. Ook het stukje gymles geven is enorm belangrijk. Als argumenten worden vaak gegeven dat de kinderen de hele dag al spelen. Maar bewegingsonderwijs gaat over veel meer. Ik denk dat de meeste leerkrachten in de groepen één en twee niet genoeg aandacht besteden aan bewegingsonderwijs."
Vitaal
Jan Posthumus vertelt waarom het bewegen van jongeren zo belangrijk is: "Bewegen is van belang voor de gezondheid en fitheid. Als kinderen het plezier kunnen vinden in het sporten, dan zie je dat ze op latere leeftijd ook blijven sporten. Ook maken ze vrienden bij de sportclub, dus daarin is het sociale aspect te zien. Daarnaast is er ook een lijntje tussen bewegen en leren. Als je zintuigen goed werken en je een goede motoriek hebt, dan zie je ook dat de schoolvaardigheden verbeteren."
Bezuinigingen
Jan Posthumus vertelt over de bezuinigen: "Voor Waalwijk geldt dat wij op tijd met alle scholen zijn gaan praten met de wettelijke verplichting van negentig minuten gymles. Wij merken van de afgelopen twee jaar, dat de meeste scholen rondkomen met deze norm. Sommige scholen halen dit niet door logistieke problemen. Wij kijken ook naar hoe we een dynamische sfeer kunnen creëren in de scholen. Dus dan kijken we of er voldoende bewogen kan worden binnen de scholen op een goede manier. We zijn nu bezig met dat onderzoek, door het spreken met verschillende scholen. De regeling die nu wegbezuinigd wordt is eigenlijk een vervolg daarop. Het is jammer dat die regeling niet door gaat, maar specifiek voor Waalwijk maakt dat niet zo veel uit. Het is nu wel zo dat we anderhalf jaar met de scholen kunnen praten over de toekomst en een dynamische schooldag. Dus wij maken ons daar geen zorgen over, maar we snappen dat voor andere gemeenten dat vervelend is dat deze regeling weg gaat. Ik ben van mening dat het wel sterk overdreven wordt in de media."
Overgewicht
Jan Posthumus vertelt dat hij zich zorgen maakt over de toename van jongeren die overgewicht hebben: "Ik maak we wel zorgen over het overgewicht. We worden met z'n allen veel te zwaar, dit komt vaak voor in de landelijke media. We moeten goed kijken naar gezonde voeding en de kosten daarvan. Op sommige scholen kunnen wij samenwerken met GOHealthy. We hebben weinig invloed op overgewicht, wij kunnen kinderen motiveren om meer te sporten. Maar vaak ligt het achterliggende probleem in het huishouden en de opvoeding van het kind. Ook is er veel afleiding omtrent de beeldschermen, zoals het zitten op je telefoon of spelletjes spelen op de computer. Daarin hoop ik wel een verbetering te zien ja."
In eerder artikel van onze redactie bleek dat verschillende gezondheidsorganisaties en diëtisten zich zorgen maken over het overgewicht. Het kabinet zou volgens deze partijen te weinig doen om overgewicht tegen te gaan.