WAALWIJK - De plannen voor een nieuwe containerhaven in Waalwijk, waar ook de grootste containerschepen terecht kunnen, zijn opnieuw opgeschort. De aanbesteding aan aannemerscombinatie Mourik Infra-FL werd al drie keer eerder uitgesteld. Door het stikstofprobleem zijn de plannen nu voor de vierde keer vertraagd.
Aannemerscombinatie Mourik Infra-FL kreeg in september 2019 voorlopig de gunning om de haven voor zo'n 25 miljoen euro aan te leggen. De bouw daarvan had in het najaar van 2019 van start moeten gaan. Maar tot de uitvoer daarvan kwam het nooit omdat de gemeente keer op keer geen akkoord gaf op de definitieve aanbesteding. De reden? Het stikstofprobleem.
Geen vergunning door Wet natuurbescherming
De gemeente krijgt nu namelijk geen Wnb-vergunning (Wet natuurbescherming). Die vergunning is nodig wanneer een activiteit stikstof en ammoniak veroorzaakt dat uiteindelijk weer op de grond terechtkomt van een Natura 2000-gebied, zoals de Loonse en Drunense Duinen en de Westelijke Langstraat. De Wnb-vergunning moet die kwetsbare natuurgebieden beschermen, maar daardoor zijn duizenden bouwplannen in Nederland op losse schroeven komen te staan. Net als de aanleg van de nieuwe containerhaven in Waalwijk.
Stikstofrechten van boeren kopen
De gemeente wil dit probleem nu oplossen door de stikstofrechten van onder andere boerenbedrijven die veel stikstof uitstoten te kopen. Daarom wordt er gepraat met het grondbedrijf van de provincie en met een bedrijf in de gemeente Waalwijk. Volgens adviseurs van de gemeente zouden deze aankopen voldoende moeten zijn om met behulp van een extra aanbesteding de Wnb-vergunning te krijgen.
1 februari
Zodra het aannemelijk is dat de gemeente de vergunning krijgt, kan er een besluit worden genomen over de aanbesteding. De voorlopige gunningstermijn is nu verlengd tot 1 februari 2021.
Ook praat de gemeente met de aannemer over een aanbesteding onder opschortende voorwaarden. Dat zou betekenen dat de overeenkomst al wel wordt ondertekend, maar pas wordt uitgevoerd als de vergunning binnen is. Mocht de gemeente geen vergunning krijgen, dan betekent het dat de partijen niet meer aan elkaar zijn verbonden. Omdat de voorlopig aanbesteding tot 1 februari geldig is, moet het dus voor het einde van deze maand duidelijk zijn of er een definitieve gunning met opschortende voorwaarden op tafel komt.