WAALWIJK - Het verzuim door stress op de werkvloer neemt toe, zo blijkt uit de laatste cijfers van ArboNed en HumanCapitalCare. In het afgelopen jaar was maar liefst één op de vier verzuimdagen gerelateerd aan stress. Ook Tharys van Deijzen krijgt in haar Psychologiepraktijk UP in Waalwijk en Vught regelmatig te maken met stressklachten bij patiënten, zo vertelt zij tegenover Langstraat Media.
“In mijn praktijk zie ik veel mensen die uitvallen door stress”, begint Van Deijzen, die daarin professionele begeleiding kan bieden. “Vaak krijgen ze de ruimte om te ‘ontprikkelen’ en langzaam weer aan het werk te gaan. Maar rust alleen is niet de oplossing. Veel klachten keren terug zodra mensen weer in hetzelfde ritme stappen.”
Waar komt stress vandaan?
Van Deijzen heeft een duidelijk idee waar dat vandaan komt. “Omdat mensen niet alleen moe zijn, maar ook vastzitten in een leven dat niet meer bij hen past. We streven massaal naar groei, status en succes, maar vergeten te checken of dat wat we doen ook écht bij ons past. Veel mensen raken de verbinding kwijt met hun kernwaarden: de dingen die ze belangrijk vinden. En juist dat is een grote bron van stress.”
Opnieuw inchecken
Na een periode van uitval is het volgens Van Deijzen essentieel dat mensen opnieuw ‘inchecken’ bij zichzelf. “Leef ik nog zoals ik dat zelf wil? Maak ik keuzes vanuit mezelf, of vanuit wat de buitenwereld van me verwacht? Dat zijn vragen die centraal zouden moeten staan,” legt ze uit. Volgens haar ligt de sleutel tot efficiënte stressaanpak in het bewuster kiezen voor een leven dat aansluit bij persoonlijke kernwaarden. “Dat begint bij stilstaan bij wat je energie geeft en waar je blij van wordt. Niet alles draait om méér, grenzen stellen is minstens zo belangrijk.”
Wat kunnen werkgevers doen?
Naast mentale reflectie spelen ook fysieke factoren een grote rol. “Beweging, slaap en voeding zijn essentieel om stress te reguleren,” zegt Van Deijzen. “Net als tijd maken voor echte ontspanning én verbinding met anderen.” Werkgevers kunnen hierin volgens haar een doorslaggevende rol spelen. “Geef ruimte voor herstel, maar kijk ook structureel naar hoe je uitval kunt voorkomen. Ga het gesprek aan over werkdruk, stimuleer verbinding tussen collega’s en help medewerkers bij het nadenken over hun loopbaan en of die nog past bij wie ze zijn,” stelt ze tot slot.