Hoe wil Loon op Zand de speelruimte voor kinderen verbeteren?

LOON OP ZAND - Partijen zijn overwegend positief over het vernieuwde speelruimtebeleid (2025-2035), bleek uit de raadsvergadering van donderdag 17 april. Maar er is volgens de partijen ook ruimte voor verbetering. Zo kwamen er vragen over de betekenis van contacttoestellen, het financiële plaatje, overlast in de wijken, het onderhoud en de veiligheid van de speeltuinen. In deze opiniërende ronde kwamen ook inwoners aan bod en kreeg de raad in combinatie met de inwoners de kans om vragen te stellen aan Niels van Eldijk (beleidsadviseur groen, spelen en schoon), die de opening namens de gemeente Loon op Zand aftrapte met een informatieve presentatie over dit nieuwe beleid.

Voorlopig speelruimtebeleid
Er ligt een voorlopig speelruimtebeleid (2025-2035) op tafel bij de gemeente Loon op Zand. Zo staat er in dit plan dat er bijvoorbeeld contacttoestellen, speelroutes en meerdere multifunctionele sport,- beweeg en ontmoetingsplekken gerealiseerd moeten worden. De gemeente heeft de inwoners ook ingelicht over dit plan en zei mochten ook meedenken over dit beleid.  Zo is de gemeente in 2024 een uitgebreid onderzoek gestart. Samen met bewoners en ketenpartner is de speel- en sportwaarde van de openbare ruimte per kern en buurt in kaart gebracht. Hierdoor kon de gemeente het wensenlijstje inzien van de omwonenden. De noodzaak voor een nieuw speelruimtebeleid ligt bij verschillende factoren. Het huidige speelruimteplan heeft namelijk een looptijd tot 2025 en daarom is er nieuw beleid nodig. Ook is er in juni 2024 de Omgevingsvisie van Loon op Zand vastgesteld. Dit nieuwe beleidsplan zou aansluiten op de ambities die in Omgevingsvisie staan.

De visie die de gemeente heeft voor de komende tien jaar staat duidelijk opgesteld: ''De openbare speel- en sportruimte staat niet op zichzelf. Het is onderdeel van de leefomgeving van inwoners. Daarmee heeft het invloed op het fysieke en sociale gedrag van kinderen en alle inwoners van de gemeente. Om het gedrag positief te beïnvloeden hebben we een visie ontwikkeld voor de speelruimte en deze praktisch uitgewerkt tot vier ambities.''

In deze vier ambities staat beschreven wat de belangrijkste onderwerpen zijn waar op gefocust gaat worden de komende tien jaar. Niels van Eldijk opende de vergadering door een presentatie te geven over dit onderwerp, waarin hij vragen beantwoordde en de zaal meenam in de vier ambities en het participatieonderzoek die de gemeente heeft gedaan.

Ambities
Eldijk besprak tijdens de presentatie alle vier de ambities van de gemeente. Deze ambities gaan over veel verschillende dingen. Het loopt uiteen van ruimte voor freerunnen tot het vergroten van de biodiversiteit.

Een divers en uitdagend landschap
De gemeente vindt dat er te weinig speeltoestellen zijn voor de leeftijdsgroep 8+. Deze doelgroep zou voornamelijk spelen en sporten op de buurtplekken, maar ook daar is het aanbod niet uitdagend en wisselend genoeg. Waar ook aan gewerkt mag worden is de speelplekken, vindt de gemeente. Deze zijn niet goed genoeg met elkaar verbonden. Als laatste zijn de meeste speelplekken gericht op het 'traditionele spel', wat inhoudt dat kinderen kunnen spelen op speeltoestellen. Er zijn op dit moment in de gemeente weinig natuurlijke speelplekken en speeltuintjes.

Hoe wil de gemeente dit oplossen? Als eerste willen ze meer rekening gaan houden met speelbuurten, contacttoestellen en speelroutes.  ''Contacttoestellen zijn speeltoestellen die door meerdere kinderen tegelijkertijd gebruikt kunnen woorden, waardoor samenhang tussen kinderen bevorderd wordt.'' Met speelroutes bedoelt de gemeente dat de kleine speelplekken met elkaar in verbinding komen te staan, door middel van veilige wandelroutes. Langs de stoepen willen ze pleinplakkers, mozaïektegels en kleine speel-/ beweegtoestellen.

Sporten, bewegen en ontmoeten voor iedereen
Niels van Eldijk gaf aan dat jongeren zijn meegenomen in het participatieonderzoek. Zij geven namelijk aan dat er op dit moment weinig beweeg- en en sportvoorzieningen aanwezig zijn in de openbare ruimte. Dit wil hij dan ook aanpakken. ''We kiezen niet voor een standaard voetbalveldje.'' Daar bedoelt hij mee dat andere sporten ook aan bod moeten komen. Hij spreekt dan ook over meerdere multifunctionele sport-, beweeg en ontmoetingsplekken. Hierbij kunnen inwoners denken aan sporten als korfbal, basketbal, tennis en Urban Sport. Deze sporten mogen meer ruimte nemen in de openbare ruimte.

Niet alleen jongeren werden meegenomen in dit onderzoek, maar ook ouderen en mensen met een beperking. Voor ouderen is het belangrijk dat er meer aandacht komt voor bewegen en elkaar ontmoeten op multifunctionele plekken en sportroutes. Als laatste heeft de gemeente overlegd met de wensen van het gehandicaptenplatform. Zo houdt de gemeente rekening met de toegankelijkheid voor deze doelgroep, waardoor in de speeltuinen iedereen kan spelen en ontmoeten.

Speel- en beweegruimte voor mens en milieu
Volgens Eldijk moet de natuur ook ruimte krijgen in de plannen. ''Het grijs moet zoveel mogelijk weg en het groen moet het meeste aanwezig zijn.'' Zo wordt er rekening gehouden met de plannen met vegetatie rond de speelplek. Er zullen bomen geplant worden die daarmee de biodiversiteit vergroot en voor schaduwwerking zorgt. Kinderen spelen dus middenin de natuur.

'Goede beweegruimte creëren we samen'
De laatste ambitie gaat over het betrekken van verschillende inwoners binnen dit project. Zo zijn er bijvoorbeeld wijkwandelingen uitgevoerd met verschillende basisscholen. Tijdens deze wijkwandelingen zijn de speeltuintjes, grasveldjes, bosjes, pleintjes en andere plekken bezocht waar kinderen vaak komen. Kinderen lieten zien per plek wat er veranderd kan worden en waar ze behoefte aan hebben. Ook is er een kinderraad sessie geweest in het gemeentehuis, over de vraag wat de kinderen belangrijk vinden in de openbare ruimte. Zo hebben kinderen bijvoorbeeld aangegeven dat sommige speelplekken saai bevonden worden. De kinderen willen meer uitdaging, zoals grote voetbaldoelen en hoge klimrekken. De speeltuinen waar ze tevreden over waren zijn bij Maas, het Kennedyplein of het Hennie Meijerplein.

Met betrekking tot de inwoners kwam er ook een vraag van het CDA. Zij wilden weten of inwoners ook zelf bij kunnen dragen aan het zelf onderhouden van de speeltuinen. Eldijk gaf aan dat dit de verantwoordelijkheid blijft van de gemeente zelf.

Verdere stappen
Dit beleid is nog niet definitief vastgesteld. Er kunnen nog een aantal veranderingen plaatsvinden, afhankelijk van de wensen van de raad. Hierin worden de vragen van de inwoners ook meegenomen.