Nathan organiseert Paarse Vrijdag: ‘We moeten onze stem laten horen’

WAALWIJK - Nathan de Peffer, leerling op het Willem van Oranje College, organiseert Paarse Vrijdag. Deze dag, die dit jaar op 13 december valt, is in het leven geroepen omdat lhbtqia+ leerlingen op school moeten kunnen zijn we ze willen zijn. "Op Paarse Vrijdag zijn er meer positieve interacties dan normaal", zegt Nathan.

"Omdat ik zelf deel uitmaak van de lhbtqia+ community en voorzitter ben van de leerlingenraad vind ik het belangrijk dat er aandacht aan wordt geschonken op openbare plekken zoals een school. Ik wil mensen die niet echt betrokken zijn, maar misschien wel betrokken willen zijn aan Paarse Vrijdag blootstellen."

Belangrijke dag
Paarse Vrijdag is volgens Nathan belangrijk omdat mensen uit de lhbtqia+ community nog steeds discriminatie ervaren. "Dat is helemaal niet nodig en kan gewoon echt niet meer. We leven in een moderne wereld waar alles en iedereen zou mogen en kunnen zijn wie diegene wil zijn. Iedereen is gewoon een mens. Het lijkt wel alsof de wereld soms een beetje achteruit gaat. Op veel plekken word je aangesproken omdat je valt op hetzelfde geslacht of omdat je van geslacht bent veranderd. Helaas blijkt het dat in veel landen mensen nog steeds opgepakt en zelfs gedood kunnen worden omdat ze houden van wie ze houden of zijn we ze zijn. Juist in een land zoals Nederland moeten we daarom onze stem laten horen. Om te laten weten dat wij het niet eens zijn met die landen."

Positieve berichtjes
Om Paarse Vrijdag kenbaar te maken op het Willem van Oranje College, is het gebouw versierd met kleurrijke vlaggen. Ook zijn er paarse stickers die worden uitgedeeld. "En we hebben een muur waar leerlingen post-its met positieve berichtjes of leuke tekeningen op kunnen plakken. Zo hebben we aan het eind van de dag een muur vol leuke berichtjes en tekeningen." Verder heeft Nathan de dagopening geschreven die bij de eerste les aan de leerlingen wordt verteld. "Daarin staat dat het Paarse Vrijdag is en heb ik uitgelegd waarom het belangrijk is."

Enthousiaste docenten
De docenten reageren volgens Nathan enthousiast. Veel docenten komen een gesprekje voeren en zeggen dat ze het echt heel goed vinden dat dit wordt georganiseerd. "De meeste leerlingen zijn enthousiast, maar je hebt ook leerlingen die het belachelijk en een grapje vinden. Dan loop je door de gang en roepen ze je naam omdat ze weten dat diegene bijvoorbeeld homo of transgender is. Daar schenk ik geen aandacht aan." Op een dag als Paarse Vrijdag zijn deze opmerkingen op Nathans school gelukkig niet te horen. "Het is juist het tegenovergestelde. Er zijn meer positieve interacties dan normaal. Mensen durven te praten over wie ze zijn. Dat helpt om de negatieve reacties een beetje naar achteren te werken. Ook in het nieuws werd vermeld dat er veel weerstand is tegen Paarse Vrijdag. Dat vindt Nathan erg jammer, omdat hij denk dat een heel groot deel vooral onbegrip is. "Omdat zij zelf gewoon geen ervaringen ermee hebben, snappen ze niet waar Paarse Vrijdag vandaan komt." Maar de Paarse Vrijdag op het Willem van Oranje College is in ieder geval geslaagd.

Foto: Finnian Baginda