WAALWIJK - In 2025 zal er bij recreatiegebied het Lido bij de Surfvijver, een strandje met een paviljoen komen. De gemeente Waalwijk verwacht een hoop bezoekers tijdens warme dagen, maar heeft de gemeente ook nagedacht over de gesteldheid van het water?
Ton Schomaker (adviseur waterkwaliteit) en Guus van Bladel (zwemt in de Surfvijver) zijn naar een bijeenkomst van GroenLinksaf geweest waar de plannen over de Surfvijver besproken werden. Zij merkten dat er zeker plannen zijn gemaakt maar dat die niet helemaal uitgewerkt zijn. De mannen vroegen zich af of er over toiletgelegenheden nagedacht is, de gemeente gaf toen aan dat recreanten van de toiletten bij het nieuwe paviljoen gebruik kunnen maken. Is dat genoeg voor de 200 tot 300 bezoekers die de gemeente verwacht op een warme zomerdag?
Gemeente Waalwijk vertelt dat toen de omgevingsvergunning voor het restaurant werd verleend de plannen voor het stadsstrand nog niet waren uitgewerkt, wel gaan zij de impact van het stadsstrand op de omgeving en de behoeftes van de recreanten in de gaten gaan houden.
Van Bladel zwemt al vijf jaar samen met een groep fanatieke zwemmers iedere ochtend in de Surfvijver. Zij zijn niet tegen het plan, maar zijn bang dat door onder andere de recreanten de kwaliteit van het water achteruit zal gaan. ''De zwemwaterkwaliteit wordt met name bepaald door twee dingen, aan de ene kant de fecale bacteriën E. coli en Enterokokken. Deze worden door mensen en dieren verspreid en moeten onder een bepaalde concentratie blijven. Aan de andere kant zit de blauwalg problematiek. Blauwalg komt voornamelijk door voedingstoffen en deze komen uit verschillende bronnen, zoals: urine van recreanten, bladeren die in het water waaien, dieren die zwemmen en hun behoefte doen en bijvoorbeeld vissers die voer in het water gooien. Als dit alles boven een bepaalde concentratie komt, in combinatie met hogere temperaturen, kan blauwalg ontstaan en daar kan je goed ziek van worden'', vertelt Schomaker.
In de nieuwe woonwijk Akkerlanen is een aquathermie project gestart, dat houdt in dat er in zomer water uit de zwemvijver wordt gehaald en via een warmtewisselaar de warmte uit het water wordt gehaald. De warmte wordt dan vervolgens in de grond opgeslagen voor de winter. Hiermee gaat de temperatuur van het water enkele graden naar beneden, waardoor er iets meer zuurstof in het water kan komen. Omdat de temperatuur dan lager is, is er een wat kleinere kans op blauwalg. Op het moment dat water ingenomen wordt door een pomp komt het er ook ergens weer uit. Het advies van Schomaker is om het water dan in een natuurlijk zuiveringsmoeras te laten lopen zodat het water ook extra gezuiverd wordt. Van Bladel vult aan dat dit een goed idee zou zijn omdat de faciliteiten hiervoor al aanwezig zijn. ''Neem de oude fierljep vijver, dat meertje licht er al. Het water zou gezuiverd worden door de wortels van riet, er is geen betere zuivering dan dat.'' De gemeente is het niet eens met dit plan, zij gaan nu het opgepompte water ver van de Surfvijver lozen aan het eind van het bewoonde gebied van de Akkerlanen. Een gemiste kans, vinden Van Bladel en Schomaker.
Gemeente Waalwijk gaat dus het water niet zuiveren: "Momenteel is hier geen aanleiding toe. In het zwemseizoen wordt het water om de twee weken gecontroleerd. Dit doen wij al meerdere jaren. Wanneer blauwalg wordt ontdekt, krijgen zwemmers een waarschuwing. Tot op heden hebben wij geen last gehad van blauwalg. Op dit moment zien wij dan ook geen reden om anders te handelen. Mocht de kwaliteit van het water in de toekomst achteruitgaan, dan bekijken we wat we kunnen doen om dat te bestrijden."