Sophie maakt eigen film: ‘Het verhaal ligt dicht bij mij’

WAALWIJK - Sophie van de Sande maakt haar eigen fictiefilm genaamd 'Orange in a blue world'. Dit is de invulling van haar examenopdracht, maar bovenal wil ze hiermee aangenomen worden op de filmacademie. "Ik wil iets maken wat ik eigenlijk zelf nodig had in de tijd dat ik mezelf moest accepteren."

Sophie studeert de opleiding Audiovisueel Specialist in Tilburg. "Voor de examenopdracht mocht ik alles doen wat ik wil. Er zijn alleen een paar eisen waar je aan moet voldaan. Een fictiefilm moet bijvoorbeeld acht tot tien minuten zijn. Het is heel mooi meegenomen dat ik nu een eigen film mag maken en dat ik dat gelijk kan gebruiken voor mijn portfolio voor een regieopleiding."

De filmposter.

Orange in a blue world
De titel van Sophies film is 'Orange in a blue world'. "Het gaat over Maya. Zij leeft in een fictiewereld waar alles helemaal blauw is. Mensen kleden zich bijvoorbeeld in het blauw, want dat is de norm. Andere kleuren mogen ook niet, want dat past niet in die wereld. Maya is zelf meer oranje. Gedurende het verhaal leert ze zichzelf kennen en gaat ze zich steeds meer oranje kleden."

Diepere laag
Sophie wil iets goeds neerzetten dat haarzelf en andere mensen aanspreekt. "Ik heb dit verhaal bedacht omdat het dichtbij mij ligt. Het gaat over jezelf leren accepteren, wie je ook bent. Ook al pas je niet in de norm van de wereld, dan kan je alsnog jezelf zijn. Ik vond het zelf ook moeilijk om mezelf te accepteren. Misschien hebben meer mensen er last van en zo kan ik anderen inspireren. Iets maken wat ik eigenlijk zelf nodig had in de tijd dat ik mezelf moest accepteren."

Vanuit kleuren
Sophie heeft vanuit kleuren het idee voor deze film bedacht. De naam van de film kwam daardoor bijna vanzelf. "Ik had bedacht om te werken met de kleuren blauw en oranje. De persoon is oranje in een blauwe wereld, maar dan in het Engels. In het Engels vind ik het leuker klinken." De film is ook vooral op het visuele gericht, maar er wordt wel gebruik gemaakt van dialogen. Visueel is het de bedoeling dat bijna alles in de film blauw wordt. "Het gaat niet alleen om de gebouwen die zijn gekleurd, maar de mensen zijn ook blauw gekleed. Het is kijken of dat allemaal gaat lukken. Ik heb het mezelf niet makkelijk gemaakt, vooral omdat ik alles in de fictieve wereld af wil laten spelen."

Stand van zaken
Sophie is sinds het begin van het schooljaar 2024-2025 bezig met de examenopdracht. In oktober was haar idee helemaal rond. Nu is het verhaal af, het script geschreven en het storyboard klaar. "Ik ben nu vooral bezig met locaties, acteurs en figuranten regelen. Ik heb nu de hoofdrolspeelster en twee figuranten, maar er zijn nog twee andere grote rollen waar ik nog acteurs voor zoek en ik wil het liefst tussen de vijftien en twintig figuranten hebben. Daarna heb ik een draaiweek en na die week is het vooral editen. De film moet eind januari af zijn, dus ik mag lekker doorwerken." Als Sophie eenmaal kan gaan draaien, valt er veel stress van haar af. Ze heeft nu namelijk het meeste stress voor de preproductie.

Niet alleen
Sophie beaamt dat het heel veel werk is, maar gelukkig hoeft ze het niet alleen te doen. "Ik help medestudenten en zij helpen mij met de draaidagen. Het is fijn dat iedereen elkaar helpt, anders sta je er alleen voor. Het is prettig dat ik niet het geluid, de camera en regie tegelijk hoef te doen, dat gaat niet. De docenten zijn er vooral om te kijken of het proces goed loopt." En dat proces verloopt bij Sophie dus goed: nog even en haar film is af.

Van Waalwijk naar de Randstad
Sophie wil het liefst naar de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam om de opleiding Regie Fictie te doen. Haar tweede optie is Audiovisual Media op de HKU in Utrecht. Voor beide opleidingen moet ze een portfolio inleveren. "Als ik nu al de Filmacademie binnenkom, ben ik heel blij."

Foto: Finnian Baginda