Btw-verhoging gaat in de ijskast: “Cultuur zorgt voor levendigheid”

DE LANGSTRAAT - De omstreden btw-verhoging van negen naar 21 procent zorgt voor veel ophef binnen de Langstraat. Deze maatregel heeft grote gevolgen voor verschillende branches, zoals voor hotels en musea. Ook bekende Nederlanders protesteren tegen deze btw-verhoging. Het blijkt dat het kabinet gehoor geeft aan de protesten en de verhalen van de verschillende branches. Minister van Financiën (Eelco Heinen) is namelijk toch tot overeenstemming gekomen om te zoeken naar een 'alternatieve belastingmaatregel'. Wel gaat de btw-verhoging voor hotels waarschijnlijk omhoog. Hoe denken de gemeenten over deze ontwikkeling met betrekking tot de cultuursector?

Kernen blijven leefbaar
De gemeente Waalwijk is blij verrast over deze ontwikkeling: "Het college is erg blij dat deze voorgenomen btw-verhoging van tafel gaat. Het college vindt het heel belangrijk dat theaters, musea, boeken en sport toegankelijk en betaalbaar blijven voor onze inwoners. De gemeente is voor veel van deze partijen een belangrijke partner (of zelfs subsidieverstrekker), dus we zijn zeer positief over deze ontwikkeling."

De gemeente Heusden ziet het belang in van deze ontwikkeling: "Het schrappen van deze btw-verhoging betekent dat de toegankelijkheid tot culturele evenementen niet extra onder druk wordt gezet. Het beleven van cultuur is belangrijk voor een gemeente als Heusden, met veel kernen. Hierdoor blijven onze kernen leefbaar. “Cultuur zorgt namelijk voor levendigheid, leefbaarheid en zingeving.”

De gemeente Loon op Zand begreep de voorgenomen Btw-verhoging niet. "Het zou mooi zijn als de Btw-verhoging op cultuur en sport inderdaad definitief niet doorgaat. Eigenlijk is het al best bijzonder dat dit kabinet überhaupt op dat idee kwam: de leesvaardigheid van jongeren gaat hard achteruit en we bewegen massaal te weinig. Niet logisch om dan juist lezen en sport zwaarder te belasten. Jammer genoeg hebben wij als gemeente helemaal niets in te brengen bij dit soort maatregelen. We zijn net zoveel toeschouwer als ieder ander."

Wat vindt een museum-eigenaar over deze ontwikkeling?
De Looierij denkt dat het wachten is op de volgende storm: "Opgelucht is op zich het goede woord, nadat het kabinet besloot om de Btw-verhoging op o.a. cultuur niet door te laten gaan, zodat we om die reden de toegangsprijs voor het museum niet hoeven te verhogen; gerustgesteld allerminst. Als men maandenlang een dergelijk, voor heel Nederland slecht voorstel boven de markt laat zweven, vraag ik me wel af wat er nog meer op ons af kan komen. In de wilde bezuinigingswoede die dit kabinet voert -ondanks een aantrekkende economie- zullen er nog wel meer proefballonnen worden opgelaten. En ik voorzie dat cultuur daar zeker het slachtoffer van gaat worden. Want met deze -gelukkig -gewezen maatregel laat het kabinet zien in ieder geval niets op te hebben met cultuur en zelfs sport. De kans is dus groot dat er op andere plekken in het systeem, zoals structurele subsidiepotten, nu ernstig gesneden gaat worden. De kou is voor nu uit de lucht, maar het is wachten op de volgende storm."

In het voorjaar
In het voorjaar moet er gezocht worden naar een alternatieve belastingverhoging. Hiermee komt de jaarbegroting wel in de knel. Het kabinet gaat zoeken naar een andere manier om de inkomsten te waarborgen. Doordat deze maatregel van tafel is, loopt het kabinet in 2026 1,2 miljard euro aan belastinginkomsten mis.