DE LANGSTRAAT - Het kwam in verschillende landelijke media naar voren. Verschillende BN'ers voeren actie in Den Haag over de btw-verhoging van negen naar 21 procent. Deze voorgenomen btw-verhoging geldt onder andere voor kunst, cultuur en media. Ook museums en hotels in de Langstraat worden getroffen door deze btw-verhoging.
Hoe kijken ze naar deze ontwikkeling van de verhoogde media-aandacht en het protest van de bekende Nederlanders?
B&B Het Wolfseind vertelt dat ze dit een positieve ontwikkeling vinden: "Ik vind het positief dat de BN'ers hier aandacht aan besteden, ik denk dat er zo meer aandacht gaat naar de btw-verhoging, want het gaat effect hebben op mijn bedrijf. Ik denk wel dat het niet veel zal helpen en dat de btw-verhoging er gaat komen. Toch ben ik blij dat zij dit doen en dat ze zich inzetten voor de verschillende branches in Nederland die hier mee geraakt worden.”
Museum Buitenlust vertelt dat ze weinig vertrouwen hebben in de politiek: " Ik heb er weinig vertrouwen in dat de politiek een andere keuze maakt. Ik vind het wel goed dat er meer aandacht voor komt in de media, maar denk dat het weinig effect heeft. Wij zijn een gratis museum, maar begrijpen dat deze btw-verhoging invloed heeft op andere musea."
B&B DreamZzz in Kaatsheuvel vertelt dat dit protest toch invloed kan uitoefenen op de politiek: "Het is erg goed om te zien dat BN'ers het initiatief hebben genomen tegen de voorgenomen BTW verhoging per 2026. Met hun landelijke bekendheid en voor sommigen wellicht ook hun invloed, kunnen deze mensen hopelijk bijdragen aan het schrappen van deze regeling. Politieke partijen willen één ding sowieso en dat is de kiezer niet tegen zich in het harnas jagen. Met deze impopulaire maatregel doet men dit wel. Door de steeds terugkerende media-aandacht, door o.a. BN'ers, kan men wellicht toch op andere gedachten gebracht worden."
De Looierij in Dongen vertelt dat ze zelf niet in actie gaan, maar gaan wel de gevolgen ondervinden van deze maatregel: "Nu maar hopen dat de eerste kamer wel nadenkt over de gevolgen van dit plan. Ons museum zal niet actief acties gaan voeren, maar zal wel laten blijken aan hun bezoekers absoluut ongelukkig te zijn met deze plannen van de regering. We begrijpen werkelijk niet wat de regering bezielt. Bezuinigingen zijn de enige te verwezenlijken doelen van onze nieuwe regering die lijken te lukken. Eén van deze bezuinigingsdoelen is de btw-verhoging op sport, boeken en de toegang tot culturele accommodaties zoals musea en tentoonstellingen. De btw stijgt vanaf 2026 van het lage tarief van negen procent naar 21 procent. Een forse verhoging van twaalf procent die los staat van inflatie, waardoor alles ook nog eens duurder wordt. Voor ons museum betekent het dat de entree, rondleidingen en aangeboden boeken fors duurder worden. Doordat de kloof tussen arm en rijk groter aan het worden is komen bezoeken aan culturele activiteiten verder van betaalbare primaire levensbehoeften te staan, terwijl deze juist een grote toegevoegde waarde hebben in de ontwikkeling van ons mensen. Mensen zullen wegblijven, waardoor uiteindelijk ook de continuïteit van de voorziening op de tocht kan komen te staan."
Situatie op dit moment
Volgens landelijke media lijkt de btw-verhoging definitief door te gaan. D66-kamerlid Hans Vijlbrief was op pad gestuurd namens de oppositie om de kabinetsplannen tegen te houden. Tevergeefs leverde dit weinig op. Het argument van deze verhoogde btw-verhoging gaat erover dat het kabinet extra belastinggeld nodig heeft om lastenverlichting aan burgers te geven. De btw-verhoging moet namelijk 2,3 miljard euro opleveren.
Deze voorgenomen btw-verhoging leidde tot een overvloed aan protest onder verschillende branches in Nederland. Zo ook in de Langstraat, daar zijn verschillende hotels en museums en ook sportlocaties, die boos zijn op deze maatregel. Zij verwachten dat deze btw-verhoging directe invloed heeft op hun branche.
Toekomst moet het uitwijzen
Ook is er een lichtpuntje voor de boze hotels en musea; de Eerste Kamer heeft namelijk een meerderheid voor het tegengaan van het verhoogde btw-tarief. De toekomst moet uitwijzen wat er gaat gebeuren met de voorgenomen btw-verhoging van negen naar 21 procent. Op donderdag 14 november zal de Tweede Kamer stemmen over de verhoging van het btw.
Journalistiek slaat alarm
Ook slaan veel regionale dagbladen alarm in Nederland over deze btw-verhoging. In de kranten staat een klein stukje tekst, waarin een oproep is weergegeven aan het kabinet om deze maatregel te schrappen. Zo staat er het volgende in het Eindhovens Dagblad: "Het kabinet wil de btw op kranten verhogen van negen naar 21 procent. Een ondoordachte maatregel, met grote gevolgen voor de regionale journalistiek in Nederland. Minder lezers zullen een abonnement kunnen betalen en dat brengt ons in de problemen."