Opvang Oekraïners in Dongen: “Geen hogere muren, maar langere tafels”

DONGEN – Het blijft een gevoelige kwestie in de gemeente Dongen. Aan de Vaartweg in Dongen zit een opvanghuis, waar momenteel achttien Oekraïners worden opgevangen. De gemeente wil graag dat zij naar het broedershuis Glorieux gaan verhuizen. Sinds 2022 verblijven de Oekraïners aan de Vaartweg in Dongen, in de oude jongensschool. Leon Bronckers en zijn vrouw Deborah van der Meere, vangen met alle liefde de Oekraïners op. De groep bestaat uit elf volwassenen en zeven kinderen. Het pand zou volgens de gemeente niet aan alle veiligheidseisen voldoen en het college kwam met een alternatieve locatie, het broedershuis Glorieux.

Leon Bronckers voor de deur van het opvanghuis

Na een eerder artikel van onze redactie, blijkt dat het argument van de gemeente over de verlaging van het normbedrag van Oekraïners 61 naar 45 euro niet klopt, volgens Leon Bronckers, eigenaar van het opvanghuis. De eigenaren en de Oekraïners zitten met de handen in het haar, en willen heel graag blijven.

“We willen heel graag hier blijven, we zijn een hechte gemeenschap geworden”

Bronckers vertelt dat hij en de Oekraïners die daar opgevangen worden absoluut niet weg willen. Hij vertelt dat zij het erg naar hun zin hebben binnen het opvanghuis. “We zijn een hechte gemeenschap geworden. Als de mensen een artikel lezen in de krant en ze zien dan een foto van de burgemeester of over het opvanghuis, dan zijn ze bang dat het definitief is geworden dat ze weg moeten. Ik merk dat ze zich anders gedragen en meer gestrest overkomen, dit komt vooral door de situatie waar we nu in zitten.”

“De reactie van de gemeente is onjuist”

Bronckers vertelt dat de schriftelijke reactie van de gemeente niet klopt, over de centralisatie. De gemeente schreef: “Gemeente Dongen kiest voor centralisatie van de opvang van Oekraïense ontheemden. Dit draagt bij aan de beheersbaarheid van de kosten voor huisvesting en begeleiding. Deze keuze maakt ook dat de Oekraïense ontheemden in de gemeentelijke opvang zo min mogelijk merken van de gevolgen van de verlaging van het normbedrag."

Bronckers vertelt dat de opvang gratis is voor de gemeente en begrijpt de reactie niet. "De gevolgen van de verlaging van het normbedrag merken de Oekraïners ook niet erg binnen hun opvanghuis. Ik snap niet waar de gemeente het over heeft. Ik denk dat het zelfs duurder is voor hen om de opvang in het broedershuis Glorieux te realiseren."

Voorzieningen

Bronckers vertelt dat binnen het opvanghuis alle voorzieningen aanwezig zijn. “De mensen hebben hier alles wat ze nodig hebben. We proberen er voor te zorgen dat mensen zich thuis voelen en dat het voelt als een plek waar ze zich veilig en comfortabel voelen. Wij hechten daar veel waarde aan. Ze hebben een eigen bed, een keuken, een badkamer en een grote tuin. Ze hebben alles wat je nodig hebt met betrekking tot de voorzieningen."

De Oekraïners verblijven in deze huisjes, die lijken op vakantiewoningen. Ze zijn ruim en het is comfortabel om in te wonen.

Een knus keukentje, waar alles aanwezig is wat ze nodig hebben.

Activiteiten

"Wij doen geregeld activiteiten met de mensen. Zo gaan de kinderen voetballen in de tuin, lezen mensen een boekje en als er iemand jarig is dan vieren we dat. Gezelligheid staat voorop in het opvanghuis. We zijn een hechte groep met elkaar en dat merken wij ook. Het gaat goed in de omgang. Het is leuk dat er verschillende leeftijdscategorieën zijn binnen het opvanghuis. Zo hebben we een aantal kinderen, maar ook ouderen, die mix maakt het een dynamische sfeer."

De tuin, waar de kinderen vaak voetballen en spelen.

De slingers worden opgehangen wanneer er iemand jarig is.

Integratie

Bronckers vertelt dat de mensen makkelijk integreren in Nederland. "Wij helpen ze daarbij, maar de gemeenschap leert ook over elkaar. Het integratieproces gaat met stappen, maar uiteindelijk komt dit goed. De mensen vinden een baan, ontmoeten anderen, gaan naar school in de buurt. Ze voelen zich hier steeds meer thuis."

Bronckers merkt ook dat de buurtbewoners weinig weerstand bieden tegen de opvang, behalve een reactie van een buurtbewoner. Hij woont vlakbij de tuin, waar de ontheemden geregeld te vinden zijn. Dit zou de privacy schenden van deze inwoner. Bronckers sluit af met de woorden: "Er komt altijd weerstand vanuit een bepaalde hoek, dat is nu eenmaal zo."

“Ik mis de menselijke maat”

Bronckers vindt dat de gemeente niet genoeg stilstaat bij de belangen van de Oekraïners. “De burgemeester en de wethouder zijn hier langsgeweest om met de Oekraïners in gesprek te gaan. Vanuit dat gesprek is er weinig naar voren gekomen. Ik heb een raadsinformatiebrief gelezen van zes pagina’s, daarin stond weinig over wat de vluchtelingen nu zelf willen. Ik vind dat de gemeente weinig rekening houdt met de belangen van anderen."

Gemeenteraad staat niet achter het college

Een van de partijen die het idee van het college niet begrijpt is de Dongense VVD. Zij vinden dat het niet duidelijk is wat de belangenafweging is van het college. Ook werd niet aangegeven waarom alternatieve mogelijkheden in de regelgeving niet uitvoerbaar zijn en waarom de gemeente koste wat het kost de ontheemden wil verplaatsen en een opvanglocatie wil sluiten. De partij vraagt af welke belangen ze hier behartigen.

Ook de partijen D66 en DongenPlus+ is het niet gelukt om tijdens de raadsvergadering van 17 oktober de opvang open te houden. De volledige raad, met uitzondering van de Volkspartij Dongen, waren het oneens met de sluiting en de onderbouwing van het college. Voor D66 is het ook een onbegrijpelijke keuze, omdat ze denken dat een kleinschalige opvang veel beter is voor de ontwikkeling van de ontheemden. Ook zijn er twijfels aan de kwaliteit van Glorieux. Uit meerdere gesprekken die D66 had gevoerd, bleek dat de begeleiding niet altijd even goed is. Ook vragen ze zich af waarom deze kinderen wegmoeten. Terwijl zij zich in de Dongense-vaart fijn en vertrouwd voelen en met elkaar een band hebben opgebouwd. Deze mening deelt Bronckers ook.

Volgende stappen

"Wij hebben een dwangsom opgelegd gekregen van de gemeente en dat kost ons veel geld. Als we echt het pand uitmoeten, dan stappen we naar de rechter. Wij willen hier blijven en gaan niet zomaar weg."

Bronckers eindigt met de uitspraak: "Geen hogere muren, maar langere tafels". Daarmee bedoelt hij dat er geen belemmeringen moeten zijn om mensen te helpen, maar dat er naar mogelijkheden gezocht moet worden. Hij vindt dat er eerst gekeken moet worden naar de mens en dan pas naar de regels. Een voorbeeld hiervan is de vluchtelingendiscussie in Nederland. Hij denkt dat het belangrijkste is om ruimte te maken (lange tafels) en niet door rechters grenscontroles (beperkingen) op te leggen (hoge muren).

Reactie van de gemeente

"De gemeente Dongen wil een nuance brengen in de reactie die ze eerder hebben gegeven: "Het normbedrag staat los van de keuze om de opvang van Oekraïense ontheemden te centraliseren. De beheersbaarheid van kosten kan een neveneffect geven op het centraliseren, maar is zeker niet een doel. Daarbij is het centraliseren niet per definitie voordeliger."

De gemeente heeft een duidelijk doel voor ogen om te gaan centraliseren: "De gemeente heeft de opvang van Oekraïense ontheemden op twee locaties gecentraliseerd. Dit hebben we gedaan zodat we alle Oekraïense ontheemden op een goede en veilige manier opvangen en begeleiden."

"Vanaf februari 2022 heeft de gemeente vanuit een crisissituatie vier gemeentelijke noodopvanglocaties voor Oekraïense ontheemden gerealiseerd: Glorieux, Heuvelstraat (GGZ Breburg), Bergmolenstraat en aan de Vaartweg in Dongen-Vaart. Nu de opvang langer duurt, moet hierop worden geanticipeerd en moet deze opvang voldoen aan reguliere wetgeving."

"Door de opvang van Oekraïense ontheemden op twee locaties te centraliseren krijgen alle Oekraïense ontheemden in de gemeente Dongen dezelfde dagelijkse begeleiding waaronder het aanvragen van bankrekeningen, taalles en het activeren richting werk. Om deze uniformiteit te garanderen is gekozen voor één begeleidende partij voor de locaties. In totaal verblijven er negentig Oekraïense ontheemden in de gemeente Dongen."

De toekomst 

De toekomst moet uitwijzen wat er gaat gebeuren met de Oekraïense ontheemden. Het blijft een lastige kwestie, waar veel partijen bij betrokken zijn.