Langstraatse hotels over verhoogd btw-tarief: “Prijsstijging van 12%”

DE LANGSTRAAT - Het kabinet ziet graag dat het btw-tarief op onder andere hotels verhoogd gaat worden van negen naar 21 procent. Welke gevolgen brengen dit met zich mee voor De Langstraat? Dit zocht de redactie uit na een rondvraag onder verschillende B&B's en hotels in onze regio.

De voornaamste reden van dit kabinet om te bezuinigingen is om geld in de spaarpot te krijgen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat deze btw-verhoging ingaat in 2026. De regering verwacht dat ze er jaarlijks 1,2 miljard euro mee gaan verdienen. Daarnaast nog 910 miljoen euro van de extra inkomsten van de hotels en 300 miljoen van andere type accommodaties. Veel hotels en B&B's zijn bang dat de bezoekers naar een ander land gaan vertrekken, omdat de btw-tarieven in andere landen lager liggen dan in Nederland. Dit zou het aantrekkelijker maken voor bezoekers om ergens anders te overnachten.

"We gaan volgend jaar de gevolgen merken"

Margo Rombouts, van de B&B 'Het Wolfseind' in Sprang-Capelle verwacht dat ze volgend jaar hier de gevolgen van gaat merken: "Ik denk dan aan gezinnen, particulieren, die dan één weekendje weg laten schieten. Vooral omdat het dan te duur wordt. Ook voor mensen die voor een dagje Efteling komen, dan is het te duur om daarna ook nog eens te gaan overnachten."

"Prijs stijgt met 12 procent"

Ron van Halder van B&B DreamZzz in Kaatsheuvel zegt dat het verhoogde btw-tarief een impact gaat hebben op zijn bedrijf: "De aanstaande btw-verhoging naar 21 procent heeft ook op onze B&B een flinke impact. We worden feitelijk voor de keus gesteld om de 12 procent verhoging óf aan onze gasten door te berekenen óf om 12 procent minder marge te maken."

B&B's hebben het zwaar na de coronaperiode

"We hebben een zware periode achter de rug. We moeten constateren dat de prijs van een overnachting 12 procent duurder gaat worden voor onze gasten, zonder dat dit voor ons extra rendement oplevert om te investeren in onze B&B. Daarnaast gaat ook de toeristenbelasting weer omhoog in de gemeente per 2026. Het is voor ons afwachten hoe gasten gaan reageren op de forse prijsverhoging en of we de hoge bezettingsgraad kunnen halen."

"Overheid maakt duidelijke rekenfout"

Van Halder legt uit waarom hij denkt dat de overheid een rekenfout maakt: "De overheid maakt echter wel een duidelijke rekenfout. Bijvoorbeeld over de 40 procent zakelijke gasten die in hotels en B&B's komen, die kunnen de 21 procent gewoon terugvorderen. Als er minder toeristen komen, dan betekent dat voor ons minder inkomsten. Ook betekent dat, dat er minder geld wordt uitgegeven aan restaurants en winkels. Hierdoor zijn er ook lagere inkomsten voor de overheid zelf. Afrondend, kunnen wij wel zeggen dat deze voorgenomen maatregel meer schade gaat toebrengen dan dat het financieel op gaat leveren."

Geen meerderheid in de Eerste Kamer

De oproep van deze twee B&B's is helder, zij zien deze btw-verhoging liever niet doorgaan. Wellicht hebben deze B&B's geluk, want uit het nieuws van landelijke media blijkt, dat de Eerste Kamer geen meerderheid vormt voor het plan van de btw-verhoging. Eind november moet blijken of er echt geen meerderheid wordt gevormd, dan mag de Eerste Kamer stemmen over de plannen.