Gemeente Dongen over minder geld opvang Oekraïners: ‘Centralisatie’

DONGEN - Volgens RTL nieuws gaan de bijdragen die gemeenten krijgen voor de opvang van Oekraïners fors omlaag. Gemeenten kregen eerder een bijdrage van 61 euro per dag van het Rijk, straks gaat dat naar 45 euro per dag. Dat hebben bronnen onlangs bevestigt aan RTL Nieuws.

Gemeenten zijn sinds 2022, na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, verantwoordelijk voor het regelen van opvangplekken voor vluchtelingen. De kosten worden vergoedt door het Rijk. Het is gebleken dat gemeenten daar geld aan overhielden.

De gemeente Dongen kiest voor centralisatie van de opvang van Oekraïense ontheemden, dat betekent dat ze alles centraal op één plek willen doen. Daar heeft de gemeente Dongen een reden voor: "Dit draagt bij aan de beheersbaarheid van de kosten voor huisvesting en begeleiding." De gemeente wil dat de Oekraïners zo min mogelijk last ervaren van dit budget dat fors naar beneden gaat: Deze keuze maakt ook dat de Oekraïense ontheemden in de gemeentelijke opvang zo min mogelijk merken van de gevolgen van de verlaging van het normbedrag."

Het bedrag gaat veranderen vanaf 2025. Met dit verlaagde bedrag hoopt het Rijk honderden miljoenen te besparen.