Nieuwe Omgevingswet zet druk op gemeente Heusden: “Toename aan werk”

HEUSDEN - Volgens de NOS blijkt dat de nieuwe regels rondom de Omgevingswet nog voor veel verwarring zorgt. Volgens de Nederlandse Vereniging van Gemeenten (VNG) is deze nieuwe omgevingswet niet gebruiksvriendelijk genoeg. De druk op de gemeenten is toegenomen sinds 1 januari, toen deze omgevingswet werd ingevoerd.

De Omgevingswet vervangt 26 bestaande wetten en gaat bijvoorbeeld over bouwen en verbouwen, milieu, natuur, water en erfgoed. In het online omgevingsloket staan alle regels van het Rijk, provincies en gemeenten bij elkaar. Op deze site kunnen mensen controleren of er een vergunning nodig is, of dat er een vergunning aangevraagd moet worden. De gemeente Heusden ziet in de praktijk dat deze Omgevingswet extra druk geeft op de gemeente: "De inwerkingtreding van een nieuwe wet gaat altijd gepaard met een gewenningsperiode, dat geldt ook voor de Omgevingswet. Op dit moment zien we dat de nieuwe Omgevingswet tot een toename aan werk leidt."

Niet toegankelijk genoeg voor bewoners

Ook blijkt het dat deze nieuwe wet nog niet toegankelijk genoeg is voor bewoners. "Het is in onze ogen nu nog niet voldoende toegankelijk voor klanten'', vertelt de gemeente Heusden. ''Tot die tijd helpen wij onze klanten ook via andere kanalen. We vragen klanten met een idee om eerst met ons contact op te nemen voordat het digitale loket wordt gebruikt. Zo kunnen we klanten hierin goed begeleiden. Momenteel kunnen we de reguliere aanvragen met wat extra inhuur opvangen. Daar waar het een wijziging van het omgevingsplan betreft of een omgevingsplan activiteit hebben procedures meer tijd nodig."

Wat de gemeente merkt, is dat het landelijke digitale loket nog flink moet door ontwikkelen: "Het landelijke digitale loket dat is ingericht is momenteel nog niet ondersteunend aan de dienstverlening. Hiervoor zal het landelijke loket flink moeten door ontwikkelen en verder worden ingericht. Het is in onze ogen nu nog niet voldoende toegankelijk voor klanten. Toch worden de vergunningsprocedures, ondanks de vele aanvragen, toch binnen de geldende termijnen afgerond: "De vergunningprocedures worden over het algemeen nog steeds binnen de daarvoor geldende termijnen afgerond, maar kosten momenteel om diverse redenen meer tijd."

Nieuw omgevingsplan

De gemeente Heusden is bezig met een nieuw omgevingsplan, wat ook voor behoorlijk voor wat werk zorgt: "Naast dat de gemeente Heusden haar dienstverlening zo goed mogelijk op peil probeert te houden, wordt er gewerkt aan het maken van een nieuw omgevingsplan. Het maken van dit plan gaat een aantal jaar in beslag nemen en brengt behoorlijk wat extra werk met zich mee."