Langstraatse diëtisten: “Ik zie frikandelbroodjes en blikjes drinken”

DRUNEN/WAALWIJK - Verschillende gezondheidsorganisaties vinden dat het kabinet te weinig doet om overgewicht tegen te gaan. Deze organisaties trekken aan de bel bij het kabinet-Schoof en willen dat gezond eten en drinken makkelijker en goedkoper wordt. Hoe denken diëtisten in de Langstraat daarover? Onze redactie zocht het uit en sprak met twee diëtisten. We spraken met Femke van Liere, zij werkt bij Diëtisenpraktijk Fit for Foodies, dit bedrijf is gevestigd in Drunen. Ook spraken we met Monique Kuiper, zij werkt bij de diëtisenpraktijk Monique Kuiper, die onder andere in Waalwijk is gevestigd.

Het kabinet heeft een brandbrief gekregen vanuit verschillende gezondheidsorganisaties, omdat ze vinden dat het kabinet te weinig doet om overgewicht tegen te gaan. Deelt u die mening?
Femke van Liere van de diëtisenpraktijk Fit for Foodies vertelt dat ze deze mening ook deelt: "Als je kijkt naar het aantal jongeren dat overgewicht heeft, dan zie je dat daar een toename in is. Ik denk dat het kabinet daar kritischer naar moet gaan kijken. Het is belangrijk dat we overgewicht al op jongere leeftijd proberen aan te pakken, als je dit op volwassen leeftijd doet, dan hebben zij eerder kans op medische problemen. Hoe eerder je overgewicht kan aanpakken, hoe groter de kans dat je een gezondere bevolking krijgt. Het kabinet moet gaan kijken naar maatregelen om het overgewicht tegen te gaan."

Monique Kuiper deelt ook deze mening: "Kinderen kunnen nu maar 3 uur per jaar gratis naar de diëtist, via de basisverzekering en dit is echt te weinig. Het kabinet zou meer kunnen doen om overgewicht tegen te gaan, daar zouden ze ook wat financiën voor kunnen openstellen. Eén maatregel die ik graag zou zien, is dat jongeren gratis naar de diëtist mogen, en dat dat niet beperkt wordt tot 3 uur per jaar."

Monique denkt dat jongeren niet letten op de langetermijneffecten: "Jongeren kijken vaak niet naar de langetermijneffecten van ongezond voedsel. Fruit is relatief duur, en ongezond voedsel is betaalbaar. Door het betaalbaar houden van gezond voedsel, daarmee stimuleren we ook jongeren tot het kiezen van de gezondere optie."

Sociale media heeft grote invloed op jongeren
Monique vertelt dat sociale media een grote invloed heeft op jongeren: "Sociale media heeft ook grote invloed op jongeren. Er zijn veel prikkels voor jongeren, waarin ongezond voedsel vaak gepromoot wordt op sociale media. Vooral influencers promoten deze producten en dat spreekt jongeren aan."

"Ik zie uit de raam van mijn praktijk jongeren met frikandelbroodjes en blikjes drinken lopen"
Monique ziet in Den Bosch een toename in het aantal fastfoodplekken rondom scholen: "Ik kom zelf uit Den Bosch, daar heb je een aantal scholen zitten rondom de onderwijsboulevard, als je ziet wat daar de afgelopen jaren aan fastfoodplekken is bijgekomen, dan is dat wel zorgelijk. Er is een hele boulevard van fastfoodplekken, en die zijn heel toegankelijk voor jongeren."

Femke denkt dat er veel veranderd is de afgelopen 50 jaren: "Kinderen hebben meer financiële mogelijkheden. Mijn praktijk zit tussen een supermarkt en een middelbare school, ik zie veel groepen jongeren met frikandelbroodjes, saucijzenbroodjes en blikjes drinken. Het zit in de buurt en de supermarkt is toegankelijk voor jongeren. In die dezelfde supermarkt liggen ook gezonde producten, maar dat wordt als minder aantrekkelijk gezien. Als je kijkt naar de afgelopen 50 jaar, dan is er veel veranderd. De supermarkten worden steeds groter en er is steeds meer aanbod."

Femke vertelt dat het haar leuk lijkt om de kantine onder handen te nemen: "Het lijkt me heerlijk om het assortiment van kantines onder handen te nemen, daar liggen veel broodjes kroket, pizzapunten en andere ongezonde producten. Hierin is het ook belangrijk dat je het gezonde voedsel ook aantrekkelijk presenteert. Ook ligt er een bepaalde druk onder jongeren, als iedereen een ongezonde keuze maakt, dan voelen ze soms de druk om ook mee te gaan."

Toename van aantal kinderen met overgewicht
Femke van Liere vertelt ook dat zij een toename ziet van het aantal kinderen dat naar de praktijk komt: "Wij zien ook een toename binnen onze praktijk van het aantal kinderen met overgewicht. Sociale media hebben ook een grote invloed op jongeren. Wij zitten zelf ook op sociale media, om jongeren proberen te bereiken en te laten weten dat we voor ze klaar staan. Er zijn veel influencers die ongezond voedsel promoten, daar kunnen jongeren ook door verleid worden. Gezond eten is ook erg duur. Ik sprak laatst iemand die vertelde dat ze gezond eten niet kunnen kopen, omdat het relatief nog erg duur is. Sommige jongeren met overgewicht hebben daar echt last van. Ze kunnen moeilijker bewegen en worden soms gepast. Dat vind ik wel zorgelijk ja."

Afbeelding ter illustratie