Na 28 jaar sluit café De Bierelier haar deuren

WAALWIJK - 58 jaar geleden op 1 juli werd een café geopend wat na dertig jaar op 17 september 1996 overgenomen zou worden door Wil en Ingrid, genaamd Café De Bierelier. Na 28 jaar bestaan te hebben, sluiten zij de deuren.

Het café moet sluiten omdat de huurbaas het pand binnenkort gaat verkopen. De planning was om bij het dertig jarige bestaan van het café te stoppen, dit is hiermee helaas twee jaar vervroegd.

'Familiair, een klein bruin café waar iedereen elkaar kent', zo zouden Wil en Ingrid hun café omschrijven. Alle feestdagen kwamen lang bij de Bierelier. Ingrid kleedde het café mooi aan in de stijl van de feestdag, zoals zij dat thuis ook doet. Met Sinterklaas komt de sint vaak langs op allerlei plekken, De Bierelier sloeg hij over, daar kwam namelijk de kerstman langs. "Wij hebben er voor gekozen om de kerstman langs te laten komen, Sinterklaas kwam overal al. Kinderen konden wel hun schoentje komen zetten, maar in plaats van bij de sint op schoot was dat bij ons altijd de kerstman, en dat vonden de kinderen ook heel leuk."

Met carnaval was er voor alle kinderen wat lekkers te krijgen: snoep, suikerspin, poffertjes en oneindig veel ranja. Iedereen die binnen kwam ging op de foto in hun verkleed kleren. Ingrid maakte dan aan het einde van de carnavals dagen een collage en deze hing het hele jaar aan de muur.

Met Moederdag kregen alle vrouwen, en op Vaderdag alle mannen, een klein cadeautje. Gasten die geen ouder waren zeiden dan vaak 'oh maar ik ben geen moeder', maar dat maakte niet uit bij De Bierelier, iedereen kreeg een presentje.

Met Halloween werd echt uitgepakt, dan was het gehele café een spookhuis. "Er was een gast die altijd verkleed kwam met Halloween, dat deed hij overigens vaker als er iets georganiseerd werd. Met het EK was hij helemaal oranje geschminkt." Voetbalwedstrijden worden ook altijd afgepeeld in het café. "Nadat café Molenvliet sloot kwamen alle RKC supporters die daar altijd wat gingen drinken naar ons."

Wat ook zeker een hoogtepunt van het café is? Een weekend vol mosselen en spareribs. Drie dagen lang zat het café dan vol met  mosselen en sparerib-eters. Dit is overigens niet het enige evenement met eten bij De Bierelier, ieder jaar werd er in de zomer een barbecue georganiseerd. Als de familie daarna dan een paar weken met vakantie ging kregen zij vaak nog de vraag van gasten of zij misschien een avondje langs konden komen op de camping. Het antwoord hierop was altijd ja. "De gasten konden de gezelligheid gewoon niet missen."

Al deze gezelligheid is bijna voorbij. Op 20 oktober is Café De Bierelier voor de laatste keer geopend. Veel vaste gasten hebben al aangegeven dat zij een barkruk, bier opener, klok of zelfs een stuk van de bar mee naar huis willen nemen als aandenken aan alle gezellige avonden in De Bierelier. Zelf nemen Wil en Ingrid ook een aantal dingen mee voor thuis. "Alles wat we van gasten hebben gekregen gaat mee naar huis, dat gaan we een mooi plekje geven."

Ingrid geeft aan dat ze niet weet wat met haar vrije tijd moet gaan doen. "Doordeweeks werken Wil en ik gewoon, en in het weekend waren we iedere dag in het café. Ik kijk er wel naar uit om een keer visite te kunnen ontvangen, omdat wij altijd in het café waren, kwam er bijna nooit visite bij ons in huis." Een deel van de bar gaat mee naar huis zodat ze een eigen mini café kunnen maken, voor henzelf en hun visite. "Het zal een groot gemis voor ons zijn."