Klimaatburgemeesters in de Langstraat: “Meer een ceremoniële rol”

WAALWIJK/LOON OP ZAND - De nationale klimaatweek gaat in de week van 11 tot en met 17 november van start in Nederland. Ook de gemeenten in de Langstraat willen aandacht besteden aan deze week, zoals de gemeente Waalwijk en Loon op Zand. Ralph Dansen is sinds kort de klimaatburgemeester van Loon op Zand en Gertjan Prins is al twee jaar de klimaatburgemeester van Waalwijk. Het begrip 'klimaatburgemeester' is voor veel mensen nog een ver-van-mijn-bed-show. Waardoor komt dat en wat is de functie van een klimaatburgemeester? Onze redactie zocht het uit.

Definitie van een klimaatburgemeester

Ralph vertelt dat iedereen zijn rol als klimaatburgemeester op een andere manier invult: "Iedereen vult het klimaatburgemeesterschap op zijn eigen manier in, dit gaat er vooral over in welk vakgebied jezelf gespecialiseerd bent. Ik ben architect en houd me vooral bezig met het ontwerpen van energiezuinige woningen in combinatie met klimaatvriendelijke bouwmaterialen. Ik wil kijken hoe ik dat kan verder kan brengen naar de gemeente Loon op Zand, dit doe ik in samenwerking met energiecoöperaties."

Weinig bekendheid

Waalwijk blijkt vanaf 2022 pas mee te doen aan de nationale klimaatweek, terwijl deze week al langer bestaat. Gertjan heeft hier een grote rol in gespeeld: "Ik heb best wel wat gesprekken gehad met de gemeente Waalwijk, zij wisten namelijk eerder niks af van deze week, en hier ben ik wel achteraan gegaan. Nu worden er tijdens deze week veel activiteiten georganiseerd, waar verschillende doelgroepen bereikt worden."

Onlangs kwam ook het nieuws naar buiten dat het lastig is om aan klimaatburgemeesters te komen, bijvoorbeeld in Heusden. Ralph ziet dat ook zo: "Ik weet ook pas net dat er een klimaatburgemeester is, ik denk dat er nog niet genoeg mensen weten van het klimaatburgemeesterschap. Gertjan denkt ook dat het te maken heeft met de betrokkenheid die je zelf voelt bij klimaat en duurzaamheid en wat je daarin zelf wilt investeren."

Ralph: "Ik ben nog in contact met de gemeente, om te kijken of we wat kunnen doen met de nationale klimaatweek in Loon op Zand. Ik ben dit jaar voor het eerst klimaatburgemeester en wil zoeken naar mogelijke activiteiten die we kunnen doen in Loon op Zand. We zijn nu bezig met het opstarten van kijken naar wat we kunnen doen."

Initiatief van Rob Jetten

"Het klimaatburgemeesterschap is ontstaan door een initiatief van toenmalig minister Rob Jetten, vertelt Gertjan. De bedoeling van het klimaatburgerschap is meer burgerparticipatie creëren onder de inwoners en ze meer laten nadenken over klimaatadaptatie. Het klimaatburgemeesterschap is vrijwilligerswerk en je moet je er betrokken bij voelen. Ik zoek zelf de samenwerking met de gemeente en beperk mij tot mijn vakgebied, dat is alles rondom de gebouwde omgeving en daarbij verantwoorde keuzes maken van bouwmethodieken en bouwmaterialen."

"Door de samenwerking op te zoeken met de gemeente, wil ik meer aandacht schenken aan deze week om zo meer mensen te bereiken. Ik sta tussen het bedrijfsleven en de gemeente in, en wil impact maken en mensen verbinden en met mijn kennis mensen inspireren om meer na te denken over duurzaamheid. Het is meer een ceremoniële en verbindende rol die je hebt om vooral te helpen bij verduurzaming van je leefomgeving."

Verbinden van diverse groepen

Gertjan over het belang van het verbinden van groepen: " Wat ik wil meegeven aan de mensen, is om een bepaalde bewustwording te creëren en zorgen voor het nadenken klimaatadaptatie. Er zijn veel groepen in Waalwijk die hier mee bezig zijn, zoals ondernemers, energiecoaches, de gemeente. Al die partijen willen wij bij elkaar brengen en zorgen om impact te maken."

Evaluatie

Gertjan over zijn rol als klimaatburgemeester en wat er dit jaar anders kan: "Ik heb nu twee keer meegedaan aan een duurzaamheidsdag in Waalwijk, daarbij heb ik een klimaatsafari georganiseerd, dat was een onderdeel van de duurzaamheidsdag. Wij hebben dat geëvalueerd, ik vond de impact die we hebben kunnen maken niet genoeg. Dit jaar hebben we klimaattafels opgezet, hierbij gaan we vier keer per jaar overleggen tussen de verschillende groepen die bezig zijn met zaken rondom duurzaamheid, om zo na te denken over klimaatadaptatie."

Verschillende gemeenten roepen nog om een klimaatburgemeester, en Ralph en Gertjan zouden graag zien dat mensen die rol op zich willen nemen. Ze kijken allebei uit naar de nationale klimaatweek.

Foto: Gertjan Prins