Waarom hoort de Amerikaanse eik niet in de Loonse en Drunense Duinen?

LOON OP ZAND - Wie onlangs heeft gewandeld in de Loonse en Drunense Duinen heeft ze misschien gezien, A4tjes met protest leuzen erop. Op verschillende plekken in het natuurgebied zijn deze briefjes opgehangen aan de bomen. “Schande Natuurmonumenten!!! Natuur laat je leven? Doe dit dan ook!’’ Prijkt op de briefjes. De nog onbekende actievoerder doelt hierbij op het bestrijden van de Amerikaanse eik, een snelgroeiende exotische loofboom. Waarom wordt de eik de komende tijd bestreden en wat zal dit betekenen voor het leefgebied en de biodiversiteit?

De Amerikaanse eik is een boom die hier van nature niet voorkomt. Ooit, honderdvijftig jaar geleden is de boom vanuit Amerika naar de Loonse en Drunense Duinen gehaald. “De boom kan je hier planten maar het ecosysteem niet, insecten en schimmels die ervan leven zijn niet meegekomen. De boom kwam dus eigenlijk in vreemd land’’, vertelt boswachter van de Loonse en Drunense Duinen Irma de Potter.

Toen de heide en het stuifzand van het natuurgebied minder belangrijk werd voor het leven van de bevolking, werden er steeds meer bomen geplant om de omgeving bosrijk te maken. Zomereiken stonden er al maar grove dennen en Amerikaanse eiken zijn ertussen geplant.

“Het vergroten van de biodiversiteit is momenteel erg belangrijk in Nederland, maar deze boom laat geen enkele ruimte voor biodiversiteit. De eik verspreidt zich enorm snel en de kroon laat weinig licht toe, waardoor er geen licht op de bosbodem komt, wat nodig is om planten te laten groeien. Inlandse platen kunnen zo niet meer groeien. Ook zitten op de Amerikaanse eik maar zeventien insecten en op de zomereik 450. De eik kan dus onverstoord heel hard groeien. Het is sluipmoordenaar’’, verklaart De Potter.

De boom heeft slechts één natuurlijke vijand, namelijk de ree, die van de jonge boompjes eet. Daar is het bestrijden van de eik niet nodig. Echter zijn bij het gebied in Westloon geen reeën actief, omdat dit deel vlakbij een woonwijk ligt. “Het geleidelijk bestrijden van de Amerikaanse eik is daar niet genoeg, daarom is besloten om de bomen daar nu in één keer allemaal te verwijderen, omdat de eik daar te dominant is.’’ Op 63 hectare grond zijn nu tweeduizend bomen gekapt. Voor de beeldvorming: “op 65 hectare staan zo’n 65.000 duizend bomen’’, legt De Potter uit. De Potter verklaart dat ze de actievoerder ergens wel snapt, omdat het kappen van bomen vaak als negatief wordt opgevat. “Vaak als je uitlegt dat het in dit geval nodig is voor het natuurherstel in de leefomgeving van dieren begrijpen mensen het’’, aldus De Potter.

Op de Facebookpagina van de Loonse en Drunense Duinen deed men een oproep aan de actievoerder. ‘’Naast dat wij deze persoon willen uitnodigen om de nieuwsbrief te lezen, komen wij ook graag rechtstreeks in contact. Neem je contact met ons op via de DM?’’ vooralsnog is daar geen reactie opgekomen. Er staat wel een telefoonnummer bij maar dit blijkt niet van de persoon te zijn. “Dit is een algemeen nummer van de natuurklachtenlijn, zij kunnen er verder niks mee’’, vertelt De Potter.