Begrotingen Waalwijk en Loon op Zand: OZB stijgt in beide gemeenten

WAALWIJK/LOON OP ZAND - De gemeenten Waalwijk en Loon op Zand hebben hun begroting voor het jaar 2025 gepresenteerd. Beide gemeenten geven aan te willen blijven investeren en vast te houden aan ambities, maar lopen ook niet weg voor de financiële uitdagingen waar ze voor staan.

Waalwijk 
De gemeente Waalwijk staat naar eigen zeggen voor grote uitdagingen volgend jaar. De verantwoordelijke wethouder, Timon Klerkx vertelt dat de gemeente niet stil zit: ''In 2025 gaan we door met belangrijke projecten, maar denken we ook goed na over de toekomst. De grote thema's als energie, klimaat, zorg, mobiliteit en wonen blijven onze aandacht krijgen.'' Ook benoemt Klerkx de allergrootste uitdaging waar de gemeente voor staat. ''Vanaf 2026 ontvangen we veel minder geld van het Rijk. Dat betekent dat we nu al vooruit moeten kijken en plannen maken om deze klap op te vangen.'' In de begroting noemt de gemeente een aantal speerpunten, waar het in het volgende jaar mee aan de slag gaat. Zo wordt er ingezet op flinke verbetering van het openbaar vervoer. Het is de bedoeling dat er een onderzoek gaat komen naar een snelle busverbinding. De grote steden rondom Waalwijk, Tilburg en Den Bosch, zijn momenteel met twee busverbindingen het beste bereikbaar: 300 en 301. Met de 136 komt de passagier er ook, maar dat duurt een stuk langer. Hoe die snelle busverbinding eruit komt te zien, is voorlopig nog giswerk.

De gemeente wil de armoedegrens omhoog stuwen naar 130 procent. Hiermee wil de gemeente de financiële positie van kwetsbare inwoners verbeteren. Ook krijgt de ontwikkeling van duurzame woongebieden, zoals De Els, het Slachthuisterrein en de Gedempte Haven volop de aandacht in 2025. Duurzaamheid staat over het algemeen hoog in het vaandel, want er wordt in 2025 ook volop aandacht besteed aan de duurzaamheid van gebouwen en bedrijventerreinen.

Voor de inwoner gaat er wel een aantal dingen veranderen. De gemeente wil de lokale lasten zo laag mogelijk houden, maar deze stijgen wel mee met de inflatie. Wat dat concreet inhoudt voor de inwoner, is dat de OZB met 3,5 procent stijgt. Van 378 euro gaat de OZB in 2025 naar 391 euro. Dat is een stijging van dertien euro. Ook de afvalstoffenheffing gaat in Waalwijk omhoog met 3,5 procent. Dat bedrag ligt in 2024 op 237 euro en stijgt naar 245 euro. Tot slot gaat ook de rioolheffing omhoog. Deze stijgt met twaalf euro naar 201 euro. Dat is procentueel gezien de hoogste stijging, namelijk 6,5 procent. In totaal stijgen de lokale lasten voor de Waalwijkse, Sprangse en Waspikse inwoners naar 838 euro. Dat was 804 euro in 2024.

De begroting is echter nog niet helemaal definitief. De gemeente Waalwijk nodigt eerst inwoners uit voor een gespreksavond. Deze wordt gehouden op 29 oktober. De gemeente debatteert ook nog over de begroting. Dat gebeurt op 7 november. Op die datum wordt over de begroting het definitieve besluit genomen.

Loon op Zand 
Ook de gemeente Loon op Zand heeft de begroting voor volgend jaar gepresenteerd. Ze willen, ondanks de uitdagingen waar ze voor staan,  de ambities vasthouden. Ook gaan ze ''niet snijden in de kwaliteit van dienstverlening en voorzieningen, zoals de huisvesting van scholen en het groenonderhoud.'' Wel is de gemeente realistisch en realiseren ze zich dat een stijging van sommige kosten onvermijdelijk is. Zo gaat, net als in Waalwijk, de OZB omhoog. Waar in Waalwijk die OZB stijgt met slechts 3,5 procent stijgt, stijgt deze in Loon op Zand met 17,6 procent. ''Tijdens de Russische invasie van Oekraïne en de energiecrisis hebben we de OZB niet verhoogd om onze inwoners stabiliteit te bieden. Dit is echter niet vol te houden. Ook voor de toeristenbelasting kiezen we ervoor om deze in 2026 in lijn te trekken met de landelijke trend'', aldus wethouder Tonny Meulensteen. De toeristenbelasting, die onlangs in Loon op Zand als enige Nederlandse gemeente niet steeg, gaat in 2026 richting het landelijke niveau. Mensen die gebruik maken van een Bed & Breakfast, gaan de stijging van deze belasting het meest merken. Waar voor een verblijf in een B&B de toeristenbelasting nu 1,12 euro is, wordt dat in 2026 3,93 euro.

In 2025 wil de gemeente blijven werken aan het worden van een sterke gemeente, die klaar is voor de toekomst. Ze willen maatschappelijke uitdagingen aanpakken, maar dat kan niet zonder hulp van ondernemers en inwoners, zo stelt de gemeente. Om die samenwerking gesmeerd te laten verlopen, wil de gemeente dat hun dienstverlening optimaal is. Hiervoor is het volgens de gemeente van cruciaal belang dat ze goed bereikbaar zijn en de systemen optimaal werken.

Op het gebied van openbare veiligheid heeft de gemeente een aantal speerpunten. Zo willen ze acteren op alle vormen van overlast die de leefomgeving van inwoners, ondernemers en/of bezoekers aantast. Ook willen ze de veiligheid op en rondom scholen verbeteren. Tevens willen ze zich weren tegen cybercrime, zodat ondernemers en inwoners hier geen slachtoffer van worden.

Net als in Waalwijk, is de begroting in Loon op Zand is nog niet definitief. De raad kan nog een aantal wijzigingen toebrengen, mocht dat gewenst zijn. De definitieve klap op de begroting wordt op 7 november gegeven.