RKC Waalwijk treft FC Utrecht dat in bloedvorm is

UTRECHT/WAALWIJK - De eredivisietrein dendert door. RKC Waalwijk gaat in de achtste speelronde van de eredivisie op bezoek bij FC Utrecht, misschien wel dé verrassing tot nu. Ze staan op een knappe tweede plaats, op slechts vijf punten achterstand op koploper PSV. De Domstedelingen hebben echter nog wel een wedstrijd tegoed, tegen Ajax. RKC staat zoals bekend puntloos onderaan.

Wonderdokter Jans
De huidige tweede plaats komt vooral op het conto van wonderdokter Ron Jans. De 66-jarige oefenmeester stapte vorig seizoen in toen FC Utrecht in de onderste regionen van de competitie bungelde. Jans leidde, na een lange serie waarin Utrecht ongeslagen bleef, de club vorig seizoen naar een knappe zevende plaats. Er werd zelfs bijna Europees voetbal behaald, maar Utrecht moest in de finale van de play-offs een bittere pil slikken, toen het in de verlenging onderuit ging tegen Go Ahead Eagles. Die klap is Utrecht echter helemaal te boven gekomen en ze liepen pas één keer dit seizoen tegen puntverlies aan. Dat puntverlies werd geleden in het hoge noorden. Daar werd er door SC Heerenveen en FC Utrecht met 1-1 gelijk gespeeld. Er werd al gewonnen van ploegen als FC Twente en AZ. Tegen laatstgenoemde werd afgelopen speelronde een knappe comeback bewerkstelligt. De Utrechters kwamen op achterstand, maar draaiden de wedstrijd om naar een 1-2 overwinning. Met die overwinning hebben ze de tweede plaats weten af te snoepen van de Alkmaarders.

Uitgebalanceerd
De ploeg van Jans is erg uitgebalanceerd. Technisch directeur Zuidam heeft goed werk geleverd, om de selectie van ervaring en talent te voorzien. Vooral in de verdediging staan door de wol geverfde spelers. Het centrum wordt ingevuld door Mike van der Hoorn (31 jaar) en Nick Viergever (35 jaar). Op de backs staan twee talentvolle jongens. Siebe Horemans kwam dit seizoen over van Excelsior en heeft zich moeiteloos aangepast aan het Utrechtse niveau. El Karouani is zijn tweede seizoen in de Domstad ingegaan en is sinds zijn komst onbetwist bassispeler. Op het middenveld wordt de boel ook door een ervaren rot op sleeptouw genomen: Jens Toornstra. De 35-jarige middenvelder kende een imposante carrière in Nederland en is nog altijd een van de gevaarlijkste spelers van Utrecht. Ook werd er met onder andere Ohio, Min, Cathline en Aaronson extra kwaliteit binnen gehaald.

Hoop
RKC kan gek genoeg hoop putten uit het duel met Ajax. Toen werd er voor lange tijd uitstekend verdedigd door de Waalwijkers en was er tot aan de 75e minuut geen doorkomen aan voor de Amsterdammers. Onder andere Liam van Gelderen maakte indruk. Uiteindelijk werd het duel op individuele kwaliteit beslist. Wel missen de Waalwijkers doortastendheid voorin. Als RKC een keer in de tegenaanval kan, wordt er vaak ontzettend slordig met het balbezit omgegaan. Het meest typerende moment kwam misschien wel via de voet van Oukili tegen Ajax. Hij werd door een hoge steekbal weggestoken, maar hij kon de bal niet onder controle krijgen en liep de bal prompt over de achterlijn. Op dat soort momenten zal RKC meedogenloos moeten zijn, wil het punten gaan overhouden aan wedstrijden. Ook kan RKC dreigend worden, als ze spits Zawada in stelling kunnen brengen. De Pool is bij vlagen ontzettend nuttig in het vasthouden van ballen voorin, waarna RKC kan voetballen en de buitenspelers in stelling kan brengen. Naar alle waarschijnlijkheid zal echter ook tegen Utrecht de verdediging eerst goed moeten staan voordat ze aan aanvallen kunnen denken.

Selectie bijna weer compleet
Bij de Geelblauwen wordt de selectie langzamerhand weer wat completer. Nadat Mo Ihattaren tegen Ajax al zijn eerste minuten kon maken voor de Waalwijkers, kan nieuwkomer Sylvester van der Water dat tegen Utrecht gaan doen. Hij werd overgenomen van SC Cambuur, maar moest nog herstellen van een blessure. Voor Van der Venne en Familia-Castillo komt het treffen met Utrecht nog te vroeg. Van der Venne, verantwoordelijk voor twee van de drie Waalwijkse goals dit seizoen, is al langer geblesseerd. Familia-Castillo viel na vijftig minuten uit tegen Ajax en moet de clash met Utrecht aan zich voorbij laten gaan. Wel heeft RKC een aanvallende kracht terug. Michiel Kramer moest drie wedstrijden brommen na zijn rode kaart tegen AZ, maar is tegen Utrecht weer speelgerechtigd.

Voor Kramer is het een treffen met zijn oude werkgever. Hij speelde in 2019 acht wedstrijden in de Domstad en kwam daarin één keer tot scoren. Ook voor de trainer van RKC is het een weerzien. Fraser was de trainer van Utrecht in 2022, maar moest vroegtijdig vertrekken nadat hij het aan de stok kreeg met speler Amin Younes. Andersom heeft David Min een verleden bij de Waalwijkers. Hij verliet de Waalwijkers afgelopen zomer als clubtopscorer van het seizoen 23/24, maar is nog geen onbetwist bassispeler in de formatie van Jans.

De wedstrijd wordt gespeeld op 5 oktober en vangt om 21.00 uur aan. Alex Bos is de arbiter van dienst en hij wordt in Zeist bijgestaan door VAR Erwin Blank.