Wat zouden gemeenten kunnen doen om jongeren minder te laten roken?

DE LANGSTRAAT - Uit onderzoek van het RIVM, in opdracht van de Rookvrije Generatie, blijkt dat er in heel Nederland 672.000 chronisch zieken zijn door het roken. Er is een afname te zien bij de volwassenen, maar als je kijkt naar jongeren, zie je een toename in het aantal rokers. Dit melden verschillende media. Wat is daaraan te doen?

Uit een eerder onderzoek van het RIVM en de GGD blijkt dat er een groot aantal scholieren vertelt dat diegene rookt. Uit een enquête onder tweede- en vierdejaars, blijkt dat 170 scholieren in Waalwijk vapen. In Loon op Zand gaat het om 150 scholieren en in Dongen en Heusden allebei om 220 scholieren. Gekeken naar het aantal scholieren dat wekelijks een traditionele sigaret opsteekt, zijn dat er in Waalwijk zeventig, Loon op Zand vijftig, Dongen tachtig en Heusden honderd.

Verschillende maatregelen nodig

Gemma van den Boog, perswoordvoerder van de Rookvrije Generatie, denkt dat er een aantal maatregelen nodig zijn om het aantal jongeren dat rookt naar beneden te krijgen. Hier heeft de landelijke politiek een rol in, maar ook de gemeenten. "Wat gemeentes op lokaal niveau kunnen doen is het uitroepen van rookvrije plekken, zoals ov-haltes, speeltuinen en kinderboerderijen. Dat gebeurt al veel. Wat wij graag zouden zien is dat gemeentes meer bevoegdheden krijgen om nieuwe verkooppunten van tabak en aanverwante producten te kunnen weren. Zodat er geen nieuwe tabakszaken worden geopend op plekken waar dat niet wenselijk is, bijvoorbeeld in de buurt van scholen of andere plekken waar veel jongeren komen."

Gemeente Waalwijk zet eerste stappen

De gemeente Waalwijk heeft al een aantal rookvrije plekken gerealiseerd in Waalwijk. Hiermee begon de gemeente in juni, toen is er door wethouder Timon Klerx de eerste 'rookvrij'-tegel gelegd. Destijds gaf hij aan dat de gemeente inwoners aanmoedigt om mee te denken over geschikte locaties. Ook vertelde hij dat hij de omgeving van alle cultuur- en sportaccommodaties, maar ook speelruimtes en openbare gebouwen, graag rookvrij ziet worden. Alle bushaltes in Noord-Brabant, en dus ook in De Langstraat, worden in 2024 ook rookvrij gemaakt door de provincie. Met een tegel of sticker worden reizigers erop geattendeerd dat de halte een rookvrije zone is. Er zijn al meer openbare plekken rookvrij gemaakt, zoals ziekenhuizen en speeltuinen. Bushaltes worden hier dus ook onderdeel van. Dit staat in het teken van elke Brabander drie gezonde levensjaren extra geven. Dat is het ambitieuze doel van de provincie Noord-Brabant voor 2030. Het plaatsen van de tegels en stickers is gestart en moet voor het einde van het jaar afgerond zijn.

Verleiding is groot

Volgens Van den Boog worden jongeren te gemakkelijk verleid om te gaan roken of vapen: "We zien aan de ene kant dat de tabaksindustrie nieuwe producten op de markt brengt die stampvol nicotine zitten, zoals de vape. Die is ook nog eens aantrekkelijk gemaakt met smaakjes. Door jongeren verslaafd te maken aan nicotine, hebben ze een nieuwe klant voor het leven. Daarnaast zien we dat - ondanks het reclameverbod op tabak - er nog steeds heel veel rookbeelden te zien zijn in de media, zoals films, videoclips, mode en sociale media. Op deze manier heeft de tabaksindustrie nog steeds veel invloed en weten ze jongeren te bereiken."

Optimistische blik naar de toekomst

Van den Boog is redelijk positief over de toekomst. "Wij geloven erin dat we de Rookvrije Generatie in 2035 kunnen realiseren. Maar dan is het wel heel hard nodig om door te pakken met maatregelen die daaraan bijdragen."