Musea over verhoogd Btw-tarief in 2026: “prijs moet met 12% omhoog”

DE LANGSTRAAT - De Nederlandse museumsector herstelt moeizaam van de coronacrisis, dit blijkt uit cijfers van de Museumvereniging. Er heerst onrust bij de kleinere musea, die vaak afhankelijk zijn van vrijwilligers. Het kabinet wil het btw-tarief namelijk voor onder meer musea in 2026 verhogen naar 21 procent, hiermee gaan ook de toegangsprijzen waarschijnlijk omhoog. Daardoor gaan mogelijk de bezoekersaantallen dalen. Hoe reageren musea in de Langstraat op deze ontwikkeling?

Sint Jan
Sint Jan Waalwijk: "Wij zien een stijging van het aantal bezoekers van vijf procent ten opzichte van vorig jaar. Wij bestaan ondertussen al honderd jaar en daarom hebben we ook verschillende fietsroutes georganiseerd, binnen de Langstraat. Ook is er nog ruimte voor vrijwilligers binnen het museum. Wij als gratis museum, hebben weinig last van het stijgende btw-tarief. We vinden dit wel een zorgelijke ontwikkeling voor de andere kleine musea. Wel vragen we om een 'extra bijdrage' aan onze bezoekers, om zo toch de kosten te beperken."

De Looierij
De Looierij in Dongen: "Wij delen de zorgen van de andere musea, zeker met personeel. Wij zijn niet blij met deze btw-verhoging. Wij zijn genoodzaakt om onze toegangsprijzen en aangeboden met twaalf procent in 2026 in prijs te verhogen. Dit zorgt ervoor dat de bereikbaarheid (diversiteit) van ons museum achteruitgaat, simpelweg omdat het te duur wordt. Voor veel mensen zal dit niet zoveel uitmaken, maar voor de mensen met een smalle beurs wordt de toegang tot culturele activiteiten financieel zowat onmogelijk gemaakt. We hebben ons dus ook aangesloten bij het initiatief van de museumvereniging om hiertegen te protesteren."

"We zijn 1,5 jaar dicht geweest en het bezoekersaantal was sterk gedaald. In 2023 waren we nog niet op het niveau van 2019, maar in 2024 gaat het de goede kant op en komen we uit op het niveau van voor corona. We zijn een klein museum en we zitten op ongeveer 4000 bezoekers per jaar als het goed gaat. Ook voor 2025 verwachten we ongeveer 4000 bezoekers te ontvangen. Een punt is wel dat de diversiteit van bezoekers wat laag is. Er komen voornamelijk oudere mensen -vaak met een museumkaart- die ons museum bezoeken. We hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd in het aantrekkelijk maken voor jongere doelgroepen (gezinnen met kinderen) van ons museum."

Buitenshuis Waalwijk
Museum Buitenshuis in Waalwijk: "Ik maak me hier geen zorgen over. Wij zijn een gratis museum, dus het effect van het verhoogd btw-tarief op ons museum is minimaal. Ik zie dat de cultuur-budgetten in Nederland laag liggen en dat vind ik jammer, ten opzichte van andere landen. Ik kan me voorstellen dat dit verhoogde btw-tarief invloed kan hebben op musea met vrijwilligers, waarbij er een toegangsprijs wordt gerekend."

Het Schoenenmuseum Waalwijk, neemt het standpunt in van de algehele landelijke Museumvereniging. Zij vertellen op hun site: "De verhoging van het btw-tarief zet de toegankelijkheid en betaalbaarheid van kunst en cultuur voor het publiek onder druk. Daarnaast weten we ook dat cultuur de samenleving heel veel oplevert, zowel economisch als maatschappelijk. Deze maatregel zou heel onverstandig zijn."

Omtrent deze ontwikkeling, gaat de Nationale Museumvereniging samen met uiteenlopende organisaties in campagne tegen deze btw-verhoging. Deze organisaties gaan samen campagne voeren tegen de overheid, zodat ze mogelijk wat meer aandacht krijgen van de politiek en zo wellicht tot een oplossing kunnen komen.