RKC Waalwijk jaagt in burenruzie op eerste punt(en) van het seizoen

WAALWIJK/TILBURG - De eerste interlandperiode van het seizoen is afgerond. RKC Waalwijk hervat de competitie direct met een Brabantse clash. De Waalwijkers gaan op bezoek bij de buren uit Tilburg: Willem II. Zij zijn de competitie, in tegenstelling tot de Waalwijkers, prima begonnen.

Sterke start Willem II, RKC uitermate zwak
De Tilburgers bleven de eerste drie wedstrijden knap ongeslagen. Knap omdat daar ook een uitwedstrijd tegen Feyenoord tussen zat. Er werd in Rotterdam met 1-1 gelijk gespeeld. Daarna werd er in eigen huis vrij eenvoudig gewonnen van Go Ahead Eagles en werden in Almelo de punten verdeeld. Willem II kon het eerste blok niet ongeslagen afsluiten, want er werd in extremis verloren van Sparta Rotterdam. In Tilburg werd het 1-2 voor de Spangenaren. Hoewel de start van het seizoen dus meer dan prima was, kent de huidige nummer negen van de eredivisie wel wat personele problemen. Zo zijn Erik Schouten, Dani Mathieu en Niels van Berkel alle drie sowieso niet beschikbaar. Cisse Sandra trainde ook niet mee afgelopen week, maar kwam net terug van interlandverplichtingen. De middenvelder, die af en toe als spits fungeert, lijkt wel gewoon bij de selectie te zitten tegen RKC.

Waar Willem II dus in dit nog prille seizoen de negende stek bezet, heeft RKC de rode lantaarn in handen. In de vier wedstrijden, waar natuurlijk lastige wedstrijd tegen PSV en AZ bijzaten, hebben de Waalwijkers nog geen enkel punt bij elkaar weten te voetballen. Door de fans wordt regelmatig de onvrede over de trainer uitgesproken, maar voor alsnog staat Fraser nog altijd aan het roer van RKC. Naast de belabberde resultaten, heeft Fraser ook nog een ander probleem: de vele rode kaarten. In de vier gespeelde wedstrijden werd er in slechts één wedstrijd geen rode kaart gepakt, dat was tegen PSV. Tegen FC Groningen mocht Zawada vroegtijdig gaan douchen, in Deventer kreeg Oukili in korte tijd twee keer geel en tegen AZ mocht Michiel Kramer de laatste twintig minuten toekijken. Fraser zal hopen dat zijn ploeg een keer met elf man de wedstrijd eindigt, want met tien man is er telkens geen beginnen aan.

Tilburgse dreiging
Willem II speelt niet met een alledaagse formatie. Alhoewel, de 5-3-2 formatie is al een tijdje niet echt een taboe meer in het Nederlandse voetbal. Zeker in De Kuip werd duidelijk dat de formatie van Peter Maes eerst verdedigend goed moet staan, voordat er nagedacht mag worden over aanvallen. Ondanks dat, lopen er bij de promovendus wel een aantal spelers rond die aanvallend van hoge waarde zijn. Zo maakte Kyan Vaesen al twee doelpunten in vier wedstrijden en is Ringo Meerveld nog steeds de motor in de elf van Maes. Vorig seizoen Meerveld de ploeg regelmatig bij de hand, wat uiteindelijk promotie opleverde. Deze lijn heeft de jonge aanvallende middenvelder doorgetrokken en is voor Fraser een speler om in de gaten te houden. Ook beschikken ze nog altijd over stormram Jeremy Bokila, die vorig seizoen regelmatig een resultaat uit het vuur sleepte met belangrijke goals.

Completere selectie
De Waalwijkers beschikken echter ook over een wat completere selectie dan tegen AZ. Toen mistte Fraser Oskar Zawada, Oukili en Van der Venne. Laatstgenoemde zal naar alle waarschijnlijkheid nog niet inzetbaar zijn. Van der Venne, die de enige Waalwijkse goals van dit seizoen voor zijn rekening nam, is namelijk nog altijd herstellende van een blessure. Zawada en Oukili zijn wel terug, zij waren tegen de Alkmaarders geschorst. Zawada is aanvoerder en zal één van de eerste spelers zijn die Fraser op het wedstrijdformulier zet. Of Oukili zijn basisplaats direct weer terugkrijgt is maar de vraag, want vervanger Weidmann was één van de zeer weinige lichtpuntjes in het duel met AZ. Vanzelfsprekend is Michiel Kramer nog niet terug, want hij kreeg na zijn rondzwaaiende armen en elleboog een rode kaart tegen AZ. Het leverde de boomlange spits een schorsing van drie wedstrijden op. Ook zijn de nieuwelingen Van der Water en Al Mazyani nog niet inzetbaar tegen de Tilburgers.

Laatste ontmoeting
De laatste ontmoeting in Tilburg dateer alweer van even geleden. Op 6 februari 2022 werd er voor het laatst tegen elkaar gevoetbald in competitieverband. Die wedstrijd eindigde in een 3-1 overwinning voor de thuisploeg. Toenmalig trainer Joseph Oosting werd toentertijd pijn gedaan door zijn zoon: Thijs Oosting. Hij maakte in nog geen vijf minuten twee doelpunten. Michiel Kramer was namens de geel-blauwen verantwoordelijk voor de eretreffer.

Fel duel verwacht 
De wedstrijd tussen Willem II en RKC is er altijd één met extra belangen. Het belooft daarom een intense wedstrijd te worden. Dat komt echter niet alleen door het feit dat de wedstrijd een derby is, maar ook door de scheidsrechter. De KNVB heeft Bas Nijhuis namelijk aangewezen als leidsman voor de clash. Hij staat erom bekend geen pietluttige scheidsrechter te zijn en wil waar het kan gewoon doorvoetballen. Hij wordt vanuit Zeist bijgestaan door VAR Erwin Blank.

Aftrap in het Koning Willem II Stadion is om 14.30 uur.