Bibliotheken bloeien op in de Langstraat, ‘Genieten met een krantje’

DE LANGSTRAAT - Volgens het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) is het aantal leden van bibliotheken in Nederland flink toegenomen. Ook worden er meer activiteiten georganiseerd in de bibliotheek en worden er meer boeken gelezen. Die toename is ook te zien in bibliotheken binnen de Langstraat.

"Steeds meer mensen hebben behoefte aan een plek waar ze niks hoeven aan te schaffen of te kopen"

In de gemeente Waalwijk waren er in 2023 145.224 bezoekers, dat is een flinke stijging van 36,5% ten opzichte van 2022. In 2023 waren er 11.174 leden, dat is een lichte stijging van 2,1% ten opzichte van 2022.

In de gemeente Loon op Zand waren er in 2023 82.033 bezoekers, dat is een lichte afname van 3,9% van het jaar daarvoor. Wel is het aantal leden gestegen, in 2023 waren er 3.471 leden, dat is een toename van 0,9%. Marjo Frenk vertelt: "Deze aantallen zijn niet helemaal realistisch, in de bibliotheek in Kaatsheuvel, werken we met een ouderwetse teller, die registreert alle bezoekers. Deze was een echter een tijdje stuk, waardoor dit niet de exacte aantallen zijn."

Marjo Frenk, manager van de bibliotheek Midden-Brabant, is blij met de toename. "Wij zien een stijging van het aantal bezoekers. Steeds meer mensen hebben behoefte op een plek waar ze niks hoeven aan te schaffen of te kopen. Ze vinden het fijn om even te genieten van hun krantje samen met een kopje koffie."

Ook is er een campagne geweest, genaamd: 'Campagne Warme Kamers'. Dit was een campagne om mensen naar de bibliotheek te laten komen, met het slogan 'zet thuis de verwarming lager' en kom naar de bieb', dit was een initiatief van het Leger des Heils. "Wij verwachten dat deze stijging in het aantal leden toe blijft nemen, daar hebben we vertrouwen in", aldus Frenk.

Nieuwe programma's en samenwerkingen

De trend van organiseren van meer activiteiten in de bibliotheken, ziet mevrouw Frenk ook binnen de Langstraat. In 2023 zijn er nieuwe programma's en samenwerkingen ontwikkeld, de bibliotheek wil inspelen op de lokale behoeftes. Zo is ook de tentoonstelling 'in de schoenen van een ander' ontwikkeld. Deze tentoonstelling ging over 10 dappere 'lokale' mensen die zich openstelde om hun verhaal te vertellen binnen de bibliotheek Midden-Brabant. De thema's die hier besproken werden waren angststoornis, dementie, diabetes, laaggeletterdheid, euthanasie, leukemie, huiselijk geweld of hoe het is om een vluchteling te zijn in een oorlogsgebied. Daarnaast is de bibliotheek sinds 2023 bezig binnen Balade, om digitale activiteiten op te zetten, ze hebben ook een groter cursusaanbod gecreëerd. "Steeds meer activiteiten binnen de bibliotheek, zijn gericht op verschillende doelgroepen. Zo is het Balade digi-café opgezet, waar mensen heen kunnen die moeite hebben met de steeds verder gaande digitalisering in Nederland. Zo bieden we oplossingen voor problemen die landelijk ook een grote rol spelen", vertelt Frenk.

Cohesie met buurtbewoners

Ook beaamt de bibliotheek het idee van de gemeente Waalwijk, om de bibliotheek in Waalwijk te verplaatsen naar het centrum. Vooral met het argument dat de bibliotheken dichter bij de mensen willen komen en zo meer cohesie willen vormen met de plaatselijke buurtbewoners. Ze willen ook meer naar de mensen toegaan om plaatselijk activiteiten te organiseren, waar veel mensen naar toe kunnen, dit bevordert ook de toegankelijkheid van de activiteiten.