Onmachtig RKC loopt tegen AZ tegen vierde nederlaag van het seizoen aan

WAALWIJK - RKC Waalwijk heeft ook geen resultaat kunnen boeken tegen AZ Alkmaar. AZ won met 0-3 door twee treffers van Ruben van Bommel en één van Mexx Meerdink. Kramer, die een bewogen week achter de rug had, kreeg in de tweede helft rood. Dat is de derde rode kaart in vier wedstrijden voor de geel-blauwen.

Eerste helft
Het eerste kwartier werd in een zeer rustig tempo afgewerkt. AZ was in de eerste minuut nog wel dreigend, maar niet zo dreigend dat het een goal had op kunnen leveren. Dat had in minuut zestien zomaar wel kunnen gebeuren. Sadiq werd door een lange bal weggestuurd, legde de bal snel breed op Van Bommel, maar hij schoot van een meter of zes keihard op de paal. Heel veel van die grote kansen werden er overigens niet gecreëerd, door beide ploegen. AZ leek door Parrott wel op 0-1 te komen, maar die goal werd geannuleerd vanwege buitenspel. Ondanks het feit dat RKC in het eerste half uur aanvallend onmachtig bleek, op schaarse countermomenten na, had het ook niet veel te duchten van AZ. De verdedigende gatenkaas die het bij de Waalwijkers eerder dit seizoen was, leek in de beginfase een stuk minder aanwezig tegen AZ. Dat veranderde echter rap vanaf minuut dertig. Waar Van Bommel in de beginfase namelijk nog op de paal schoot na een voorzet van Sadiq, schoot de zoon van Mark van Bommel de bal nu wel tegen de touwen. Er ging een vlotte combinatie vooraf aan de treffer. Ondanks dat AZ dus niet bijzonder gevaarlijk werd, was de voorsprong gezien het spelbeeld logisch. Na de 0-1 ging het echter ineens hard. Na een lange bal van achteruit, werd opnieuw Van Bommel gevonden. Hij benutte het buitenkansje één op één met Houwen simpel en zette de Alkmaarders daarmee op een 0-2 voorsprong. AZ was daarmee enorm effectief, want naast de bal op de paal, waren de goals de enige echt grote kansen van Alkmaarse makelij. Er werd niet meer gescoord in de eerste helft en er werd daarmee gerust met een 0-2 stand.

Tweede helft
De tweede helft begon enerverend. Kramer kwam na een bewogen week in het veld en kreeg na een seconde of twintig direct geel. Hij gaf een AZ'er een elleboog en moest dat bekopen met een kaart. Hier kwam hij overigens goed mee weg, want de VAR had hier zomaar kunnen ingrijpen. Moller Wolfe leek niet veel later de 0-3 te maken, maar Van den Buijs gleed de bal vakkundig van de doellijn af. Na dat moment kabbelde de wedstrijd rustig voort. RKC had wat meer het balbezit dan in de eerste helft, maar dat leverde geen gevaarlijke momenten op. AZ leek in een versnelling lager te spelen, maar nam het initiatief alsnog over vanaf minuut zestig. Mijnans mocht twee keer in één minuut vrij uithalen in de zestien, na goed voorbereidend werk van Sadiq. De aanvallende middenvelder sprong echter slordig met de schietkansen om, waardoor het 0-2 bleef. Michiel Kramer kwam zoals gezegd bij de elleboog aan het begin van de tweede helft goed weg met geel, maar kon alsnog vroegtijdig gaan douchen. Hij sloeg Peer Koopmeiners in zijn gezicht en moest dat bekopen met rood. RKC wisselde nog een aantal keer, maar dat leverde de Waalwijkers niks meer op. AZ hield de wedstrijd simpel onder controle en liep nog uit naar 0-3. Mexx Meerdink stond vogeltje vrij in de Waalwijkse zestien en kon de 0-3 simpel binnen knikken. Er werd ondanks nog een aantal goede kansen voor AZ in de slotfase niet meer gescoord. AZ gaat hiermee naar tien punten in de competitie en RKC blijft steken op die hatelijke nul.

Na de interlandperiode staat er een Brabantse clash op het programma voor RKC. Dan gaan de geel-blauwen op bezoek bij Willem II.