Nog één moment voor Fraser om de puntjes op de i te zetten

WAALWIJK - Na een periode van 12 weken geen eredivisievoetbal, is het over iets meer dan een week toch weer zover. Dan opent RKC Waalwijk het seizoen 2024/2025 op bezoek bij PSV Eindhoven. Zij starten dan met de jacht op titelprolongatie, nadat ze vorig seizoen het kampioenschap overtuigend wisten binnen te slepen. Voor het zover is, oefenen de Waalwijkers nog één keer, tegen mede-eredivisionist Almere City.

Voor trainer Fraser, die aan zijn tweede jaar bij de geel-blauwen begint, de laatste kans om iedereen in een wedstrijd aan het werk te zien, voordat ze er moeten staan. RKC heeft de afgelopen periode absoluut niet stilgezeten. Zo hebben ze geoefend tegen Regioteam Waalwijk, FC Den Bosch, OH Leuven, Sporting Charleroi en KAS Eupen. Ook hebben ze een karrevracht aan nieuwe spelers binnengehaald, waarvan Liam van Gelderen de meest recente is. Mogelijk komt hij tegen Almere City voor het eerst in actie.

De tegenstander op 3 augustus heeft ook een stevige oefencampagne achter de rug. Zij speelden al zes oefenduels, waarin wisselende resultaten werden geboekt. Zo werd er gewonnen van het Turkse Samsunspor, het onder-23 elftal van Borussia Dortmund, maar werd er verloren van SC Heerenveen, Konyaspor, Go Ahead Eagles en FCSB. Er vertrokken bij Almere City maar liefst 16 spelers. Een hoop spelers daarvan waren echter gehuurd en zouden sowieso niet meer terugkeren in Almere. Er zijn zeven spelers aangetrokken tot noch toe.

Zoals gezegd is het voor trainer Fraser de laatste mogelijkheid om spelers aan het werk te zien. Of hij echter over de spitspositie lang moet nadenken? Dat valt te betwijfelen. Aanwinst Oskar Zawada scoort sinds zijn komst aan de lopende band en lijkt een voltreffer te zijn geweest van Mo Allach. In de oefenwedstrijden die hij meedeed scoorde de Pool vier keer. Er werd hier en daar getwijfeld of het rendement van David Min kon worden opgevangen, maar de voortekenen van Zawada zijn veelbelovend. Ook ligt in de lijn der verwachting dat tegen Almere City de eerste keeper duidelijk wordt. Yannick van Osch (nieuweling) en Jeroen Houwen mochten met elkaar de strijd aangaan en tegen Almere zal de eerste keeper voor het seizoen in de goal staan. Hoe Henk Fraser de rest van de posities zal invullen is nog giswerk, maar dat de 58-jarige oefenmeester veel smaken heeft om uit te kiezen staat buiten kijf.


Aanwinst Oskar Zawada op het trainingskamp in Delden

De wedstrijd op 3 augustus zal beginnen om 13.30 uur. Vanaf het moment na de wedstrijd zal de blik op PSV gaan. Vorig jaar wisten de Waalwijkers op bezoek bij de Eindhovenaren nog een jaar eredivisievoetbal veilig te stellen. Die wedstrijd, die wordt gespeeld op 10 augustus, zal aanvangen om 21.00 uur.