HEUSDEN/OUDHEUSDEN - Recent is de bouw van zonnepark Hooibroeken begonnen. Langstraat Media publiceerde een kort artikel over de start van dit project en al snel kwamen op het Facebookaccount vele reacties. Deze reacties kunnen over het algemeen worden bestempeld als negatief. Tegelijkertijd is het zonnepark voor vijftig procent indirect eigendom van de Heusdense inwoners. Hoe kunnen inwoners ontevreden zijn over een plan waar ze zelf gedeeltelijk eigenaar van zijn? Langstraat Media sprak met energiecoöperatie Energiek Heusden en las de Facebook reacties van Heusdense inwoners.
Eerste palen worden in de grond geslagen voor het zonnepark
Ten eerste is het belangrijk om te weten waar het project om draait. Zonnepark Hooibroeken betreft een park vol zonnepanelen, met als doel grootschalige opwekking van duurzame (zonne-)energie in het buitengebied van de gemeente Heusden. Het perceel omvat 23,5 hectare en krijgt een piekvermogen van 33 megawatt. Hiermee kan worden voorzien in de energiebehoefte van tienduizend huishoudens.
Zonnepark Hooibroeken wordt voor vijftig procent eigendom van Sunvest, de projectontwikkelaar en voor vijftig procent van energiecoöperatie Energiek Heusden. Door dit gedeelde eigendom heeft Energiek Heusden ook gedeeld zeggenschap over het zonnepark. Denk daarbij aan de manier waarop het park gebouwd gaat worden en de verdeling van de opbrengsten. Binnen energiecoöperatie Energiek Heusden hebben de leden het voor het zeggen en dus kan de lokale gemeenschap meebeslissen over het zonnepark. Er lijkt echter geen overeenstemming te bestaan tussen het bestuur van Energiek Heusden en de inwoners uit Heusden, of ze nou lid zijn of niet.
De locatie waar het zonnepark komt te liggen
Rinus Zebregts en Frie van Hulten, bestuursleden bij Energiek Heusden, leggen graag de nadruk op de voordelen van het zonnepark. "In essentie is er een groot klimaatprobleem. De CO2 uitstoot moet omlaag om te voldoen aan de eisen van het klimaatverdrag in Parijs." Van Hulten is overtuigd dat het zonnepark een belangrijke bijdrage kan leveren aan het behalen van de Heusdense klimaatdoelen.
Ook de Heusdense inwoners erkennen het belang van de klimaatdoelen en de importantie van het zonnepark hierin. Echter, uit de Facebook reacties blijkt dat ze van mening zijn dat de zonnepanelen niet passen in een natuurgebied. Termen als 'verminking', 'horizonvervuiling' en 'troep' worden ingezet om dit aan te geven.
Zebregts en Van Hulten begrijpen de bezwaren tegen het zonnepark: "natuurgebied is natuurlijk mooier", maar geven aan op alle mogelijke manieren rekening te houden met de Heusdense natuur. Zo willen ze het grondwater omhoog brengen en word tien procent van het aankoopgebied omgetoverd tot natuurgebied met een sloot. "Ook komt er groen om het terrein heen, zodat je vrijwel volledige beschutting hebt", vertelt Van Hulten. Moraal van het verhaal is dat word getracht nadelen zoveel mogelijk te beperken.
Een ontwerpschets van het gebied met de zonnepanelen
De kritiek op het zonnepark doet Zebregts dan ook niets: "Je moet het maar over je heen laten komen. Want het is nou eenmaal zo dat niet iedereen het mooi vindt of snapt wat er met het klimaat aan de hand is." Van Hulten voegt er aan toe dat Nederland een democratisch land is, waar iedereen zijn eigen mening mag geven. "Rekening houden doen we wel met de minderheid, maar de meerderheid beslist uiteindelijk." Tijdens de Algemene Ledenvergadering, waar de deelnemende inwoners hun stem kunnen laten horen, was er een meerderheid voor het plan, geven de bestuursleden aan.
Ook op financieel vlak wordt door de Heusdense energiecoöperatie een positief beeld geschetst. Van Hulten vertelt dat er behoorlijk wat winst wordt gegenereerd met het zonnepark. Een deel van deze winst wordt uitbetaald aan de deelnemende inwoners uit de gemeente Heusden. Het overige geld gaat naar een lokaal fonds. "Hier kan de gemeenschap gebruik van maken. Winstpotentie gaat niet naar buitenlandse maatschappijen, maar blijft in Heusden."
Het bord met uitleg over de plannen met het zonnepark
De inwoners halen één veelgehoord alternatief aan in hun Facebook reacties: meer zonnepanelen op de daken leggen, zodat ze niet in de natuur hoeven. Volgens de bestuursleden heeft de gemeente Heusden binnen de provincie een vrij hoge hoeveelheid zonnepanelen op bedrijfsdaken en zetten ze hier dus al maximaal op in. "Dat wil echter niet zeggen dat we niet meer naar mogelijkheden op daken kijken."
Uiteindelijk is het de bedoeling om het zonnepark 25 jaar te laten liggen op de huidige plek. De ambitie is om na die 25 jaar de natuur weer volledige ruimte te geven.